Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zo goed is dansen voor je motoriek

/
/
/
152 Views

Dansen is natuurlijk ontzettend leuk om te doen. Maar wist je dat het ook bijdraagt aan het verbeteren van je motoriek en dus ook ontzettend goed is voor je brein? Het is daarom dus ook niet zo heel erg vreemd waarom mensen die veel dansen, zich doorgaans een stuk prettiger voelen. Dansen activeert belangrijke gebieden in je hersenen en doet dat ook nog eens meer dan andere vormen van beweging.

Met elke danspas zet je zo letterlijk een stap richting een betere Brain Balance. Maar hoe werkt dit proces in het brein eigenlijk precies? In dit artikelen nemen we je mee in het effect van dansen op ons brein, want hoe fijn is het, dat je door iets te doen wat je leuk vindt, jij je een stuk gelukkiger voelt?

Wat is het effect van dansen op ons brein?

Wanneer we gaan kijken naar de opbouw van onze hersenen, dan zien we dat deze bestaat en dus is opgebouwd uit eigenlijk een 3-tal verschillende lagen. Deze lagen zijn reptielenbrein, zoogdierenbrein en het menselijk brein. Dansen zorgt ervoor dat we ons vrij voelen en laten deze drie verschillende lagen met elkaar verbinden. Dit heeft als voordeel dat we het idee hebben alsof we de hele wereld aankunnen. Het is daarom dus ook niet zo heel vreemd dat echte dansers vaak het gevoel hebben dat ze in een soort van eigen wereld zijn op het moment dat ze heerlijk aan het dansen zijn. Waar we tegenwoordig online onze zorgverzekering vergelijken kunnen, is er over het menselijk brein natuurlijk nog niet heel erg veel bekend.

Dansen maakt je socialer

Naast dat dansen een positieve uitwerking heeft op onze motoriek, zorgt het er ook voor dat we een stuk socialer worden. Dit heeft er namelijk mee te maken dat je tijdens het dansen een bepaald hormoon, genaamd ‘oxytocine ‘ aanmaakt. Vooral wanneer je danst met een partner of in een groep, geeft dit een extra vorm van geluk. Het zorgt namelijk voor een verlaging van de bloeddruk, het hartritme en ook het niveau cortisol wat aanwezig is in ons lichaam en wat ook wel bekendstaat als stresshormoon. Wat je ziet, is dat mensen die dansen, veel beter tegen pijn kunnen. 

Dansen versus hardlopen

Veel mensen die regelmatig hardlopen, kunnen beamen dat ze zich tijdens het hardlopen gelukkig voelen. Dit komt omdat het lichaam een bepaalde stof aanmaakt, die hier voor zorgt. Toch blijkt dat mensen die dansen, een stuk meer geluk ervaren, dan mensen die hardlopen. Dit komt namelijk doordat je tijdens het dansen gebruikmaakt van je volledige brein, terwijl dit bij het hardlopen wordt beperkt. Dit komt doordat je tijdens het hardlopen vaak alleen gebruikmaakt van één van de drie lagen van het brein, terwijl je deze tijdens het dansen met elkaar combineert. Het is daarom dus ook niet voor niets dat mensen die dansen, een stuk vrolijker en gelukkiger zijn, dan mensen die aan het hardlopen zijn. Of dit ook daadwerkelijk merkbaar is, dat is nog niet onderzocht. Dit is puur gebaseerd op de activiteit in de hersenen zelf, die zijn gemeten door middel van verschillende onderzoeken.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest