Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

100 uren taakstraf voor organisatoren ayahuasca retreat

/
/
/
772 Views

Op 29 mei 2022 veroordeelde de rechtbank Noord-Holland in Haarlemmermeer Dejan B. (58) uit Joegoslavië en Francesca M. (33) uit Italië bij verstek voor het verwerken, verstrekken en vervoeren van ayahuasca tijdens en ‘ayahuasca retreat’ in 2019 in Haarlem. Daarbij overleed een deelnemer als gevolg van de inname van onder meer het aangeboden brouwsel.

De straf: een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. Tevens een taakstraf van 100 uren of 50 dagen in hechtenis. Dis is te lezen op de overheidssite met rechtbankuitspraken.

Het stel werd niet voor het overlijden van de deelnemer veroordeeld. Maar “het overlijden van de man hangt als een schaduw boven de strafzaak”, vond de officier van justitie, aldus NRC op 30 mei.

De verdachten waren niet bij het proces aanwezig omdat zij zwanger is. Beiden wonen nu in Italië en hij geeft daar spirituele cursussen.

De rechtbank vond de door de politie in diverse voorwerpen gevonden resten DMT – op de verboden-stoffenlijst van de opiumwet – voldoende bewijs dat beiden in samenwerking het brouwsel hadden verstrekt tijdens een ceremonie. Dejan B. was opgeleid door een Colombiaanse sjamaan. Francesca verzorgde de muziek tijdens de ceremonie terwijl Dejan de ayahuasca-thee schonk.

Sinds 1 oktober 2019 heeft de Hoge Raad invoer, het verstrekken en maken van ayahuasca – ook tijdens erediensten – met de werkzame stof DMT verboden. In mei 2019 overleed een 31-jarige man in Eersel na het gebruik van ayahuasca. In september 2019 iemand in Zeeland.

“Ayahuasca is geen medicijn, niet onschuldig en niet ongevaarlijk, zegt de officier van justitie. Daarom is een onvoorwaardelijke straf het uitgangspunt. Vanwege het blanco strafblad van de verdachten en omdat ze weer in Italië zijn, is een celstraf ‘niet meer geboden'”, meldde NRC.

De taakstraffen kunnen in Italië worden uitgevoerd.

Meer over ayahuasca op deze site.

Les ook een opiniestuk op deze site over ayahuasca.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest