Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Corona: egoïstische vrijheid is geen vrijheid (>7 reacties)

/
/
/
4904 Views

Oktober 2020 – Weer een soort lockdown door corona. Wat is onze verantwoordelijkheid daarin? De wereld zit vol complotten (altijd al zo geweest). Maar dat is nog geen reden om de vrijheid te nemen om een gevaarlijk virus te gaan verspreiden door je niet aan de regels te houden. Ik ben geraakt door die mensen, die door hun bijna dwangmatige behoefte aan nabijheid en aanraken, die ze als ‘vrijheid’ benoemen, mede oorzaak zijn van de snelle stijging van het aantal zieken door corona. Als jouw vrijheid van handelen mijn vrijheid om gezond te blijven aantast, is het volgens mij geen vrijheid. Zelfs anarchisten stelden hier een grens, alleen dictators niet. Waar sta jij?

Door Jan den Boer

Ik heb geen verstand van coronavirussen en complotten, maar wel van de betekenis van woorden en het gebruik of misbruik daarvan. In mijn directe omgeving en op Facebook gaat er iets heel erg mis met het gebruik van de woorden ‘waarheid’ en  ‘vrijheid’.

Over waarheid kan ik kort zijn. Zowel over het corona virus als over complotten is vooral veel onzekerheid, dus iedereen die beweert daarover de ‘waarheid’ te kennen is een soort fundamentalistisch gelovige. Wil jij dat zijn?

Juist vanwege de grote onzekerheid is het onderzoek naar het begrip vrijheid heel belangrijk. Ik beschouw het als een misverstand dat iedereen onbeperkt vrij zou mogen zijn. Dat je recht hebt op ‘autonome vrijheid’. Vrijheid heeft altijd een relatie met de vrijheid of onvrijheid van een ander. En mijn of jouw vrijheid kan ten koste gaan van de gezondheid van iemand anders. Daar ligt voor mij en veel denkers over vrijheid een belangrijke grens.

Onderdrukkers

Als je in de geschiedenis kijkt zijn het vooral onderdrukkers en dictators die zichzelf onbeperkte ‘vrijheid’ toe-eigenen, ook als dit ten koste gaat van de gezondheid van anderen. Zelfs de meeste anarchisten stelden hier wel een grens.

Maar wat zie ik om mij heen? Wat raakt mij? Begin juni wilde een collega-trainer mij omhelzen, als ik haar afwijs is zij heel verbaasd: het virus is toch weg uit Nederland? Als ik doorvraag blijkt zij hier 100% zeker van, het is waar, haar intuïtie vertelt haar dat en ze heeft ook onderzoek gedaan op internet. Zij strijdt voor de vrijheid van nabijheid.

Wat later ontmoette ik iemand anders waar ik al meer dan tien jaar prettig mee samenwerk. Ze blijkt ineens een zelfverklaard complotdenker. Afstand houden en dergelijke is volgens haar niet nodig, er zijn nauwelijks zieken, alle cijfers in de media zijn fake, en zij weet 100% zeker dat dit waar is.

Ook zij is vooral bezig met waarheid en vrijheid tegenover de onderdrukkende overheid.

Viruswaarheid

Anderen, die ik tot voor kort als verstandige mensen zag, sturen mij filmpjes door van Willem Engel. Op zijn website viruswaarheid.nl werd op 5 oktober geschreven dat we ‘de stijging van het aantal besmettingen moeten vieren’ (!), maar ‘dat dat niet mag van de overheid’. Weer wordt dit gelabeld als de waarheid in de strijd om de vrijheid.

Begin maart kreeg mijn zus corona, een gezonde huisarts, marathonloopster, 53 jaar. Ernstig ziek. Ze is nog steeds herstellende. Geen gewoon griepje dus. Als de 1,5 m maatregel twee weken eerder ingevoerd was, was zij waarschijnlijk nog gezond. Zij vertelt dat zij nu door de oplopende besmettingen mensen die eigenlijk naar het ziekenhuis moeten, niet kan doorverwijzen. Dit was niet nodig geweest als we ons vanaf juni wel allemaal aan de maatregelen gehouden hadden…… Waarom doen we dit niet?

De vraag over vrijheid, verantwoordelijkheid en het coronavirus gaat niet over theoretische discussies over complotten of cijfers van het RIVM. Het gaat over het leven van mensen zoals mijn zus, als zieke, en dokter die moeilijke besluiten moet nemen.

Spiritualiteit of egoïsme?

Opvallend is dat juist veel spirituele mensen in mijn omgeving aangeven dat ze de mainstream media niet meer volgen. Ze sluiten zich volledig af voor het nieuws, en de vrijheid nemen om zich niet aan de corona regels houden. Veel van deze mensen gebruiken het argument dat er allerlei complotten in de wereld zijn om de vrijheid te nemen om zich niet aan de corona regels te houden. De complotten zijn waarschijnlijk erger en complexer dan wat nu op Facebook gedeeld wordt. Is altijd zo geweest. Het misverstand is alleen dat dit een reden zou zijn om je niet aan de corona regels te houden en de ziekte dus te verspreiden. Deze ‘complotdenkers’ hebben geen medeleven met zieken (want ‘die zijn er niet’). Ze denken niet mee met de dokters, maar beschrijven alleen hun eigen belang van aanraken, nabijheid en geen mondkapjes. Deze mensen verwijten de overheid dat er een lockdown komt, zonder naar hun eigen verantwoordelijkheid daarin te kijken. Ze noemen zich ‘compleet’ denkers, maar ze sluiten anderen juist uit: de zieken, de bezorgden, de dokters, de overheid, de wetenschappers en de mainstream media.

Middenweg

Spiritualiteit zoals ik dat geleerd heb gaat over een non-duale middenweg: het diepgaande inzicht dat je zowel overheid als complot denker bent, dat alles in jou zit, en dat het jouw verantwoordelijkheid is om daarin een balans te vinden. Spiritualiteit betreft dan een diepgaand onderzoek naar je eigen egoïstische motieven. Vervolgens ga je onderzoeken hoe je in ‘vrijheid’ verantwoordelijkheid kunt nemen voor de totale samenleving, inclusief jezelf.

Ik zie egoïsme aan beide kanten van het spectrum. De ene kant die vindt dat ze recht heeft op onverhulde fysieke nabijheid, de andere kant de machthebbers in en rond de overheid, die ook allerlei eigenbelangen dienen.

Maar we lossen de problemen niet op door naar het egoïsme van de ander te wijzen en dan vervolgens zelf ook ons eigen ding te doen.

Voor mij zijn er twee wezenlijke belangen: gezond blijven door afstand te houden én gezond blijven door nabijheid te ervaren. De complotdenkers en vrijheidsstrijders gaan uit van het misverstand dat nabijheid vooral binnen die 1,5 m zou bestaan. Ik heb in de tantrawereld gezien hoe de ‘eis’ van fysieke nabijheid ook tot een soort dwang kan leiden, wat juist heel onvrij is en eigenlijk heel veel gevoelde afstand genereert.

Dwangmatige behoefte

Met mijn vrouw Caroline onderzoek ik hoe we met onze tantraworkshops en in ons gezin, binnen de corona maatregelen – op 1,5 m – een heel intens, liefdevol en nabij contact kunnen hebben. Workshop deelnemers zijn geraakt door de nabijheid die ze kunnen voelen – op deze afstand. Het contact met onze uitwonende kinderen is fijn als ze thuiskomen – op 1,5 m. Het contact is niet minder waardevol en zeker niet ziekmakend. En er is altijd een mogelijkheid om wel nabij contact te hebben: in een huishouden, en bijvoorbeeld bij een masseur of bij de andere contactberoepen die wel mogen. Het is niet onbeperkt, maar wel genoeg om gezond te blijven.

Dus ik ben geraakt door die mensen, ook in mijn directe nabijheid, die door hun bijna dwangmatige behoefte aan nabijheid, die ze als ‘vrijheid’ benoemen, mede oorzaak zijn van snelle stijging van het aantal zieken. Nu er een gedeeltelijke lockdown komt, komt dat doordat te veel mensen zich niet aan de 1,5 m houden, niet door een almachtige overheid. Laten we zorgen dat dat niet meer nodig is. Door ons vanuit ‘vrije keuze’ aan de corona maatregelen te houden, ook al is er nog heel veel onzekerheid.

Jan den Boer is projectmanager bij de overheid, tantratrainer, publicist. www.tantratraining.nl  www.top-project.nl.

Lees ook andere artikelen van hem over o.a. tantra.

Bij de foto: de politie beëindigt een partij tijdens de lockdown.9 Reactie(s)

 1. Ik vind dit een heel achteloos en onverantwoord artikel van Jan den Boer. Hij schrijft over de ’tegenwerkers’ om het virus in te dammen, dat volgens zijn mening als heel gevaarlijk bestempeld moet worden en heel besmettelijk zou zijn. Maar zegt Hij zegt tegelijk geen verstand te hebben van virussen en besmettingsgevaar. Dus waarom doet hij eerst niet zelf onderzoek hiernaar voor hij iets roept. Ik ben eigenlijk geschokt. Waarom staat dit artikel op jullie pagina en in jullie nieuwsbrief? Ik heb de neiging me meteen af te melden. Alsof het merendeel dat kritisch is, zoals ik en vele met mij, onverantwoorde oproerkraaiers zijn die de veiligheid van anderen express willen schenden. Nee.
  Integendeel zelfs, we willen voorkomen dat er mogelijk een veel grotere en ingrijpende ramp zich gaat voltrekken en vaccinaties verplicht zullen worden gesteld. Ieder moet zijn eigen immuunsysteem en leefpatroon onder de loep nemen en zich afvragen waar dit ‘virus’ vandaan komt en waarom. Jan den Boer hoort zich minimaal ingelezen te hebben en serieus te kijken naar wat alternatieve media vertellen. Die waarschuwen over de invloed van de farmacie hierin, de ‘ernst’ van het corona virus, de onbetrouwbaarheid van de PVR test, die waarschuwen voor de WHO die mede door Bill Gates gefinancierd wordt naast een x aantal vaccinsontwikkelaars. Hij gaat hier heel veel aan verdienen als hij de kans krijgt, decimeert tegelijk het bevolkingsaantal en is zelf nota bene geen medicus of arts. Waar ageert Jan den Boer niet hier tegen. Tegen deze kromme en oneerlijke situatie. Waarom is de WHO niet financieel onafhankelijk, waarom wordt de oorzaak van corona niet verder onderzocht en deze oorzaken in te dammen. Zoals de massa consumptie, het klakkeloos accepteren van de maatschappij (wij met zijn allen) van de ontwikkeling van allerlei biologisch, chemisch en biotechnologische wapens door onze regeringen. Dit artikel hoort hier niet.
  praat hij d

 2. Ik zit met verbijstering en ontzetting je vast goedbedoelde artikel vol leugens, halve waarheden en politiek correct spiritueel correcte sentimentele manipulatie te lezen.
  De grootste en meest kwalijke leugen is je onware stelling dat er een landelijke stijging zou zijn van de besmettingen doordat mensen de regels niet na leven! Ben jij betaald door de overheid of ben je gewoon onwetend en/of dom!?
  Hoe durf je en hoe kun je. Er is een lange lijst deskundigen wereldwijd die je kan uitleggen waarom dat niet waar is. Heel kort: besmettingen zijn niet hetzelfde als infecties en dus ziek zijn. Daarnaast; er overlijden niet meer aan corona dan in een gewoon griepseizoen (ja elke dode is ”erg”). Daarnaast sterven mensen niet van corona maar met corona en door een heel scala aan aandoeningen. Net zoals in het gewone leven ga je iemand niet knuffelen, zoenen, opzoeken als je griep hebt/verkouden bent, zo ook niet als je corona hebt. Verder is het zo dat niks een onconstitutionele staatsgreep rechtvaardigt en jij steunt deze wel met je artikel!
  Zweden en Engeland hebben exact dezelfde sterfte cijfers, Zweden is vrij en open (ja de zieken zitten thuis en zo zou het overal moeten zijn) en Engeland zit in een draconische stalinistische staatsgreep/lockdown met boetes van 1100 euro en je mag niet eens bij familie op bezoek. Conclusies: lockdown werkt niet! Dat zijn de feiten en de harde cijfers (waar Rutte t over heeft maar niet naar handelt). Waarom ben jij voor een lockdown en dit soort onzin aan het verspreiden!? Quarantaine voor ernstige zieke mensen met klachten is prima thuis maar gezonde mensen opsluiten is illegaal en heet huisarrest. Daar ben jij dus voor! Onderzoek en gezond verstand tonen aan dat zoals jij zegt gezond blijven door afstand te houden een leugen is. Zie ook zweden, maar daarnaast juist het menselijke contact maak je afweer sterker, maakt je gelukkiger, zorgt voor groepsimmuniteit. Ik vind het shocking dat een krant als Koorddanser die enige wetenschappelijke affiniteit uitstraalt klakkeloos een artikel vol onwaarheden publiceert…
  Wanneer onderzoek aantoont dat mainstreammedia samen met overheden klakkeloos nep verhalen laten circuleren, op facebook, LinkedIn en youtube alle wetenschappers censuren en alle artikelen blokkeren die niet het who sprookje ondersteunen snap ik dat er mensen zijn (die jij bekritiseert) die de leugens van mainstream media niet willen lezen. Je zou je ook kunnen afvragen waarom in 1 klap er dus geen democratie meer is want de essentie daarvan is een open debat maar alle tegengeluid word verwijderd.
  Voor wat betreft bronnen zoiuik zeggen ga je eens verdiepen in de best seller arts dr vernon coleman, prof dolores cahill, dr shiva, dr rashid buttar. En last but not least Prof dr reiner fuellmich, die dieselgate tegen Volkswagen destijds heeft gewonnen (de sjoemelsoftware affaire), en stelt dat ”er sprake is van een corona schandaal” en uitlegt hoe er juridisch zal worden geprocedeerd tegen alle overheden die dit schandaal in stand houden” (zoals jij feitelijk ook doet met je artikel). Al deze mensen leggen zonder belang, zonder agenda uit dat wat jij hierboven schrijft onzin en onwaar is. En dan dit: niks rechtvaardigt een complete vernietiging van al dat wat ons mens maakt; en daarnaast de totale vernietiging van de economie, de hoeveelheid slachtoffers die geen zorg krijgen door de hysterie rondom corona, de honderdduizenden zelf dodingen, de enorme toename aan depressie en eenzaamheid, de inmiddels wereldwijd 600.00 miljoen ! werklozen door corona, is vele malen groter dan de slachtoffers die direct sterven aan een cocktail van kwalen waaronder corona, ook daar draag jij met je artikel aan bij. Ik hoop dat je snel eens bovengenoemde bronnen gaat bestuderen en dan je artikel intrekt.

 3. De schrijver van deze onwaarheden werkt voor de overheid. Ik had eerst een heel felle reactie geschreven die niet word gepubliceerd. Fel want als je op dit platform je dezelfde onzin uitkraamt als Rutte namelijk dat het belangrijker is dat je ”scoiaal en braaf ”doet omdat je ”anders egositisch doet en mensen laat sterven” , dan is voor mij de maat bereikt. Zelfs Kooorddanser faciliteert dus het verspreiden van overheidspropaganda en faciliteert daarmee de ondergang van onze rechtsststaat, onze democratie, onze vrijheid en onze constitutionele rechten!

 4. OMG
  Wie is het nog niet duidelijk dat “besmettingen” geen ‘besmettingen” zijn?
  dat de PCR- test” geen test is, maar een vermeerder-techniek van iets
  dat niet geïdentificeerd kan worden
  dat mondkapjes schadelijk zijn voor de gezondheid
  dat niet dichtbij elkaar mogen komen schadelijk is voor het immuunsysteem
  net als het veel handen wassen
  dat winkelkarretjes geen besmetting kúnnen overbrengen
  dat er geneesmiddelen zijn, die veilig zijn en werken, maar dat Nederland die verbiedt
  dat, volgens de WHO, 98% van de griepdoden verdwenen is
  dat, sinds ‘covid-19’, covid-19 die plaats heeft ingenomen
  dat Nederland jaarlijks ongeveer net zoveel doden had aan griep
  die nu ‘corona-doden’ heten, maar dat nu ineens
  het hele land daarom op slot gegooid wordt:
  en dat dit 100% onnodig is…
  Lietje Perizonius
  Arc-en-Ciel, Zelfkennis en Voice Dialogue
  tel +31.(0)294-287218
  fax +31.(0)294-287216
  http://www.voicedialogue.nl

 5. Beste redactie,
  Ik wil uw nieuwsbrief niet meer ontvangen na jaren van plezier bij ontvangst, Ik vind het spirituele niveau zo diep gezonken met de Corona artikelen dat ik ervan afzie om mijn leven te blijven verrijken met de astrologische beschouwingen van Elodie Hunting.
  Ik wens u waarheid en af te zien van het beleren van uw lezers.
  Babette Gijsen

 6. Dank voor dit artikel van Jan de Boer.
  Ik word gek van de onbereikbaarheid en ongenuanceerd verzet en wantrouwen van ineens een groot deel van mijn oude vrienden en kennissen.
  Fijn om iemand dit te zien verwoorden uit het spirituele circuit!
  Hartelijke groet,
  Jose
  jose.gitana@xs4all.nl

 7. Het artikel van Jan den Boer deed mijn hart opspringen. Ik ga het doorsturen aan vrienden.
  Hier hebben we iets aan, zoals zoveel van wat Jan schrijft in zijn boeken. Dankjewel Jan.
  Als alleen levende mens heb ik de afgelopen tijd steeds meer ervaren dat spirituele nabijheid losstaat van fysieke afstand
  Groet,
  Marika Smits
  marikasmits49@gmail.com

 8. Naschrift door de auteur, Jan den Boer
  De meningen zijn verdeeld, ook in de reacties op mijn artikel.
  Naar aanleiding van de reacties toch nog een toelichting.
  Ik schrijf dat er nog veel onbekend is, deskundigen zeggen dat ook, maar moeten toch besluiten nemen op basis van beperkte kennis. Ik stel vraagtekens bij mensen die beweren dat ze wel de absolute waarheid hierover kennen.
  Ik probeer zo voorzichtig een discussie over begrippen als waarheid en vrijheid te voeren. In een open discussie zoals we dat in onze samenleving kunnen voeren. Het is jammer om dat af te doen als overheidspropaganda. Zolang we deze discussies open kunnen voeren, is dat volgens mij een bijdrage aan onze democratie en onze vrijheid.
  Ik verdedig in dit artikel niet de lockdown – ik geef daar geen mening over hoewel ik begrijp waarom de overheid het doet. Ik verdedig het houden aan de maatregelen 1,5 m en mondkapje, juist om de lockdown te voorkomen omdat deze zoveel schade veroorzaakt. Een klein offer om grotere ellende te voorkomen, al zijn er veel onzekerheden over de werking daarvan.
  Ik zeg dat ik veel niet weet, juist om te voorkomen dat ik allerlei leugens of onwaarheden verspreid.
  Ik ontken niet dat er complotten zijn, ik zeg alleen dat ze waarschijnlijk erger en vooral complexer zijn dan wat de sociale media nu domineert. Hoewel ik het nooit complotten noem, verzet ik mij al bijna 30 jaar in mijn vele artikelen tegen misstanden in de maatschappij. Ik stel dus niet de ‘waarheid’ van complotten ter discussie. Het enige wat ik ter discussie stel is de ‘logische conclusie’ om je niet te houden aan corona maatregelen omdat er complotten zijn. Het virus is niet geïnteresseerd in complotten, het virus doet wat het doet. Het feit dat er complotten zijn, is volgens mij nog geen reden om niet voorzichtig te zijn met een virus, en maatregelen zoals 1,5 m en mondkapje te volgen als dat zou kunnen helpen.

Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest