Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Geluk is een mensenrecht. 10 gelukstips!

/
/
/
813 Views

“Geluk kan omschreven worden als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden.” Aldus Wikipedia. Hier wat doe-het-zelftips op een rij die je kunnen helpen.

 

Tip 1: Ontspan 

Maar hoe plan je dat in je overvolle agenda in, zeker als je een gezin hebt met kinderen en/of een drukke baan? Allereerst dien je jezelf serieus te nemen en je te realiseren dat je pas echt goed functioneert als je ook goed voor je ‘ik’ zorgt. Je dient jezelf op de eerste plaats te zetten en daarvoor moet je wellicht enkele zaken reorganiseren. Wanneer je bijhoudt wat je allemaal moet doen in de komende week, kan je door prioriteiten te stellen een aantal zaken schrappen om tijd vrij te maken. Misschien sta je te veel voor anderen klaar, waardoor jij jezelf vergeet. Begin eerst met gezond eten, voldoende nachtrust en sporten, zodat je daarmee een goede basis legt. Plan daarnaast een half uur per dag voor jezelf in, waarbij je je omgeving aangeeft dat je dan niet gestoord wilt worden, omdat het even jouw moment van de dag is. Het is fijn om daarvoor een eigen plek in huis te creëren, zodat je je rustig kunt terugtrekken. Zorg dat het een serene omgeving is en hoe overzichtelijker je huis is, hoe opgeruimder je in je hoofd bent. Bepaal voor jezelf hoe jij je ‘eigen’ periode per dag invult. Dat kun je op verschillende manieren doen, zoals mediteren, een goed boek lezen of rustgevende muziek beluisteren. Je zult zien dat je daarna opgeladen bent met nieuwe energie, zodat je de drukte weer aankan en je gelukkiger door het leven wandelt.

Tip 2: Lach

Het gezegde ‘lachen is gezond’ kennen we allemaal, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Geregeld kan jouw persoonlijke situatie ervoor zorgen dat er op een bepaald moment in je leven niet veel te lachen valt. Tegenslagen op privégebied, met familie of vrienden of op je werk, kunnen veroorzaken dat het lachen je vergaat en je je ongelukkig voelt. Toch zul je merken dat wanneer je probeert te lachen tijdens een moeilijke periode, je juist daardoor zware problemen beter aankunt. Wie kent het niet dat er na afloop van een begrafenis wordt gelachen om bepaalde situaties die je met de overleden dierbare hebt meegemaakt? Is het verkeerd om op zo’n moment te lachen? Nee, het draagt juist bij aan de verwerking van het verlies. Om lachen te stimuleren tijdens je dagelijks leven kan je natuurlijk naar een komische film kijken, een cabaretier bezoeken in een theater of lekker doorzakken met vrienden. Wanneer je met een lachend gezicht iemand tegemoet treedt, merk je dat de ander je positiever benadert. Probeer meer te lachen en je zult zien dat dit bijdraagt aan een gelukkiger gevoel in je leven, ook tijdens perioden dat je het idee hebt dat het geluk even niet aan jouw kant staat.

Tip 3: Beweeg

Goed in je vel zitten bereik je mede door voldoende te bewegen. Er zijn veel mogelijkheden op dat gebied en wij lichten er twee uit: yoga en tai chi. Door het uitvoeren van één van deze twee bewegingsvormen, zul je merken dat je je na afloop een stuk beter voelt. De combinatie van in- en ontspanning zorgt ervoor dat je dichter bij jezelf komt. Yoga betekent letterlijk ‘verbinden’. Dat doe je door via de adem verbinding te leggen tussen de geest en het lichaam, zodat je in balans komt. Daardoor krijg je betere controle over jouw emoties en gedachten. Het voordeel is – naast een verbetering van je mentale welzijn – dat je door de yogahoudingen leniger wordt, je spieren zich versterken en stress afneemt. Tai chi heeft een ander uitgangspunt. Deze Chinese bewegingsleer is gebaseerd op de elementen water, aarde, vuur, metaal en hout. Het betreft een vechtkunst en dat is meteen een wezenlijk verschil met yoga. Via het uitvoeren van vloeiende bewegingen komen lichaam en geest in harmonie met elkaar. Eigenlijk is het een zelfverdedigingstechniek die je mentaal helpt om te gaan met persoonlijke kwesties als stress of onzekerheid. Door te werken met energieën, zul je merken dat je sneller kunt reageren dan iemand die alleen maar spierkracht heeft ontwikkeld.

Tip 4: Affirmeer het positieve

Jouw gedachten bepalen voor een groot deel hoe jij je voelt. Wanneer je negatief denkt, zit je in een neerwaartse spiraal wat betreft jouw gemoedstoestand. Een manier om hier een gunstige invloed op uit te oefenen, is het uitspreken van een affirmatie. Eigenlijk is dat niets anders dan een positieve uitspraak aan jezelf verkondigen. Het is natuurlijk best lastig om iets tegen jezelf in de spiegel te zeggen, zoals ‘Ik mag er zijn’, ‘Ik heb een mooie persoonlijkheid’, ‘Ik ben gelukkig’, ‘Ik vergeef mezelf’ of ‘Ik straal kracht uit’. Toch zul je merken dat het uitspreken van een dergelijke affirmatie een gunstige invloed heeft op jouw onderbewustzijn, aangezien gedachten het gevoel beïnvloeden. Het kan je helpen om jouw visie op bepaalde zaken die in het leven spelen in een beter of ander daglicht te zetten. Je moet jouw gedachten niet onderschatten, want je creëert zelf je eigen waarheid al naar gelang hetgeen je denkt of gelooft. Wanneer je negatieve gedachten toelaat, worden die werkelijkheid. Als je zoiets gaat denken als ‘Ik zie er niet uit vandaag’ of ‘Het lukt me nooit’, dan heeft dat een direct effect op jouw humeur. Probeer dus je leven een draai te geven door het uitspreken van positieve affirmaties en je zult zien dat je dit een gelukkiger en lekkerder bestaan oplevert.

Tip 5: Visualiseer je geluk

Tijdens een visualisatie ga je mentaal aan de slag om beelden te creëren. Wanneer je een bepaalde afbeelding in gedachten neemt over bijvoorbeeld iets wat je wilt bereiken en je doet dat lang genoeg, dan kan het zomaar zo zijn dat je datgene behaalt wat je eerst voor onmogelijk hield. Tijdens het visualiseren kun je namelijk onderliggende overtuigingen ombuigen. Mentaal zorg je ervoor dat je innerlijk tot rust komt, hoe hectisch je leven op dat moment ook is. Als je een pijnlijke plek in je lichaam hebt, kun je daar via een visualisatie kracht naartoe sturen. Je kunt door middel van een visualisatie jouw gids om hulp vragen bij een kwestie die in je leven speelt. Ook als je iets wezenlijks wilt presteren op je werk of tijdens je favoriete sport, helpt het om vooraf het beeld te visualiseren hoe je wilt dat het afloopt. Er zijn een paar zaken die je tijdens visualiseren in acht dient te nemen. Zo moet je het altijd in de tegenwoordige tijd plaatsen en helpt het als je de omgeving van de beelden die je creëert zo aantrekkelijk mogelijk maakt. Probeer de visualisatie ontspannen uit te voeren. Jouw geluksgevoel en prestaties hebben hier baat bij.

Tip 6: Neem een reikibehandeling

De therapie reiki is een optimale manier om dichter bij jezelf te komen. ‘Rei’ staat voor de geest of ziel en ‘ki’ voor energie en levenskracht. Dat geeft al aan hoe weldadig deze therapievorm mentaal gezien is. De reikibeoefenaar werkt tijdens de behandeling met de handen en geeft universele levensenergie door aan de ontvanger, met als doel een harmoniserende uitwerking op de balans in het lichaam en de geest. Blokkades en mentale problemen kunnen hiermee worden aangepakt. Uiteindelijk doe je zelf het werk en dient de behandelaar als doorgever van de juiste energie. Wanneer je een cursus volgt, zijn de inwijdingen een belangrijk gedeelte. Zij zorgen ervoor dat je innerlijk wordt opgeschoond, waardoor energie beter door je lichaam kan stromen. Om dat te ervaren moet je wel bij een goede reiki-master zijn. Je komt door een behandeling of het volgen van een cursus in een opwaartse modus terecht, waardoor je je niet alleen zelf lekkerder voelt, maar ook jouw omgeving beter op je reageert. Eigenlijk kan iedereen de energie aan een ander doorgeven, alleen dien je wel geoefend te zijn om dit op de juiste wijze te doen. Opvallend is dat wanneer je met reiki aan de slag gaat, jouw persoonlijke situatie verandert. Je ontspant beter, voelt je emotioneel sterker, je intuïtie verscherpt zich en je voelt je vrijer om je gelukkig te voelen.

Tip 7: Laat je masseren

Er is een grote diversiteit aan massagevormen, maar vrijwel allemaal hebben ze als basis dat er in meer of mindere mate druk wordt uitgeoefend op bepaalde delen van het lichaam; met als doel het welzijnsgevoel van de persoon te verhogen. Een andere overeenkomst is dat er veel met warmte wordt gewerkt, in de vorm van warme handen, het gebruikmaken van warme massageolie, een warme omgeving of een behandeling vanuit het hart. Veel mensen wachten met het brengen van een bezoek aan een masseur tot ze lichamelijke klachten hebben, maar eigenlijk zou je geregeld onder handen genomen mogen worden door een erkende masseur om optimaal in je vel te zitten. Mocht je naast een lichamelijke behandeling toch behoefte hebben aan een mentale aanpak, dan is massagetherapie een optie voor je. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat geestelijke overbelasting invloed heeft op de lichamelijke gesteldheid. Door deze therapie toe te passen, kan de dieper gelegen oorzaak van de fysieke klachten aangepakt worden. Al met al is het ondergaan van een goed uitgevoerde massage een weldaad voor het lichaam en uiteindelijk de geest, dus je gelukshormoon wordt er positief door beïnvloed.

Tip 8: Geef negativiteit een plek

Wanneer je positief door het leven wilt wandelen, dien je goed om te gaan met negatieve emoties. Zo zijn boosheid, wrok en agressie uitingen die een ongunstige invloed op je kunnen hebben. Sterker nog, deze emoties geven zo veel negatieve energie af dat het naast je humeur ook je lichamelijke gesteldheid kan beïnvloeden. Toch komt zo’n emotie geregeld voorbij, maar probeer er dan wel voor te zorgen dat je het zo snel mogelijk een plek geeft of iets uitpraat, zodat het geen opeenstapeling van negatieve gedachten oplevert. Wanneer je in een situatie terechtkomt waarin een dergelijke emotie de overhand krijgt, kijk dan of je het milder kunt maken door afleidende dingen te gaan doen. Dat kunnen kleine zaken zijn als extra genieten van eenvoudige gebeurtenissen, iemand een complimentje geven, tijd uittrekken om iets leuks te doen, focussen op je hobby, een goede daad verrichten en boven alles: van jezelf houden. Je dient jezelf te waarderen om wie je bent en wat je doet, zodat je negativiteit de rug toe kan keren. Een positieve levenshouding levert automatisch een gelukzalig(er) gevoel op.

Tip 9: Mediteer

Het belang om dagelijks te mediteren wordt door veel mensen onderschat. Het betreft meer dan alleen een rustmoment voor jezelf, want het helpt je sterker in het leven te staan. Je kunt beter met tegenslagen omgaan en negatieve gevoelens of ervaringen kun je tijdens de meditatie een plek geven. Bijna onnodig te vermelden dat je hierdoor meer plezier in je leven ervaart, omdat je je niet laat hinderen door gevoelens die jou verhinderen beter in je vel te zitten. Welke meditatievorm je uitkiest, ligt geheel aan jou. Afhankelijk van hoeveel tijd je eraan wilt besteden, hoe je gezinssituatie is, wat voor werk je doet en je eigen gevoel, kun je een meditatie uitzoeken die het beste bij je past. Sommige mensen hebben er genoeg aan om zich dagelijks tien minuten terug te trekken om helemaal ‘in zichzelf’ te gaan, zonder zich door iets of iemand uit de omgeving af te laten leiden. Anderen mediteren liever onder begeleiding, tijdens muziek, in een speciale ruimte of in de natuur. Waar en hoe je het doet, maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat je de tijd neemt om negatieve emoties te verwerken en dat je aandacht schenkt aan al het positieve dat zich in je leven voordoet. Ook de tijd nemen om helemaal nergens aan te denken, levert ruimte in je geest op. Wanneer je het mediteren goed onder de knie krijgt, zul je merken dat je gelukkiger door het leven wandelt.

Tip 10: Heb lief

Wanneer we spreken over liefde, denken we al snel aan het hebben van genegenheid voor de partner, familie en vrienden. Het gaat echter verder dan dat, want het draait er ook om dat je liefde dient te hebben richting de natuur, dieren, zaken om je heen en bovenal voor jezelf! Ware liefde voor wat dan ook is onvoorwaardelijk. We hunkeren allemaal naar liefde. Normaal gesproken word je als je op de wereld komt al direct omringd door moederliefde, wat een unieke band oplevert. Doordat je vanaf je geboorte al bedolven wordt onder liefde van je ouders en familie, wordt dat gevoel een wezenlijk onderdeel van je leven waar je constant naar verlangt. Mocht je in de positie zijn dat er geen liefde om je heen is, probeer dan in ieder geval van jezelf te houden. Dan win je al veel en sta je open voor het ontvangen van liefde van anderen. Je hebt daar nou eenmaal behoefte aan, ook al denk je soms dat je zonder kan. Maar warmte en verbondenheid leveren positieve gevoelens op. Eigenlijk draait het hele leven om liefde en het toelaten ervan. Doe je dat laatste niet, dan heeft dat z’n weerslag op je bestaan. Je zult merken dat als je liefde geeft, je het terugkrijgt. Glimlach eens naar een onbekende, deel een compliment uit, omarm een dierbare, luister naar iemands problemen, toon dankbaarheid, oordeel niet over een ander; allemaal eenvoudige manieren om liefde over te brengen. Liefde staat immers aan de basis van geluk en dat betekent dat geluk bereikbaar is als je ervoor openstaat.

Door Arthur Schroer


Tags: , ,
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest