Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Gezond: 5-elementen drankjes

/
/
/
449 Views

Aarde, metaal, water, hout en vuur. De vijf Chinese elementen hebben eigen smaken. We gebruiken ze in een smakelijke smoothie en een groentesap.

 

Door Annet van Dorsser, www.rawfood.nl

 

In de Chinese voedingsleer behoort elke smaak tot een ander element: zoet bij aarde, scherp bij metaal, zout bij water, zuur bij hout en bitter bij vuur. In een uitgebalanceerde maaltijd zitten alle vijf de smaken, waarbij de natuurlijk zoete smaak de belangrijkste is. De andere smaken zijn accenten. Natuurlijk zoet zijn bijvoorbeeld zoet fruit, zoete groenten en goed gekookte granen. Suiker is geen natuurlijk zoet, maar proeft zelfs scherp als je het niet gewend bent. Een maaltijd die alle smaken bevat, stimuleert volgens de Chinese voedingsleer de energiestroom en maakt je lichaam sterk.

 

Ingrediënten 5-elementen smoothie

1 banaan

¼ ananas

stukje mandarijnenschil (liefst biologisch)

snufje zout

1 schijfje verse gember

150 ml water

De banaan is zoet (aarde), de ananas zoet-zuur (hout), de mandarijnenschil bitter (vuur), de gember scherp (metaal) en het zout (water) natuurlijk gewoon zout. Zoals je ziet is de basissmaak van de smoothie zoet (banaan en ananas). De andere smaken zijn aanvullend en accenten die je smoothie een bepaald karakter geven. Voor kinderen en ouderen moet de zoete smaak meer overheersen dan normaal het geval is.

 

Ingrediënten 5-elementen groentesap

½ bos wortels

1 bleekselderij stengel

een paar paardenbloemblaadjes

een schijfje verse gember

een schijfje citroen

De wortel is zoet (aarde), de bleekselderij zout (water), de paardenbloem bitter (vuur), de gember scherp (metaal) en de citroen zuur (hout). De zoete smaak van de wortel overheerst weer. Zo kun je dus ook een groentesap maken volgens de vijf elementen. Door altijd de zoete smaak te laten overheersen mislukken je smoothies en sappen zelden en kun je naar hartelust improviseren.

Het is erg leuk om bij het maken van al je eten met deze vijf smaken te spelen. Je zult merken dat je je meer voldaan voelt na een maaltijd of gerecht waar ze allemaal in zitten.

Meer recepten en weetjes over voeding vind je op www.kd.nl en www.rawfood.nl (gratis recepten).


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest