Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Corona en astrologie: de kracht van het kleine

/
/
/
6512 Views

Toen een astroloog me vertelde dat de huidige corona pandemie van 2020 ‘in de sterren geschreven stond’, was mijn nieuwsgierigheid als astrologisch geïnteresseerde gewekt. Tijd voor wat onderzoek naar corona en astrologie.

Door Ewald Wagenaar

De boodschap vanuit het astrologische metier is dat de huidige pandemie te zien is aan de hemel uit de samenstand van de planeten en dat het verhaal van 2020 wel een heel boeiend hemelspektakel biedt. Een drama, mag je wel zeggen met een – als altijd – goed einde.

Even iets over de werking van astrologie: ze werkt niet namelijk. Er is helemaal geen invloed, straling, magnetisme of andere ‘kracht’ die ervoor zorgt dat de planeten en sterren die we aan de hemel zien, invloed uitoefenen om ons en wat er op aarde gebeurt. Het is dus geen natuurkundig principe, al kun je het wel overal herkennen. Het is het zo-boven-zo-beneden-principe. Planeten, manen, aarde en zonnen bewegen in het universum als één groot uurwerk met een geweldige precisie. En zoals de dingen in het groot en vanaf de aarde gezien bewegen, zo gaat het ook in het klein op de aarde en dus ook in ieders eigen leven. Dit concept noemen ze het ‘zo boven zo beneden’-principe. In de loop van de eeuwen, of misschien wel duizenden jaren hebben mensen die bewegingen aan de hemel in de gaten gehouden. Zo is kennis verzameld over de energie die heerst bij een bepaalde stand van de planeten en de sterren. In het groot ‘leest’ een gestudeerde astroloog deze bewegingen af, zoals iedereen aan de wijzers van de klok kan zien hoe laat het is. Astrologie is zo een uiterst nauwkeurig vak geworden: compleet met astrologische huizen, planeetstanden, invloeden, graden en ander jargon. Zie voor meer uitleg hieronder.

Tuk op structuur

De beweging van de planeten is als een parabel: zoals het boven aan de hemel beweegt in het groot, zo beneden in het klein op aarde. De astronomische parabel van de coronacrisis komt neer op de samenkomst van een paar acteurs aan de hemel: Saturnus, Pluto en Jupiter. Corona en astrologie.

De eerste twee ontmoeten elkaar een paar keer per eeuw. En Jupiter begroet elk ongeveer eens in de twaalf jaar, een conjunct noemen astrologen dat moment. Zelden komen ze alle drie tegelijk bij elkaar. Gelukkig niet. Wat de persoonlijkheden van deze planeten samen leveren een buitengewoon sterke energiemix op die zich op aarde vertaalt in heftige gebeurtenissen.

Planeet Jupiter is een opgeblazen energierijke plannenmaker en met zijn ‘moet kunnen’ maakt hij alles graag groter en meer. Dat kan voordelig zijn als het om positieve zaken gaat, zoals geld, relaties of carrières. Maar in het negatieve maakt deze energie met even groot gemak iets kapot door het teveel.

Meneer (of mevrouw) Saturnus is de ietwat strenge bovenmeester. Tuk op structuur en hoe het hoort. Hij hangt aan regeltjes en maniertjes. Logisch dat wetten, samenlevingen en maatschappijen er vol van zitten: zonder regels en structuur valt de hele boel immers als los zand uit elkaar. Saturnus is die planeet met die ringen; een zware klomp. Hij draait in zo’n dertig jaar een rondje om de zon, net zoals de aarde over dat rondje precies een jaar doet. Komen de meneer Jupiter en  bovenmeester Saturnus elkaar tegen dan krijg je dus nog meer structuur en regeltjes. Altijd handig als er ergens chaos heerst. In no time staat de boel weer op z’n pootjes. Maar als alles al op wieltjes loopt kan zo’n ontmoeting tot wat te veel regeltjes leiden en dat kan verstikken of hinderlijk knellen. Het principe is duidelijk.

Alle markante data van de parabel van Saturnus, Pluto en Jupiter op een rijtje:

5 mei 1819: Saturnus schudt Pluto de hand: wereldwijde cholera-uitbraak. Miljoenen doden.

15 mei 1915: Saturnus schudt Pluto de hand: begin van Spaanse Griep. Miljoenen doden.

7 november 1982: Saturnus en Pluto ontmoeten elkaar weer: na ontdekking in 1981 start AIDS-epidemie met 32 miljoen slachtoffers. 

12 januari 2020: Saturnus schudt Pluto de hand: begin hoogtepunt Corona-epidemie.

5 april 2020: Jupiter ontmoet Pluto: de Corona-epidemie naar een hoogtepunt.

28 juni 2020: Pluto en Jupiter nemen tijdelijk afscheid: de crisissfeer verdwijnt.

10 september 2020: Saturnus dichtbij Pluto, maar geen ontmoeting. Mogelijk kleine oplaaiende epidemie-golf of ander onrust.

11 november 2020: Jupiter ontmoet Pluto opnieuw: kans op oplaaiende epidemie, als lessen niet zijn geleerd.

22 december 2020: Jupiter ontmoet Saturnus: snel herstel van de orde, mogelijk vaccin of andere effectieve maatregelen.

Piepklein

Aan de vooravond van de coronacrisis die eind 2019 begon in China, kwamen echter de andere twee elkaar tegen: bovenmeester Saturnus rende op 12 januari over verdwijntruuk Pluto heen. Pluto is een rare snuiter en nieuwkomer in de astrologie; hij werd pas in 1930 ontdekt. Deze klomp steen draait in 248 jaar rond de zon en verdwijnt daarbij af en toe uit onze heliosfeer, dat is de ruimte van alle planeten rond onze zon. Pluto draait zó’n groot rondje dat hij soms even niet bij ons zonnestelsel hoort. Pluto noemden astronomen lange tijd een niet-planeet en ze spraken van een hemellichaam. Recent kwamen ze daar weer op terug en nu is hij weer een volwaardige planeet. Dit kenmerkt de energie rond deze planeet: hij is de nul in ons decimale stelsel, zonder nul kunnen we niet tellen, vertellen wiskundigen ons graag. Pluto is de verdwijner én verschijner, en dus kun je zeggen dat hij doet verdwijnen of verschijnen. Pluto is in vergelijking met Saturnus en Jupiter een vluchtige zandkorrel, piepklein en eigenlijk nagenoeg niets (bijzonders), niet in de laatste plaats omdat hij qua omvang ook amper meetelt én héél ver weg staat. Hij is de opmerking die verkeerd uitpakt, een virus(je), de bananenschil, een verkeerd cijfertje in een overzicht, punaise of een ander kleinigheidje. Op basis van zijn grootte legt Pluto dus niet veel in de weegschaal van de planetaire parabel. Maar hij is reiziger naar de buitenwereld, buiten ons systeem. Hij neemt dus even makkelijk beelden en energie weg naar een ‘andere wereld’ als dat hij uit de Andere Zijde dingen mee komt brengen. Pluto vormt zo een afvoerputje én geboortekanaal. En daarom mogen we hem vrezen. Om die reden zeggen astrologen vaak dat Pluto over macht gaat. Maar het verhaal van corona en astrologie is dus ietsje complexer.

Een virus brengt hij nu. Dat kun je ook niet zien. Wel zie je een resultaat: gezondheidsklachten. Pluto is als dat virus: amper iets, maar toch wordt het in combinatie met een saturnale structuur ineens een heel groot ding: de ergerlijke zandkorrel in de machinerie die het hele ding tot stilstand brengt. Eerst wordt de aanwezigheid steevast ontkend: ach het is niks, een kleinigheid, waar hebben we het over, kunnen we hebben, no problem, zorgen we voor. Dat soort reacties. Maar als de ernst is doorgedrongen, reageren Satunuskrachten er heftig op en met alle verweer die er is: iets hapert. Cruciaal moment lijkt het oordeelsmoment te zijn: wat is hier precies aan de hand? Saturnusenergie vormt zich dan een oordeel; dit is ernstig, niet-goed: dús aanpakken, herstellen en ingrijpen. Fixen dus.

De verdwijntruuk

De laatste versie van dit verhaal begon eind 2019 toen in Wuhan ergens uit een lab of op een markt een nieuw sars-virus iemand besmette waarna een groep mensen ziek werd. Eerst ontkende de Chinese overheid (het is er niet, Pluto dus) de ernst van de ziekte, maar al snel drong de werkelijkheid tot de wereld door. Precies op 12 januari ontmoetten Pluto en Saturnus elkaar. De datum van het begin van de coronacrisis die de naam Covid-19 kreeg. In Europa drong de ernst door eind februari in Italië en medio maart gingen veel West-Europese landen in variaties van een lockdown. De wereld had zich een angstbeeld gevormd van het gevaar van deze virus. Taiwan, dat ervaring had opgedaan met het sars-virus, noteert één dode op 24 miljoen inwoners. Blijkbaar zagen zij iets anders en reageerden ze anders, en vermoedelijk niet-emotioneel. Door inzicht konden de Taiwanezen de potentiële ramp zonder schade voorbij laten gaan.

De rest van de wereld kreeg wel last van de volgende ontmoeting: op 5 april kwam Jupiter ook langs en schudde ook Pluto de hand. De ‘vergroter’ Jupiter ontmoette de plaaggeest alias verdwijntruuk Pluto. Dit was het piekmoment in de coronacrisis. Het aantal doden liep in de vele tienduizenden.

Veel, maar achteraf gezien onnodig. Jupiter wakkerde vooral de angst die Pluto had gezaaid aan. Iedereen zat strak van de angst achter glas, anderhalvemeter, mondkapjes en handschoenen. Het beeld werkte angstaanjagender dan het werkelijk was/is, een kenmerk van Pluto. Hadden we de dreiging tijdiger aangepakt, kwetsbare patiënten geïsoleerd, grenzen gesloten en de medische wereld beter uitgerust, was dit geen crisis geworden maar een ‘projectje’ dat goed afgehandeld moest worden. Om van de economie die op de intensive care terecht kwam maar de zwijgen.

Dát is precies wat er met Pluto altijd aan de hand is: er is eigenlijk amper iets aan de hand – het leven zit immers vol kleine gevaren – maar de beeldvorming over iets eenvoudigs, kleins of onbenulligs neemt het over en de emoties pakken de regie. Dat gaat met Pluto vaak over angst en onmacht. Op weg naar 5 april deed Jupiter er dus – hij kan niet anders – nog eens een paar flinke scheppen bovenop. Een crisis op zijn best, een perfecte crisis was geboren, aldus corona en astrologie.

Dat samen wandelen van Pluto en Jupiter duurt nog tot 28 juni, dan gaan beiden een half jaar uit elkaar. We mogen verwachten dat de heftigheid van de maanden februari tot mei dan wel een beetje tot rust komt.

Zijn we er dan met corona en astrologie? Dat valt te betwijfelen. Want beiden ontmoeten elkaar 11 november nog een keer. Het is niet onwaarschijnlijk dat de crisis dan nog een keer kan oplaaien, mits we de les van het voorjaar hebben geleerd en de goede (zie Taiwan) maatregelen hebben genomen. Maar daarna gaan ze voor jaren uit elkaar en mag je verwachten dat de crisissfeer een beetje gaat afnemen, al zan het effect lang nawerken.

Van 1819 tot 2020

Ik telde in mei vele tienduizenden doden, we gaan richting driehonderdduizend wereldwijd. In de VS hebben we goed kunnen zien hoe afwijzend de president daar journalisten bejegende die hem in persconferenties vragen stelden over de coronacrisis. Eerst ontkennen en dan dweilen, lijkt ook daar het patroon. Net als in Europa het carnaval vieren terwijl er elders doden vielen, ‘niks aan de hand’, en vervolgens de vele lijken niet meer kunnen bergen zonder militaire hulp. Doorgaan met mensen bezoeken, ouderen vooral en overal verpleegtehuizen in de stress, ‘moet kunnen’. “Ik bepaal zelf wel wat ik doe”, hoorde ik een kogelronde bejaarde zeggen op tv. Hoe het met hem afliep weet ik niet, maar er valt voor hem te vrezen.

Met de kennis van nu en die over corona en astrologie, mogen we gewapend zijn voor de volgende ontmoetingen van onze drie acteurs. Want die komen er, op korte termijn en op langere termijn. Gegarandeerd. Pluto en Saturnus ontmoetten elkaar vaker in de geschiedenis. Ik ben tot 1819 teruggegaan: op 5 mei 1819 liepen beiden elkaar ook tegen het lijf. Het was kort nadat in 1817 lokaal ergens de cholera uitbrak in Azië. Het was een tijd van oorlogen over de hele wereld en militairen werden traag maar gestaag over de aardbol gesleept en namen de cholera mee met miljoenen doden in 1819 en daarna tot gevolg.

In mei 1883 kruisten beide planeten weer elkaars pad, maar toen gebeurde er niets dat de wereldgeschiedenisboekjes haalde op hier en daar wat cholera-uitbraken na. Wel werd als gevolg van de ellende die de cholera (‘kolere’) bracht, werk gemaakt van een vaccin. Dat kwam er in 1885.

De volgend rendez-vous van beide krachten was in mei 1915: de Spaanse Griep begon toen ongeveer ergens in een Amerikaanse staat. Wederom werd met de besmette soldaten – nu voor de Eerste Wereldoorlog – dit virus de globe over gesleept. Naar schatting stierven daardoor twintig à honderd miljoen mensen wereldwijd.

Als beide planeten elkaar in augustus 1947 opnieuw treffen is er net als in 1883 weinig vuurwerk. Ik ben nog aan het uitzoeken hoe dat komt. Maar hun volgende ontmoeting in november 1982 markeert de wereldwijde doorbraak van de AIDS-epidemie die in 1981 in de VS nog een lokaal homoprobleem(pje) leek en tot vandaag 32 miljoen dodelijke slachtoffers eiste.

En in januari 2020 ontmoetten ze elkaar weer met bekende afloop.

Het lijkt erop dat de ontmoetingen niet altijd  problematisch uitpakken.

Is er hoop?

En daar zit dan ook de kern van de volgende ontmoeting: vaccins en genezing. Het beter maken van dingen is óók een kwaliteit van Jupiter, de wetenschap en geneeskunde zijn helemaal zijn ‘ding’.

Dus een meeting met Pluto levert een vergroting van crisisveroorzaker op, als die er is. Met Saturnus helpt Jupiter om de janboel van de pandemie weer terug in een structuur te krijgen.

Op 10 september van dit jaar naderen Pluto en Saturnus elkaar voor het laatst, zonder elkaar de hand te schudden. Met die Jupiter in de buurt zou dat tot een oplevinkje kunnen leiden als overheden hun lessen niet in het voorjaar goed hebben geleerd. Want er is dan wel een wederzijdse invloed, maar geen vuurwerk omdat ze elkaar net niet de hand schudden.

De echte hoop moet bij Jupiter vandaan komen, want die komt op 22 december bij Saturnus op schoot zitten. Het wordt het mondiale kerstcadeau van 2020: na het zuur komt het zoet. Het is typisch een energie die past bij een oplossing – vaccin? – die de orde snel gaat herstellen. Een vaccin dat dan kan worden uitgerold zou de samenleving met het herstel kunnen helpen. Een anderhalvemetersamenleving is in ieder geval geen optie voor de middellange of lange termijn. En een andere reddingsoptie is het inzicht in hoe we het beste met de besmetting om moeten gaan. Dan wordt Covid-19 net als andere risico’s: gewoon even opletten. Zo gaan we met slangen om in India, met tbc, pokken, tyfus, griep en andere besmettelijke ziekten. Gewoon even isoleren, opletten en het juiste doen. Klaar is kees. Eigenlijk heel simpel.

En als dat inzicht, vaccin of andere oplossing er is, komt het herstel snel, want Jupiter vergroot dan ook die energie. En in het eerste kwartaal van 2021 kijken we op de pandemie terug op een boze droom en zien we dat de crisis – zoals altijd – ons een paar boeiende nieuwe dingen heeft gebracht.

Ewald Wagenaar is uitgever van Koorddanser co-organisator van de Nationale Astrodag. Ook is hij medeoprichter en bestuurslid van de Academie voor Geesteswetenschappen in Utrecht. Daar verzorgt hij aan de studierichting Spiritualiteit & Zingeving de module Mantische systemen. Dat gaat over de systematiek om uitspraken over de toekomst te doen. Daarnaast is hij zelfstandig communicatieadviseur en -docent.

Naschrift op 3 november 2020: in grote lijnen volgt de loop van de gebeurtenissen in 2020 de beschreven bewegingen van de planeten. De bijna-verdwijning van de pandemie in Nederland in het late voorjaar, de unlockdown daarna en de oplaaiing in september-oktober 2020 met de bijna gehele lockdown begin november 2020. De oplaaiing van het najaar is gemeten aan de media-aandacht en de regeringsmaatregelen wel groter dan op grond van de bijna-ontmoeting van Saturnus en Pluto deed vermoeden. Daartegen kan ingebracht worden dat het feitelijke aantal slachtoffers relatief zeer beperkt is en, wie dit afzet tegen het reguliere aantal overledenen als gevolg van griepepidemieën, zelfs amper noemenswaard. Met als enige verschil dat er nu ook – zij het incidenteel – wat vaker jongeren mensen overlijden. De eerste claims van vaccins klinken al op verschillende plaatsen en de waarschijnlijkheid dat er eentje of meer gaan komen, neemt toe.

Naschrift op 29 mei 2021: de komst van het vaccin loopt parallel met de laatste samenstand van Jupiter en Saturnus in december 2020; exáct op de dag van de samenstand werd het eerste vaccin toegediend. De tweede golf die in het najaar een nieuwe lockdown veroorzaakte, had duidelijk níet een astrologische ‘waarschuwing’ door de stand van de drie planeten Saturnus en Pluto. Zou je kunnen beweren dat de lessen in het voorjaar van 2020 niet goed zijn toegepast in het najaar en de winter van 2021, en dat die voorkomen had kunnen worden? Dat is een mogelijke conclusie; het had zich wellicht niet voorgedaan als er meer aandacht voor het échte probleem was geweest: meer medische (IC-)capaciteit, isolatie van de groep kwetsbaren en een strenger toezicht op het grensverkeer.

Dat de vaccinatie de problemen gaat oplossen die is ontstaan, is vanaf het eerste moment duidelijk geweest. Echter of we daarmee Covid-19 achter ons kunnen laten, is zeer de vraag. Net als de Aids-epidemie is deze ziekte definitief onderdeel van de risico’s van de mensheid geworden. Vermoedelijk zal Covid-19 dat ook blijven tot we een meer permanente oplossing hebben. Wel is het winst dat de overheden na eerdere crisis (1929 nietsdoen; 2008 alleen banken redden en 2020 bedrijven en sommige zzp’ers redden) steeds meer tot het inzicht is gekomen dat de oplossing voor problemen voor iedereen moet gelden. In de VS is de overheid ook burgers al geld gaan geven. Iets wat in Nederland nog niet is gedaan. Misschien wordt dat de uitkomst van een volgende crisis. Daarnaast is de groep maatschappij- en overheidscritici van flink gegroeid; de energie en autoriteit van Saturnus (ook overheden) heeft een flinke deuk opgelopen.

Naschrift 18 oktober 2021: de eerste golf (voorjaar 2020) werd gevolgd door een tweede (najaar 2020) en derde en vierde golf (winter en voorjaar 2021). In Nederland zijn er nu 18.258 mensen overleden aan corona. Dat zijn er zo’n 15.000 meer dan gemiddeld in een jaar (inclusief griepgolven etc.). Mijn boodschap dat het vaccin “de orde snel gaat herstellen” bleek een te vroege conclusie; 11 maanden na de start van het vaccinatieprogramma en 23 miljoen vaccinaties verder, loopt in het najaar van 2021 het aantal ziekenhuisopnames weer op en worden de bestuurders alert om mogelijk maatregelen te moeten gaan nemen. Wereldwijd zijn er tussen de 4,2 (opgave WHO) en 5,9 (schattingen van anderen) miljoen doden door corona.

Het beeld is dat corona nog wel even bij ons zal blijven en dat het virus zal zijn ontwrichtende werk nog wel even zal blijven doen. De dreiging grijpt diep in de routines van het dagelijkse leven: een app-code als toegangsbewijs of een recente test maakt deel uit van ieder bezoek aan evenementen of bijeenkomsten met anderen. Hierdoor is een tweedeling ontstaan tussen mensen die enerzijds geen (zwaarwegende) bezwaren hebben tegen een vaccinatie en de groep (geschat op ca 15% van de volwassen bevolking ) die er fundamentele bezwaren tegen heeft, wat vaak ook gepaard gaat met een diepgaand wantrouwen jegens de overheid die de laatste jaren dat vertrouwen vaak heeft geschonden (van bijvoorbeeld de Toeslagenaffaire, privacy-schendingen en evacuatie Afghaanse tolken tot de afhandeling van de schade door gaswinning in Groningen en de lange lijst met betrapte corrupte VVD- en CDA-politici).

Een rapport van KPMG van 13 oktober 2021 onderstreepte dat het coronabeleid van de overheid tekort is geschoten. Blijkbaar wil de plutonische les maar moeilijk geleerd worden. En wat geleerd moet worden, herhaald zich dikwijls… en de astrologie daarbij? Veel is duidelijkheid biedt de astrologie niet echt over de duur van deze nasleep. wat we weten uit vorige pandemieën is dat maatregelen duidelijk en zonder compromissen moeten worden genomen. En welke dat zijn is meer dan duidelijk: isolatie, vaccinatie, quarantaines etc. Het ontbreekt echter aan durf omdat er ‘andere belangen’ (lees: economische) op het spel staan, mede omdat er ook een individuele verantwoordelijkheid is die per individu verschillend kan worden geïnterpreteerd. Dus: een ‘wordt vervolgd’ lijkt me onvermijdelijk.

Naschrift 22 maart 2022: Klopte het nu, achteraf bezien wat de astrologie te zeggen had over deze pandemie? Ja, ik vind van wel. Was de werkelijkheid geheel conform astrologische verwachting? Nee, vooral dat het meer dan een jaar na het de komst van het vaccin zou duren dat de samenleving van het slot kon, vond ik nergens terug bij de astrologen / in astrologie. Hoe dat te duiden? De werkelijkheid lijkt zo haar eigen dynamiek te hebben. De oplossingen lagen vaak voor de hand, maar veel critici hebben hard geoordeeld over de overheidsmaatregelen en het management ervan, menselijk handelen in reactie op de gebeurtenissen lijkt in deze pandemie geregeld goed fout te zijn gegaan, neem als duistere voorbeelden de VS en Brazilie waar presidenten aanvankelijk in alle toonaarden de ernst van de situatie ontkenden. Ik was blij dat ik geen minister van volksgezondheid was de afgelopen jaren; leiding geven aan processen met een blinddoek voor, terwijl zo’n 17 miljoen mensen een mening over je handelen hebben, dat is bepaald geen gemakkelijke taak geweest.

Dat Pluto géén onvermijdelijkheid heeft in het onheil dat hij aanricht, is ook duidelijk geworden. Zo zijn er diverse landen die de dans ontsprongen. Door adequaat en ingrijpend handelen, door juist níet te ontkennen of te hopen op betere tijden, maar met snelle en pragmatische lockdowns hebben zij veel levens gered. Een mooie les voor astrologen die hun cliënten mogen adviseren bij levensvragen rond de stand van Pluto in hun horoscoop; Pluto is dat veronachtzame kleinigheidje, dat grote gevolgen heeft voor levens. De kunst is deze tijdig te ontdekken en er gepast op te reageren.

2023: totale aantal coronadoden volgens sde WHO wordt geschat op 15 miljoen wereldwijd. En nog sterven er regelmatig mensen aan dit virus.

(Ewald Wagenaar)

Principe achter astrologie: Zo boven zo beneden

Planeten, manen, aarde en zonnen bewegen in het universum als één groot uurwerk met een geweldige precisie. In het groot ‘leest’ een gestudeerde astroloog deze bewegingen af, zoals iedereen aan de wijzers van de klok kan zien hoe laat het is. Astrologie is zo een uiterst nauwkeurig vak geworden: compleet met astrologische huizen, planeetstanden, invloeden, graden en ander jargon.

Astrologie is dus een materialistisch systeem: we kijken naar dingen in het groot aan de hemel. En dat vertalen we in beelden, naar het kleinere hier en nu. Eigenlijk is het uurwerk van het universum een permanente parabel; de dingen vertellen als symbolen een verhaal. We zien een paar hemellichamen bewegen en dat correspondeert met energie in het hier en nu, die astrologen vervolgens vertalen naar mogelijke of beter waarschijnlijke gebeurtenissen.

Ander voorbeeld van dat zo-boven-zo-beneden-principe kun je vinden in je eigen tas, jas of broekzak. Damestassen leveren goed illustratiemateriaal. Leg alle inhoud eens naast elkaar. Je kan aan de inhoud van de tas belangrijke conclusies verbinden over de eigenaar ervan: pennen, sleutelbos, etui’s, survival kits en een hoop rommeltjes die er soms al langer zitten. Alles met een eigen verhaal en samen vertellen ze iets over hét verhaal van de eigenaar. Er is zelfs iemand die workshops ‘damestasjes lezen’ geeft. De spullen uit de tas leveren dan een elementen voor het verhaal op, net zoals de planeten ons de parabel leveren van wat er op de aarde gebeurt. (EW)

Meer lezen

Er zijn veel boeken over Pluto (o.a. door Jeff Green, ‘Pluto De Evolutie van de ziel’, 1986) en Saturnus (Liz Grene) geschreven. Bettina Reijn is astrologe en bestuurslid van de Astrologenvereniging AVN. Er verscheen een boek van haar over Pluto: “Pluto Planeet van de tijdgeest’, 2009, uitgeverij Hajefa. Zij schreef ook een zeer uitvoerige en meer astrologische duiding van de astronomische gebeurtenissen van dit jaar en de coronacrisis. Klik hier voor de pdf van dat artikel.

Lees ook anderen over de coronacrisis door de pandemie schreven:

https://kd.nl/2020/03/20/coronavirus-nog-maar-het-begin/

Lees de horoscoop van de maand april 2020 (nog eens):Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest