Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Horoscoop van januari 2024 – Klaar voor de Pluto-macht van de groep (Waterman)?

/
/
/
50 Views

Pluto gaat in de horoscoop van januari 2024 eindelijk naar Waterman. Zelfs moderne astrologen houden vast aan het idee dat de planeten rond de aarde draaien. Natuurlijk weten wij best dat de planeten rond de zon draaien, maar we houden vast aan de symboliek van horoscopen met de aarde in het middelpunt. Dat heet geocentrisch. Nu zijn er ook astrologen die vinden dat het beter is om de zon als middelpunt te nemen. Dan heet heliocentrisch En dat zou vooral van belang zijn voor wereldwijde fenomenen, de mundane astrologie.

Jupiter in Stier – Saturnus in Vissen – Chiron in Ram – Uranus in Stier – Neptunus in Vissen – Pluto in Steenbok én vanaf 22 januari in Waterman

Waarom begin ik in de horoscoop van januari 2024 over Pluto van Steenbok naar Waterman? Omdat we nu al meer dan een jaar spreken over Pluto die bezig is met de overgang naar Waterman. Terwijl hij vanuit de zon gezien al die tijd nog in Steenbok verbleef. Maar op 22 januari aanstaande is het echt zo ver. Dan gaat Pluto écht het teken Waterman binnen, ook vanuit de zon gezien. Dat betekent het einde van het Pluto in Steenbok-tijdperk en het echte begin van het Pluto in Waterman-tijdperk. Wat zouden we daarvan kunnen merken?

Pluto – Transformerende kracht

De vorige keer dat Pluto heliocentrisch van teken verwisselde vond plaats op 20 juli 2008. Twee weken later, op 7 augustus begon de oorlog tussen Rusland en Georgië. En twee maanden later, op 15 september ging de Lehmann Brothers Bank failliet, wat het begin was van de bankencrisis.

Pluto met zijn vernietigende en transformerende kracht had het voorzien op zaken die door het teken Steenbok worden vertegenwoordigt. Financiële zekerheid, banken, gezagsdragers, autoriteiten. Steenbok is ook het teken van de oude van dagen, de grijsaard, kortom vergrijzing en alle problemen die dat met zich meebrengt. En van de vaderfiguur, het patriarchaat.

Wereldwijd kwamen culturen terecht in de greep van conservatieve en of orthodoxe leiders. De rechtse wind die is gaan waaien, past mijns inziens dan ook bij Steenbok. Alsof men zich uit alle macht probeert vast te klampen aan gezag om weerstand te kunnen bieden aan de grote veranderingen die in een steeds hoger tempo op ons af komen (klimaat, migratiestromen, digitalisering, globalisering).

Interessant in dit licht is om naar de ‘geboortedata’ van landen te kijken. De UK is volgens de meest recente gegevens een Steenbok-land (opgericht op 1 januari 1801). De bankencrisis had relatief veel impact op de UK. En vervolgens kwam de Brexit. Zeer Steenbok: terug naar het verleden, oude waardes koesteren, grenzen aanbrengen.

Waterman – Macht van systemen

In de horoscoop van januari 2024, vanaf 22 januari 2024, gaat Pluto dus naar Waterman. Dat gaat over de macht van systemen die door mensen zijn bedacht (internet, AI). Ideologieën, republikeinen, communisme, socialisme. De macht van grote groepen die het individu overstemmen. Over androgynie, genderfluïditeit. Je mag de woke-gedachte onzin vinden, maar ik denk dat er iets in doorschemert van Pluto in Waterman. De macht van het anders-zijn. Waterman is verder het teken van de opstandige puber, rebellerende jongeren en grote volksbewegingen.

De vorige keer dat Pluto in Waterman stond, vond de Franse revolutie plaats (van 1789 – 1799). De macht van adel en geestelijkheid werden teruggedrongen onder druk van radicale politieke groeperingen, de mensenmassa in de steden en boeren op het platteland. Oude ideeën van absolutisme, aristocratie en de macht van de kerk werden vervangen door het idee van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Hoe Waterman wil je het hebben?

China?

Ik ben met deze horoscoop van januari 2024 benieuwd of er een groot incident plaatsvindt de komende twee maanden – die net als het faillissement van de Lehmann Bank – zijn schaduw vooruitwerpt. Misschien gaat een cruciaal deel van internet serieus plat. Of China laat zijn spierballen zien. De verhouding tussen ouderen en jongeren kan opeens snel gaan kantelen. Hetzij in aantallen, hetzij in machtsverhoudingen. Landen die communistisch zijn, denk aan Noord-Korea en Cuba kunnen een soort shocktherapie ondergaan. Socialistische en communistische partijen zouden zich gedwongen kunnen zien zichzelf opnieuw uit te vinden. Er kunnen zich allerlei kleine en grote revoluties voltrekken.

Uranus – revolutionair

Verder is de positie van Uranus van belang, de heer van het teken Waterman. Toen de Franse revolutie begon – stond Uranus nipt in het teken Leeuw. Frankrijk werd in die tijd gezien als een Leeuw-land (Met als ultieme symbool de Zonnekoning van 1643 – 1715).

Momenteel staat Uranus in Stier. Zolang dat het geval is, zouden er omwentelingen kunnen plaatsvinden in landen die onder Stier vallen. Dat zijn bijvoorbeeld Zuid-Afrika (27 april 1994), Cuba (20 mei 1902) en Israël (14 mei 1948). Dit zijn landen om de komende periode in de gaten te houden. In het geval van Israël is er met de oorlog tegen Hamas en de protesten tegen Netanyahu al heel veel aan de hand.

In januari 2026 gaat Uranus naar Tweelingen. Dan zouden de revolutionaire krachten van Pluto kunnen verschuiven naar landen (en fenomenen) die onder Tweelingen vallen. Ik dacht meteen aan de mogelijkheid van een burgeroorlog in de VS. De VS zijn volgens Independence Day (4 juli 1776) een Kreeft-land. Maar door traditionele astrologen werd de US vaak getypeerd als een ‘typisch Tweelingen’ land. Maar relevanter: Uranus (revolutie) én Mars (vechtlust) staan in de horoscoop van de VS in het teken Tweelingen. En de Maan (veiligheid en emoties) in het teken Waterman.

Populisten

Hoe moeten we in dit licht de opkomst zien van populistische leiders? Vertegenwoordigen zij in de horoscoop van januari 2024 het laatste restje Pluto in Steenbok? Of een opstandige Pluto in Waterman?

Lastig, Ik neig ernaar te denken dat het binnenkort gedaan is met alles wat boos, rechts en op leeftijd is. Maar je kunt ook betogen dat Trump, Wilders of Javier Milei (de man met de kettingzaag van Argentinië) een soort opstandige pubers op leeftijd zijn, die iets van de Waterman-energie vertegenwoordigen.

Het punt is echter dat Waterman helemaal niet gaat over leiders en leiderschap. Dat is een Steenbok-thema. Al die vreemde leiders laten hooguit zien dat Pluto het fenomeen leiderschap zestien jaar lang onderuit heeft gehaald en dat ‘het leiderschap’ zichzelf opnieuw zal moeten uitvinden.

Waterman gaat over systemen, uitvindingen, technologieën en ‘ismes’ die het menselijk tekort moeten overstijgen (of ze dat kunnen is een tweede). Dus daar gaat Pluto zich in Waterman mee bemoeien.

Persoonlijk

En wat betekent de intrede van Pluto in Waterman in de horoscoop van januari 2024 voor ons individueel? Mensen met belangrijke planeten (bijvoorbeeld Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars) in de eerste 3

graden van Waterman, Stier, Leeuw of Schorpioen zullen op korte termijn de meest ingrijpende of transformerende ervaringen opdoen. Idem dito voor Kreeft en Maagd.

Er ontstaan omstandigheden en situaties die het noodzakelijk maken om jezelf opnieuw uit te vinden. Je zult sommige ideeën loslaten over wie je bent en wat belangrijk voor je is. Of dat nu gaat over liefde, carrière, gezondheid of bezit.

Dat zijn geen makkelijke episodes. Maar ze zijn ontzettend waardevol om te ontdekken wie je echt bent en om te merken hoeveel power je kunt aanboren als het nodig is. Je kunt nachten wakker liggen, eindeloos in cirkels draaien maar vroeg of laat besef je waar het heen moet. En dan is het ook goed.

Maak er een mooi 2024 van!

Johanna Blok is astroloog en publicist. Meer: www.johannablok.nl.

Lees hier de horoscoop van december 2023.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest