Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Veel spirituele festivals verdwenen, weinig nieuwkomers

/
/
/
1156 Views

Wat hebben de Open-Up, Biodanza Festival, Sjamanistisch Festival, Eigentijds Festival, Spirioza Festival, Body & Soul Festival, Mantra Festival en de Dag van de Toa met elkaar gemeen? Dat het enkele van een groot aantal spirituele festivals in ons land waren die na de corona-stop niet herstartten.

Het spirituele festivalseizoen van 2022 is aan het herstarten na een lange pauze. De aanmeldingen van organisatoren voor onze agenda komen weer binnen. Maar ook blijven veel organisatoren onvindbaar; websites op ‘zwart’, redirects naar nieuwe niet-festivalactiviteiten etc.

De totale optelsom van alle bezoekers van deze verdwenen ca vijftien festivals bedraagt naar schatting tussen  de 5.000 en 10.000 bezoekers. Wat dat betreft is de branche van spirituele festivals overzichtelijker dan die van de muziek- en entertainmentbranche.

In de bossen

Waar deze bezoekers blijven? Veel nieuwe spirituele festivals zijn er niet bijgekomen, wel is er een wildgroei aan ‘retraites’ en ‘stilteweekenden’ in de bossen en steden van ons land. Hier komt ook een heel nieuw spiritueel publiek dat niet eerder spirituele events bezocht. Nader onderzoek zou moeten uitwijzen of deze groep ondanks of juist dankzij de pandemie een behoefte aan meer bezinning en innerlijk onderhoud heeft gekregen.

Gaat het slecht met de spirituele festivals in ons land? Welnee, de tantristen blijven het goed doen en centrum Odessa in de hoofdstad herbergt steeds meer tantrische evenementen. Ook de sjamanistische festivals, Persephone, Lorelei en Hieros Gamos blijven hun programmering enthousiast aan de wereld presenteren. Vermoedelijk zullen ze het dit seizoen druk krijgen.

Andere festivals met spiritualiteit

Een andere trend is dat de reguliere grote festivals waaronder Lowlands steeds meer spiritualiteit, bewustwording en ontspanning in hun workshopprogrammering stoppen. Om die reden zetten Koorddanser Psy-Fi Festival en het Boom Festival in Portugal met tienduizenden bezoekers in ons festivaloverzicht.

En wat te denken van de eco-festivals die een steeds groter en jonger publiek trekken. Door heel Europa schieten ze als paddenstoelen uit de grond, kernwoorden circulariteit, duurzaamheid, groen en verantwoorde voeding. Ook hier staat vaak een flinke dosis bewustwording op het programma.

Wil je spiritueel bijtanken deze zomer? Zorg dan dat je er tijdig bij bent. In het bredere festivalland zijn de eerste al uitverkocht.

Hier het overzicht van spirituele festivals en beurzen in Nederland.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest