Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

High tea; liever een kopje ayahuasca dan een jarenlange training

/
/
/
989 Views

Het is tijd om op enkele onbelichte aspecten te wijzen van de combinatie van drugs en spiritualiteit, zoals die nu in opmars is met het drinken van ayahuasca.

 

Vaak is de eerste stap op de spirituele weg het Ken Uzelve. Zelfkennis is een vereiste om je mogelijkheden en onmogelijkheden te ontdekken en zo te weten hoe je aan kunt sluiten op goddelijke energie en dat kan verspreiden. Jezelf tot een kanaal maken, een instrument voor het doorlaten van Liefde. Veel mensen blijven hangen in het Ken Uzelve want het is een fikse klus. Gurdjieff noemde dit het Grote Werk en kende er veel belang aan toe. In de kabbalistische levensboom vindt dit proces van zelfkennis plaats voor Tifaret, het hart van de boom waar het Christusbewustzijn huist.

De levensboom is als een landkaart voor jezelf, het leven en de goddelijke emanaties. Er zijn tien sefirot, specifieke energievelden, die met elkaar zijn verbonden door paden. De paden verbeelden de dynamische processen die nodig zijn om tot een volgend bewustzijn te komen. Je kunt het vergelijken met een treinreis van Utrecht naar Maastricht. De stations zijn de sefirot, de rails de paden en jijzelf de trein.

Als je veel inzichten en doorbraken in je persoonlijkheid hebt gehad, kom je voor een keuze te staan. Ga je door met je spirituele ontwikkelingsweg of maak je nog eens een rondje in jezelf. Want die rondjes zijn altijd interessant en er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken. Tot je gaat inzien dat de rondjes je weliswaar meer informatie geven, maar geen verticale ontwikkeling bieden. Het is meer van hetzelfde en het verheft de ziel niet. Het achter je laten van je ego of persoonlijkheid kan een pijnlijk afscheid zijn. Opeens ben je niet meer het centrum van het universum, maar slechts een radertje in een groter geheel. Natuurlijk blijft je ego onderhoud nodig hebben zolang je als een sociaal dier leeft. Maar je weet dan ook dat het niet meer is dan onderhoud en dat je focus ligt op iets hogers. Iets transpersoonlijks dat een diep antwoord is op wie je bent.


De snelweg van verlichting

De geschiedenis leert dat het komen tot een hoger bewustzijn en ermee verbonden blijven, jaren van training vereist. Veel mediteren, contempleren, reflecteren en studeren. Denk aan de grote mystici die klassieke werken hebben geschreven en vaak jarenlang in afzondering leefden.

Toewijding is niet meer iets van deze tijd. Alles moet snel en met een direct resultaat. Op de snelweg naar verlichting is het behoorlijk druk met auto’s. Hier staan nergens verkeersborden. Sterker nog, er zijn niet eens verkeersborden, laat staan verkeersregels. Ook hoef je geen lessen te nemen en mag iedereen direct achter het stuur gaan zitten en lekker rondscheuren. Waarheen maakt niet uit.

Deze weggebruikers hebben een chemisch goedje tot zich genomen en wanen zich in hogere sferen. De meer bewuste mensen onder hen drinken liever een kopje ayahuasca – thee van een selfmade sjamaan. Dat een echte sjamaan uit de tribale volkeren een jarenlange training tegen wil en dank heeft gevolgd, wordt voor het gemak vergeten. Want wie wil er nou in hemelsnaam astraal vechten met de kwade geesten die ziekten bij mensen veroorzaken? En het risico willen lopen dat ze blijven steken in een astrale laag waardoor ze hun fysieke lichaam niet meer volledig kunnen bereiken?

Maar het klinkt wel interessant, ayahuasca van een sjamaan. Daar kun je mee komen aanzetten op een feestje. Zeker als je de lichamelijke, afwijzende reactie van braken en diarree de betekenis geeft van ‘reiniging’. Dan heeft het in elk geval een doel gediend. En alle fantastische inzichten die je opdoet tijdens je trip, hebben allemaal met jezelf te maken en verheffen je tot een spiritueel wezen dat een stap heeft gezet in zijn ontwikkeling.

 

Misleid

Hoezo? Hoe weet je nou wat je inzichten betekenen, als je onder invloed bent van een ordinaire maar oh zo exotische drug? Waar heeft het spul je heengebracht? Waar ben je geweest en hoe weet je zeker dat dit iets over jou zegt? Veel waarschijnlijker is dat je behoorlijk misleid bent maar dat je dit niet ziet vanwege de overweldigende emotionele impact die het op je heeft. In de mystiek is  emotionele impact absoluut geen graadmeter voor de authenticiteit van een spirituele ervaring. Emotioneel is nog altijd persoonsgebonden en een mogelijke opstap naar een waarachtige spirituele ervaring. Mogelijk. Want een transpersoonlijke, spirituele ervaring is precies wat het woord zegt: voorbij de persoonlijkheid en dus valt het buiten jouw persoonlijke kaders. Die kaders zijn altijd gerelateerd aan jezelf.

Mogelijk. Als je inziet dat het slechts een fase is en je de verleiding kunt weerstaan van het ego dat zich als een emotioneel intense en interessante ervaring aandient.

Wat nou jaren van toewijding? Hup, een kopje thee, en klaar ben je. De ayahuasca mag dan niet verslavend zijn, de ervaring is dat vaak wel.

Astraal reizen zonder enige kennis van zaken is niet zo verstandig, het is zelfs gevaarlijk. Laten we even in de metafoor blijven van de auto. In je astrale auto heb je niet in de gaten dat je deuken oploopt, dat de auto niet is gemaakt om te reizen en totaal onbestuurbaar is. Jou is verteld, na het boeken en betalen van je High Tea, dat je tot wezenlijke inzichten zult komen tijdens je reis.

Het gezonde boerenverstand zou jou nooit zonder rijbewijs en zonder landkaart auto laten rijden in een wegenstelsel waar je de regels niet kent. En toch doe je het. Waarom? Het verlangen naar zelfkennis en spiritueel ontwikkelen is authentiek en puur. Waarom wordt er zo roekeloos mee omgegaan? Door zowel de aanbieders van ayahuasca als ook de afnemers? Het is een geldmachine en een luchtkasteel welke enorm tot de kinderlijke verbeelding spreken en waar er geen sprake is van respect voor de medemens, laat staan voor de spirituele wereld.

Dan is mediteren tijdens de afwas nog zinvoller én goedkoper.

Door Elodie Hunting

Elodie Hunting is astrologe, publiciste en deel van het duo Stelletje Waarzeggers. Meer: www.elodiehunting.nl.

Een andere mening over ayahuasca: https://www.kd.nl/2015/10/02/ayahuasca-een-katalysator-voor-bewustzijn/


Tags:
Meer van:

3 Reactie(s)

 1. Wat een truttig, slordig artikel is dit. Het doet me denken aan Reese Witherspoon in de film ‘Legally blonde’: zij heeft ook geen idee waar ze het over heeft, maar beweert met een soort naieve arrogantie de meest stellige onzin. Het is niet eens duidelijk of de auteur ooit zelf ayahuasca heeft gedaan – in mijn optiek een vereiste wanneer je met zulke uitgesproken oordelen komt.
  Allereerst: ayahuasca is geen drugs, maar een entheogeen: een natuurlijke substantie, een ‘medicijn voor de ziel’, door de eeuwen heen gebruikt door natuurvolkeren die niet twijfelen aan de genezende en geestverruimende eigenschappen, omdat ze het zelf ervaren hebben. De eigen ervaring ontbreekt ten ene male in dit artikel. Tja, het vereist moed om ayahuasca te doen. Iedereen die het gedaan heeft weet dat het geen snelweg naar verlichting is, maar een directe, radicale, vaak pijnlijke confrontatie met je schaduw. Ayahuasca zet je aan het werk! Het echte werk, de ware spirituele groei, wordt in hoge mate ondersteund door ayahusaca.
  Ik nodig de auteur uit om eens kennis te maken met Ellie Vrolijk, een ayahuascera die samen met haar man, Gerard de Wit, al meer dan 10 jaar ayahuasca ceremonies en retraites aanbiedt in het zuiden van het land. (zie: http://mensenaandacht.wix.com/mensenaandacht) Zij belichaamt de liefde, kracht en wijsheid van ayahuasca in woord en daad. Kijk haar eens in de ogen, of liever: doe een ayahuasca ceremonie, en je zult zien dat je uitgesproken mening vanzelf plaatsmaakt voor een meer genuanceerde werkelijkheid, gebaseerd op ervaring inplaats van vooroordeel.

 2. Hallo Sanne, ik zag je reactie net pas! Zoals je misschien wel verwacht had ga ik niet in op je uitnodiging om een ayahuasca ceremonie te doen. Ik wil geen ervaring met ayahuasca omdat het mij geen goed zal doen. Ik bewandel een volkomen andere esoterische weg, zoals je misschien wel hebt kunnen opmaken uit mijn High Tea. Die weg bewandel ik al ruim 25 jaar wat inhoudt dat ik mij ruim 25 jaar verdiep in oude, Westerse esoterische geschriften en technieken. De invloed van drugs, entheogeen of niet, maakt daar geen onderdeel van uit omdat het de geest tegenwerkt. Je ziet, net als jij heb ik daar ook een visie op en zijn onze visies tegengesteld. Wat ik zie in Nederland is dat het gebruik van ayahuasca een vlucht aan het nemen is, en wordt het gebruikt op een manier die volgens mij niet goed is. Het is een hype geworden en geen enkele blijvende, esoterische weg is ooit een hype geweest. Ik vind het zelfs gevaarlijke vormen aannemen die agressief op de geest inwerken en de autonomie van mensen schaadt. Dat ayahuasca een middel is dat gebruikt wordt door echte sjamanen en met een duidelijk doel, weet ik ook. Maar jij weet ook dat een sjamaan een training heeft en zijn leven wijdt aan het sjamanisme. En op die manier wordt het tegenwoordig vaak níet aangeboden en gebruikt. Het wordt gepresenteerd als een wondermiddel dat voor iedereen goed is. En dat is niet zo.
  Aan jezelf werken noemde Gurdjieff het Grote Werk, de Grieken en de Egyptenaren noemden het Ken Uzelve en een onderdeel daarvan is de kennismaking en integratie van je schaduw. Ayahuasca doet dat op een volkomen andere manier. Sneller en radicaler, zoals jij zegt. Jij stelt dat je door ayahuasca aan het werk wordt gezet. Dat neem ik direct van je aan, maar ik trek in twijfel of dat ook daadwerkelijk met iedereen gebeurt. Juist omdat het zo heftig is, gebeurt het ook dat gebruikers psychische schade oplopen. Heftig vindt iedereen het en juist dat kan een verslaving in de hand werken. Want mensen willen telkens weer die ervaring. Niet om zich spiritueel te ontwikkelen, maar om de ervaring zelf. Bovendien werkt het op de bewustzijnslaag van de ziel en niet op de bewustzijnslaag van de geest.
  Ik lees altijd met veel belangstelling je artikelen in Koorddanser die zich kenmerken door authenticiteit. En dat blijf ik doen.
  Hartelijke groet, Elodie Hunting

Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest