Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Nudging

/
/
/
179 Views

Uit de politiek en de commercie komt het begrip nudging. Dat is een vriendelijk woord voor het uitoefenen van zachte druk om mensen tot een bepaald gedrag te brengen of om ongewenst gedrag te vermijden, zonder daarbij mensen ergens toe te dwingen. Het is het geven van een duwtje in de goede richting zonder de vrijheid aan te tasten. Bijvoorbeeld door de duurste producten in de supermarkt op ooghoogte te plaatsen en de goedkoopste (waaraan het minste wordt verdiend) op de onderste plank. Zo blijkt dat als er in de herentoiletten een vlieg in het keramiek van de pot wordt afgebeeld, de mannen letterlijk minder naast die pot piesen. Of als er geen ongezonde producten naast de kassa liggen, ze ook minder gekocht worden omdat je ze niet ziet als je daar staat te wachten.

Het gaat dus om het beïnvloeden van gedrag. Ongemerkt en zonder dwang doe je precies wat iemand graag wil dat je doet. Een mooie manier om subtiel veranderingen door te voeren. Want er blijft steeds de keuze om het toch anders te doen. De nudge speelt in op onze behoefte aan gemak of onze gewoontes.

Hoeveel veranderingen wil jij in je leven? De praktijk is vaak weerbarstig: afvallen, verslavingen stoppen, gedrag structureel veranderen? Het gevecht ertegen wordt meestal verloren. Het is de innerlijke Kleine Ziel met veel behoeften en de Grote Ziel met een visie die samen maar niet op één lijn lijken te komen. De Grote vindt minder snoepen wel wenselijk, maar de Kleine kan het niet laten.

Voordat je flink in therapie gaat kan dan wat creatieve nudging helpen. Bijvoorbeeld door geen snoep in huis te halen. Of geen boodschappen te doen met een lege maag en al zeker niet als je ‘trek’ hebt. Kleine simpele dingen.

Het is onze zeer beperkte vrije keuzeruimte die we als individu kunnen gebruiken om ons leven te veranderen in dat wat we liever zouden willen. Iedere kleine verandering kan met nudging en wat creativiteit het ongewenste gedrag beperken of het gewenste gedrag stimuleren. Want géwenst gedrag kun je evengoed een duwtje in de goede richting geven.

Kijk maar eens goed waar de mogelijkheden zitten en maak je eigen nudges om de dingen die je Grote Ziel belangrijk vindt tevoorschijn te toveren. In kleine stapjes. Rustig aan als het niet in grote stappen lukt.

 

Ewald Wagenaar

 

Reageren doe je op www.kd.nl.

 


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest