Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kabbalah en tarot in één boek

/
/
/
103 Views

Alles hangt met alles samen en iedere esoterische onderzoeker zal ooit op een dag ontdekken wat de alchemisten lang geleden al uitvonden: astrologie, kabbalah, tarot, elementenleer, numerologie of gematria vormen samen de raderen in een perfect uurwerk. Een nieuw boek, van Herman van Tuijl, probeert hiervoor een nieuwe weg te banen.

Kun je daarmee dan de waarheid ontdekken over hoe alles is ontstaan en zichzelf weerspiegelt, aldus een vrije vertaling de Smaragden Tafel van Hermes Trismegistus? Welnee, maar samen lichten ze wel een sluiter op van de onbenoembare ‘waarheid’. Die laat zich niet in woorden vatten, maar de complexiteit ervan is wel te benaderen. Dat doen esoterici al eeuwen, millennia wellicht, en sinds de magische Golden Dawn met groot gezag. Het is mede uit die bron dat na Rufus Camphausen auteur Herman van Tuijl zich uitputte om een lijvig boek voor het Nederlandstalige gebied te schrijven en daarbij ook een nieuw tarot-carddeck ging maken.

Autoriteit

Hij neemt met ‘Kabbalah en Tarot’ veel hooi op zijn vork in 348 bladzijden op groot formaat en in een klein lettertype. Kabbalah, klank, reïncarnatie, Hebreeuwse letters en gematria, levensboom, tarot, chakra’s verbindt hij op een niet altijd evengoed navolgbare manier met elkaar, maar wel op een uitmuntend geïllustreerde manier.

Als geïnteresseerde mis ik de literatuurlijst en verwijzingen naar bronnen. Dat gaat toch ten koste van de autoriteit. Kabbalah, astrologie en tarot zijn tradities met een lange historie, vele scholen en groepen. Wel noemt hij de Golden Dawn en zijn eigen (ooit wegens seksueel misbruik veroordeelde) leraar Imre Vallyon en diens Foundation for Higher Learning. Ook bepaald geen aanbeveling, om niet van anti-reclame te spreken.

Grote Arcana

Juist door al die goed gedocumenteerde spirituele tradities en hun bibliotheken kunnen esoterici van nu op schouders van reuzen staan. Door ze níet te noemen, maakt de schrijver zich onnodig kwetsbaar voor de kritiek dat hij het bij elkaar verzon of erg vrij met de tradities omgaat; waar haalde hij zijn info vandaan?

Bijzonder is dat hij het tarotdeck – de Grote Arcana welteverstaan – geheel opnieuw ontwierp en die ook gedetailleerd toelicht.

Naast een literatuurlijst zou een uitvoeriger trefwoordenlijst met verwijzingen naar de betreffende pagina’s zeer welkom zijn. Kabbalah en Tarot: is zo een waagstuk waarvan de geschiedenis nog moet laten zien of dit kwaliteiten heeft die de tand des tijds gaan weerstaan. Voor nu een dappere poging.

Te koop: https://www.abpcs.nl/winkel.

Wie meer wil lezen over kabbalah in het Nederlandse taalgebied kan (met een uitvoeriger literatuurlijst) terecht ‘Poorten van kennis’ van G. Gerzon. Ook ‘Doe het zelf kabbala’ van K. Knappert is een toeegankelijk boeken, naast natuurlijk het beroemde ‘De mystieke kabbala’ van Dion Fortune.

De plank met kabbalistische en tarotboeken in het Nederlands in overzichtelijk. Het tarotgidsje van Hajo Banzhaf is een van de meest praktische en meestgehanteerde. Hij maakt daarbij gebruik van de Rider Waite tarotversie.

Voor wie wat stronger stuf wil over de kabbalah kan te rade gaan in de Engelstalige boekenverzameling: ‘The ladder of lights’ van William G. Gray is een klassieker en behandelt ook de engelen en aartsengelen. Dat boek is zelfs gratis te downloaden. Literatuurlijsten in deze boeken wijzen de student verder de weg naar andere kwalitatieve titels.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest