Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Gekooide ziel – gesprek met Michael Eikelenboom

/
/
/
1530 Views

In gesprek met de essentie van ‘Downer’ 

 

Via zijn moeder Joan en een letterbord communiceert de essentie van Michael Eikelenboom met de wereld. Wat dit dubbel bijzonder maakt is dat Michael het syndroom van Down heeft én blijkt geeft van een buitengewone wijsheid die een Aziatische spirituele leraar niet zou misstaan.

 

Door Marlies van Echteld

 

Het is even wennen aan de gedachte: communiceren met een ‘Downer’, zoals kinderen en volwassenen met het syndroom van Down worden genoemd. Want een interview met hem gaat niet  op de gebruikelijke manier. Michael (18) kan onrustig zijn, schreeuwen zonder woorden, met dingen gooien en voor wie dat niet gewend is, is de ondertiteling van moeder Joan van Wijnen meer dan welkom. Want zij leest haar zoon en vertolkt zijn ziel of essentie. Daarvoor gebruikt ze een letterbord en haar gevoeligheid die ze op zijn energieniveau afstemt. Soms moeten alle letters worden gespeld, maar door de ervaring heeft ze meestal aan een paar of een enkel letter al genoeg om te weten wat Michael voelt en bedoelt.

Extra complicatie is dat Michael autistisch is. Als Joan naast Michael zit, vormen ze een team. Hij is de bron en zij is de aarde. Hij tast de woorden van Joan af en zij spreekt letterlijk ‘zijn woorden uit’. Daarnaast toont Michael je wat hij bedoelt, door zijn bewegingen, gebaren of door de dingen die hij doet op het moment dat je bij hem bent. Zo vergat ik na het interviewbezoek mijn voice recorder. Ik kwam erachter toen ik weer thuis. ‘Heeft hij na ons gesprek de recorder verstopt in een van de lades van de salontafel? Wil hij misschien dat ik nog een keer met hem in gesprek ga?’ vraag ik aan Joan door de telefoon. Joan checkte het bij Michael: ‘Ja, inderdaad.’ En dus kwam ik nog een keer. Zo laat Michael ook zien wat zijn bedoeling is. Ik krijg een glimlach op mijn gezicht als ik eraan terugdenk.

Hoe weet ik of deze samenwerking geen doorgestoken kaart is? Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Wel sprak ik verschillende mensen uit hun omgeving en hun vertrouwen in de integriteit van moeder en zoon is voor mij overtuigend. Wat zij doen is bijzonder en verdient een podium.

 

Hoogontwikkeld

Joan kwam erachter dat Michael een wat zij noemt ‘hoogontwikkelde’ ziel was door een ontmoeting met een dierenfluisteraar. Zij ging met Michael op energetisch niveau communiceren. Toen bleek haar dat Michael zich zelfs bewust was van de financiële crisis. Dit was ruim 5 jaar geleden. Hij wist wat er gebeurde in de wereld terwijl hij nooit televisie keek of een krant las. Ook bleek Michael bewust te zijn van wat er in onze persoonlijke processen speelde. Toen Joan Michael meenam naar Patrice Malidoma Somé, een Afrikaanse sjamaan, werd Michael door de sjamaan met veel eerbied begroet. Het ondersteunde haar om op de ingeslagen weg door te gaan. ‘Die ontmoeting gaf mij te denken en ik besefte nog sterker dat Michael een hoog bewustzijn had, zeker niet dom was en dat hij een belangrijke plek in onze samenleving innam.’

De boodschap van Michael kort samengevat: je kan je leven zelf creëren door te kijken naar wat je wensen zijn. Met moeder Joan en anderen heeft hij de organisatie Cirkel van Creatie opgericht voor workshops met een kleine groep deelnemers. Om iets in je leven te creëren.

Via het letterbord en Joan een paar vragen aan Michael.

 

Wat is voor jou de zin van het leven?

‘Ervaringen opdoen om mijn ziel nog verder te begrijpen. Jullie vinden het belangrijk om gezien te worden. Ik vind het belangrijk om ervaren te worden. Ervaring staat dichter bij het zielsleven. Door alle lagen van je Zijn met elkaar in overeenstemming te brengen, kan jouw ziel zuiver schijnen.’

 

Ervaren en gevoel ligt dicht bij elkaar…

‘Je begint inderdaad bij het ervaren van je emoties en niet bij de ziel, want de ziel is. Niet meer dan dat. Zie het gevoel als een rivier. Net als wanneer deze niet stroomt, het water vervuilt en de bodem niet meer is te zien. Als je de emoties de ruimte geeft, kan het water weer stromen. Wij hebben een waardeoordeel gegeven aan emoties, terwijl die er niet zijn. Een uitbarsting van vreugde geeft net zoveel schoonheid als een uitbarsting van woede, zolang deze zuiver beleefd wordt. Beide emoties creëren ruimte. Het probleem van de huidige wereld is dat wij emoties van elkaar overnemen en dan gevangen raken in het gevoel van onmacht.’

 

Wat kun je ertegen doen?

‘Door met liefde naar je eigen emoties te kijken, kan je dit oplossen. En jezelf te trainen wanneer emoties niet van jou zijn te herkennen en terug te geven. Daarom zijn de Cirkels zo’n machtig instrument.‘

 

Het tonen van emoties is soms beladen…

‘Waarom wil je een robot worden, het zijn juist de emoties die de mens zo boeiend en levend maken. ‘

 

Je kan iemand – een kind –  beschadigen met je emotie…

‘De emotie moet steeds zuiver zijn. Kinderen hebben ook grenzen nodig. Je zag dat toen mijn moeder boos werd, ik weer rustig kon worden. Ik zie de emoties als kleuren om mensen heen hangen. Ik ben verward als ik de emotie wel zie, maar deze persoon het niet uit. Dan voel ik een spanning in mijn lijf en moet ik daar uiting aan geven.

 

Wat is jouw voordeel als ‘Downer’?

‘Omdat ik Down syndroom heb en autisme, is de druk van de maatschappij voor mij niet voelbaar. Daardoor kan ik ongegeneerd mijn emoties uiten en daardoor ben ik een goede spiegel voor de ander. Downers zullen nooit een wereldoorlog beginnen. Zonde van de tijd. Het leven bestaat uit ontmoetingen en genieten van elkaars gezelschap. Dat is in een oorlog niet aanwezig. Wij Downers kijken vaak met een glimlach naar jullie capriolen. Jullie maken het zo ingewikkeld, dat jullie het zelf niet meer begrijpen. Terwijl het leven heel simpel is. Het gaat om vertrouwen, dat je er mag zijn zoals jij bent. Het vertrouwen dat de ziel onsterfelijk is.’

 

Hoe bereik je geluk?

‘Wanneer alles in je leven op één lijn zit, is geluk onvermijdelijk. Geluk ligt niet in de buitenwereld, maar in een zuiver en helder stromend hart. Doe altijd de dingen die je leuk vindt. Daar draait het om. Geluk is dan de graadmeter van of je je eigen pad wel genoeg volgt.‘

 

Wat drijft je leven?

‘Liefde ervaren in alles wat is, dat is het doel. En de weg ernaartoe is via de emoties. Daar begin je mee. Vrede is binnen handbereik. En dat gebeurt simpelweg door te accepteren dat wij mensen zijn. Door met een glimlach naar je eigen bestaan te kijken. Elke dag is een feestje zodra je beseft dat de ziel onsterfelijk is.’

 

 

[ in kader 1:]

 

Cirkels van Creatie

 

Cirkels van Creatie zijn een aantal bijeenkomsten met een kleine groep deelnemers, waarbij de verbinding centraal staat.

Michael: ‘Cirkels zijn systemen die de energie in beweging brengen, Door gebruik te maken van elkaars onzuiverheden, kan de zuivere ziel zich laten zien. Dat wist Koning Arthur lang geleden al met zijn Ronde Tafel. De Cirkel van Creatie brengt je weer helemaal terug in jouw eigen kracht.’

Voorbeeld? Michael: ‘Je gevoel weet dat een gebeurtenis niet goed voor je is, maar toch je zette je het door. Bijvoorbeeld je stapte in een relatie die niet goed voor je was. Je ging toch door die deur.

Dan weet je dat je heling nodig hebt om er weer uit te komen. De emotie moet eruit: de boosheid en het verdriet. Alles mag verwerkt worden om weer in heelheid te komen. Dat zijn klaarblijkelijk de lessen die je moet leren. Daar helpen we je mee in een Cirkel. Op het moment van de Cirkel is er ruimte om de emoties die gezien willen worden van de deelnemers volledig te herkennen, te erkennen en te transformeren.’

Er zijn groepen in Hilversum en Papendrecht. Info: www.spireality.nl

 

 

 

Gebed voor transformatie

 

Alles wat mij lief is, wil ik delen met een ander

met wat lichaam is en wat geest.

Alles wat mij pijn doet, wil ik transformeren,

zowel in lichaam als in geest.

Zodat ik U kan dienen met al mijn vermogens.

Uw wil geschiedde

omdat ik U lief heb in mijn lichaam en mijn geest.

Vraag mij om de mooiste creaties te manifesteren,

zodat Uw paradijs weer op aarde mag zijn.

Dan pas kan de leeuw het lam dienen

Michael Eikelenboom

 

 

 

Michael Eikelenboom en moeder Joan: ‘Het gaat om het vertrouwen dat je er mag zijn zoals jij bent.’

 


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest