Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Het zonnewiel: combi van medicijnwiel en astrologische huizen

/
/
/
61 Views

Het sjamanistische medicijnwiel beschrijft de energieën van de vier windstreken. Wist je dat die perfect passen op de astrologische huizencirkel zoals je die terugziet in de astrologische huizencirkel Die combinatie van cirkels vormen het zonnewiel.

Het leven is onlosmakelijk verbonden met de dagelijkse reis van de Zon boven en onder de horizon. Onze biologische klok loopt hierin mee, ons waak- en slaapritme wordt erdoor bepaald. We zijn zonder twijfel kinderen van de Zon en dus van het licht. Elk dagdeel stuurt in ons lichaam specifieke hormoonniveaus aan die verbonden zijn met de stand van de Zon.

De werking van de huizen in de horoscoop is hierop gebaseerd. We kennen een ochtendpiek (11e huis) en een middagdip (8e huis), ‘s nachts reizen we met de Zon mee door de droomhuizen.

Nieuwe manier om astrologie te beleven

Allerlei dagelijkse activiteiten, emotionele behoeftes en specifieke zielsverlangens komen tot uiting in de energie van de vier richtingen, het medicijnwiel waarin wij leven en werken en dat de basis vormt voor de huizen van de horoscoop. Door je hierin te verdiepen ontstaat een vernieuwende manier om astrologie toe te passen.

De essentie van het Zonnewiel is beweging en verandering. Reizen langs het wiel brengt steeds iets nieuws, elke dag leren we, zijn er uitdagingen om aan te gaan of inzichten op te doen.

We maken dit dagelijks mee, maar het wiel is zo gewoon geworden dat we er nooit acht op slaan. Toch zijn alle ervaring met de richtingen en de huizen van de horoscoop hierop gebaseerd.

Hoe werkt die zonnestand nu precies?

Daarvoor kun je het beste even met je gezicht naar het zuiden gaan zitten en je voorstellen hoe de Zon om je heen draait. Links van je is het oosten, hier komt hij op en begint de ochtend. In de horoscoop tekening zie je daar de Ascendant aangegeven, het teken dat oprijst aan de horizon. In je eigen horoscoop is dit ‘je Ascendant’.

Recht voor je klimt de Zon in de morgen steeds hoger aan de hemel naar het zuiden, het MC of de Midhemel. Hier vind je de Zuidkracht. In de middag daalt hij geleidelijk naar het westen. Die ligt rechts van je. Op de descendant, het punt van zonsondergang, verdwijnt hij onder de horizon. Hier is de Westkracht sterk. Vervolgens gaat hij in de avond en de nacht onder je door, van west weer naar oost. Rond middernacht staat hij schuim onder je, in het Noorden, het IC, de plek van de Noordkracht. Nu ga je slapen en reis je met de Zon mee door dromenland. Je bent met de Noorderzon vertrokken. Tegen de ochtend word je weer wakker in het oosten.

Dit is het pad van de Zon, het Zonnewiel, de dagelijkse rondgang waarmee we vertrouwd zijn. Het loopt rechtsom, van oost door zuid naar west, met de klok mee.

In de horoscoop wordt dit weergegeven door de vier hoofd-windrichtingen:

van                  Oost     Ascendant                               1e huis

via                   Zuid     MC Midhemel of Middagpunt    10e huis

via                   West    Descendant                              7e huis

terug naar      Noord   IC of Middernachtpunt              4e huis

Linksom of rechtsom

De dagbeweging van de Zon gaat dus tegen de nummering van de huizen in. Dat komt omdat er in de horoscoop altijd twee paden worden weergeven. Naast dat dagelijkse pad, is er ook het jaarlijkse pad van de Zon door de 12 tekens van de Dierenriem, de buitenring. Hier zie je de astrologische tekens van Ram tot Vissen afgebeeld, de vier jaargetijden. Dit pad is linksom en volgt de nummering van de huizen van de horoscoop van 1 tot 12. Elke dag schuift de Zon een stukje op naar links.

Verder is belangrijk om te weten dat in elke horoscoop standaard het zuiden (MC) boven wordt weergegeven en het oosten links. Dit in tegenstelling tot de gebruikelijke manier om op een kaart het noorden boven te hebben. Dit is even wennen. Om jezelf te oriënteren kun je als boven er inderdaad even voor gaan zitten om de dagbeweging te visualiseren.

Hoe ermee te werken?

De cirkel van de twaalf windrichtingen of huizen kun je beleven als een astrologisch medicijnwiel. De krachten die ze vertegenwoordigen vind je terug in de rijke symboliek die er van oudsher mee is verbonden. Ze vormen een energieveld, waarmee ook de tekens van de dierenriem en de planeten een belangrijke rol spelen. Elke menselijke ervaring vindt hier een plek.

Astrologie is dan ook veel meer dan het duiden van het karakter of het voorspellen van trends en gebeurtenissen. De basis is de ervaring van verwevenheid. Elk aspect van ons leven is ‘kosmisch’. Overal bevinden wij ons binnen een cirkelvormige gezichtseinder, een horizon, met vier hoofdrichtingen: oost, zuid, west en noord.

De Zon schept zowel ruimte (de richtingen) als tijd (de uren, dagen, jaren). Het Zonnewiel is als een schakel tussen onze innerlijke belevingswereld en het grotere geheel van de wereld om ons heen

Een energieveld beleven

Zo leven wij als het ware in een ring van vuur. Of we er bewust van zijn of niet, we zijn opgenomen in dit energieveld. Bij elke stap die we zetten gaat dit grote wiel met ons mee. Via de lijnen naar de horizon zijn we voortdurend in communicatie met de windrichtingen en de hemelkoepel boven ons, waarin de planeten hun banen trekken. Ook onze persoonlijke horoscoop, ons Geboortewiel, spoort ermee. Elk dagdeel vormt zo een heel eigen belevingswereld. We voelen ons anders in de ochtend of de avond. In de nacht zijn we zelfs afwezig; we zijn op reis in de droomhuizen, de wereld van de geest.

Huisheren

Luisteren naar de kosmos. In traditionele culturen hebben de windrichtingen een eigen ziel, een eigen bewustzijn waarmee je respectvol kunt leren communiceren. Hedendaagse toepassingen vind je in de belevings- of ervaringsastrologie. Door je af te stemmen op het wiel krijg je meer gevoel voor de natuurkrachten die werkzaam zijn in je leven.

De planetaire Huisheren leveren informatie, ondersteuning en raad. Huisheer is de naam voor de planeet die traditioneel domiciel is (thuis) of ‘heerst’ in een bepaald huis, een bepaalde kracht of spirit die hoort bij deze windrichting. Naar mijn ervaring is de klassiek verdeling voor dit werk het meest geschikt. Zo kun je de robuuste, stimulerende energie van het Zuiden overal en altijd oproepen, je kunt ermee in gesprek. Zuidkracht moedigt je aan het beste uit jezelf te halen, één van de betekenissen van het 10e huis.

Energiewerk

Als astroloog zijn wij de erfgenamen van kosmologen, sjamanen en alchemisten. We maken niet alleen gebruik van boekenkennis, we schakelen ook intuïtie in, ons gevoel en inlevingsvermogen. Zo leren we luisteren naar de wind en uit welke hoek die waait. In de astrologie zijn dat de hoekhuizen; de ascendant (oost) en de descendant (west) het MC (Midhemel, zuid) en het IC (noord, nachtpunt).

Werken met het Zonnewiel maakt bovendien, dat je meer in contact komt met de ‘aardse’ kant van de astrologie. Je Zonneteken is het teken van de dierenriem waarin de Zon stond bij je geboorte. In de wandeling heet dit teken je ‘Sterrenbeeld’. Elk mens heeft ook een Zonnehuis, dat is de windrichting waarin de Zon stond bij je geboorte. Het Zonnehuis geeft aan hoe je verbonden bent met het leven op aarde.

Helende kwaliteiten

Het zonnewiel brengt diverse helende kwaliteiten samen: de creatieve verbeelding van Dromenland, de dadendrang en werklust van Morgenland, de emotionele kracht van Middagland en in Avondland de drang om jezelf te ontplooien en naar hartenlust te spelen en op avontuur te gaan.

Elke kosmos, leefomgeving, biotoop is uniek. Elke plek op aarde heeft een volstrekt unieke verbinding met de plaatselijke horizon. De energie van de richtingen, de Zon, de ritmes van de dag en de nacht zijn de krachten die altijd aanwezig zijn om ons heen. Via het wiel maken we hiermee kennis en herkennen we deze krachten ook in onszelf.

Jan de Graaf

Verder heeft werken met het Zonnewiel diverse aangename aspecten. Het is geruststellend en vertrouwd om synchroon te lopen met je biologische klok. Je voelt hoe je wordt opgenomen in een kosmisch ritme van waken en slapen, werken en rusten, denken en dromen. Zo leef je meer in het nu, je vindt een nieuw evenwicht tussen hoofd en hart.

Jan de Graaf is astroloog en docent. Meer: www.inspiratiesite.nl

Vanaf 5 september 2023 verzorgt Jan een cursus ‘Medicijnwiel en huizencirkel. Dit is een energiereis in vier webinars.’


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest