Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ontwaken is slechts het begin

/
/
/
93 Views

Nog nooit ben ik iemand tegengekomen die op een dag gewoon ‘ontwaakte’ en daarna nooit meer heeft geleden – hoe graag we dat verhaal ook willen geloven, over onszelf en anderen. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen – leraar of leerling – die ‘ontdekte wie hij werkelijk is’ en dat nooit meer vergat, zelfs niet als hij lichamelijk pijn leed of in de prachtige puinhoop van de intieme menselijke relatie.

Na mijn zogenaamde ‘ontwaken’ ben ik jarenlang bezig geweest om alles binnen de menselijke conditionering onder ogen te komen wat ik nog niet onder ogen was gekomen: de pijn uit mijn jeugd, de pijn van heel de mensheid, de ongewenste golven in de oceaan van het leven, de gevoelens van mislukking en twijfel en eigendunk en arrogantie en onmacht en de behoefte om perfect te zijn en de behoefte om gelijk te hebben, al die vormen die minstens een kwart eeuw onderdrukt of genegeerd of begraven waren geweest. Toen de hunkering om aan het leven te ontsnappen verdwenen was en ik begreep dat er uiteindelijk ruimte genoeg voor alles was in wat ik ben, kregen al die menselijke gevoelens de ruimte om te ademen en zich uit te drukken en te zingen en weer op te lossen als de tijd daar rijp voor was. Het persoonlijke zuiverde zichzelf in het onpersoonlijke vuur van het leven, in de oven van niet-weten, tot het absurd werd om zelfs maar te spreken van het onpersoonlijke in tegenstelling tot het persoonlijke… of zelfs maar te spreken van ‘mijn ontwaken’!

Bevrijding kan een eind maken aan het geloof in een afzonderlijk ‘ik’, maar echt, vrienden, dat is pas het begin van het avontuur, hoe graag we het ook willen zien als een soort ‘eindpunt’. Er is een enorme moed voor nodig om het verhaal van je eigen ontwaken los te laten, om weer een kind van het leven te zijn, om toe te geven dat je echt geen reet weet, en ook nooit hebt geweten.

Jeff Foster is auteur van diverse boeken over bewustwording en nondualiteit.

(Met toestemming van uitgeverij Inzicht overgenomen uit ‘De vrije val in het leven’, uitgeverij Panta Rhei, ISBN 978.90.8840.104.6)

Lees ook het interview met Jeff Foster.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest