Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Iboga-ontdekking

/
/
/
340 Views

Dat was goed en slecht nieuws voor iboga-aanhangers. In KRO’s actualiteitenprogramma Brandpunt werd zondag 14 december uitvoerig aandacht besteed aan dit Zuid-Amerikaanse plantenextract waarmee mensen in een paar etmalen van hun drugs-, alcohol- en nicotineverslaving af kunnen komen.

Het lijkt niet alleen een wondermiddel, het is dat naar alle waarschijnlijkheid ook, zei met andere woorden een wetenschappelijke onderzoeker in een ver buitenland. Een goedje om snel af te kicken. Daar zit de wereld op te wachten.

Maar de journalistieke en publieke aandacht richtte zich ook op de doden die zijn gevallen tijdens of rond de iboga-therapieën. En dat is minder goed nieuws. Want zoals het gaat: er is een hele reguliere en gevestigde afkickindustrie die merkwaardigerwijs geen baat heeft bij het snel verlossen van cliënten van hun verslaving. Onbewust houden al die verslavingswerkers hun cliënten gevangen in hun afhankelijkheid. Een verschijnsel dat zich rond hulpverlening en zorg zich wel vaker voordoet. Het is een voedingsbodem en alibi voor pioniers die met alternatieve methodes en middelen komen.

 

 

En ja, deze pioniers hebben succesvol in iboga een alternatieve afkickmethode gevonden waarmee ze allerhande hulpzoekende verslaafden aantrekken die in de reguliere sector niet geholpen waren. En wat blijkt: sommige mensen met hartkwalen kunnen deze fysiek zware detox- en cold-turkeytherapie niet goed aan. Enkele overleden wereldwijd zelfs en een paar liepen zich knettergek dood in het verkeer. Iboga is namelijk ook een hallucinogene plant die met LSD kan worden vergeleken. Het werkt sterk in op het centrale zenuwstelsel. Daardoor wordt vaak de verslaving als door een wonder in één klap ‘weggespoeld’.

Goed spul dus, maar het vereist wel de nodige medische waarborgen en protocollaire begeleiding van cliënten tijdens en na de therapie met deze plant. Wat dat betreft heeft de reguliere geneeskunde betere ‘kwaliteitssystemen’ en waarborgen dan menige goedbedoelende iboga-pionier.

Het is vurig te hopen dat die iboga-onderzoekers snel komen met hun onderzoeksresultaten. Want nu al weten ze te vertellen dat die waarschijnlijk positief kunnen zijn. Dan kan deze spectaculaire therapie met de magische plant ook binnen de kaders van de reguliere gezondheidszorg worden toegepast. Dan kan er meer inbedding in reguliere methodieken en protocollen worden toegepast, en mét medisch toezicht. Waarmee niet alleen levens kunnen worden gered, maar ook nog meer verslaafden bevrijd kunnen worden. Als iboga onderdeel van een therapie in de reguliere gezondheidszorg zou worden, kunnen er verslaafden op heel veel meer plaatsen terecht voor een snelle en effectieve  afkicktherapie. Stel je voor: alle methadonbussen en AA-bijeenkomsten worden overbodig…

 

Ewald Wagenaar

Reageren: www.kd.nl.

 

 


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest