Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

China

/
/
/
197 Views

Wat heeft dat land met meer dan een miljard inwoners toch voor aantrekkingskracht? Is het de tomeloze ijver waarmee de Chinezen overal ter wereld hun hoofd boven water houden waar anderen faalden? Toen hier de Batavieren nog dobbelden om hun vrouwen, hadden ze daar al een uiterst verfijnde hofcultuur en hoge moraliteit. Uit het nog steeds gepraktiseerde taoïsme, de ontwikkelde vechtkunsten, yoga’s en onder meer de traditionele geneeskunde blijkt dat deze millennia-oude wijsheid nog steeds actueel is.

Wellicht ligt de oorzaak in een mix van die ijver, een scheut collectiviteit, tomeloze energie en doorzettingsvermogen. Over energie gaat het in deze China-editie van Koorddanser daarom opvallend vaak. Dat valt echt op aan de Chinese kennis die naar het Westen is gestroomd: het is aards, steeds gericht op energie, gezondheid, het lichaam en de balans daarin. Vanuit blijkbaar het  materiële zoekt de beoefenaar van de Chinese kennis naar de hogere energieniveaus en de mentale en spirituele betekenissen van het materiële.

Wellicht verklaart dat waarom de materieel georiënteerde westerse mensen momenteel zo massaal de Chinese tradities opzoeken, beoefenen en willen ervaren. Het spreekt aan omdat het herkenbaar is. De theorievorming van bijvoorbeeld de Chinese 5-elementenleer is vooral praktisch en aards: het gaat over eten, lichaam en gedrag. We kunnen er direct mee ‘aan de slag’. Dit zou ook een verklaring kunnen zijn voor de vele jongere mensen die er door aangesproken worden en zich ermee bezig houden. De één in de keuken voor voeding en de ander op de yogamat voor energiebalans, als springplanken naar de meer verinnerlijkte fasen van bewustwording.

Veel ‘ismen’ hebben hun krediet wel verspeeld bij wie bewuster en geïnspireerder wil leven. Alleen de tradities die zich wisten aan te passen hebben een groeiende aanhang. Zo is de Healing-Taobeweging van Mantak Chia een goed voorbeeld van vernieuwd taoïsme, de boeken van Eckhart Tolle over het ‘nu’ van nondualisme, en de kabbalascholen van onder meer Halevi en Berg van een mystiek deel van het judaïsme. Ook vanuit het westerse christendom zijn tal van hippe bewegingen en psychologische zelfhulpmethodes die ‘positief denken’ en empowerment prediken waarbij weinigen nog de wortels ervan zien.

Goed, China is hot en blijft dat ook wel een tijdje. De spirituele zoeker kan er veel praktische tools vinden. Voor wie een spade dieper wil dan de aandacht voor lijf en voeding is er voldoende verdieping te vinden. Maar je moet wel even zoeken, met wat doorzettingsvermogen en ijver, net als die Chinezen.

Ewald Wagenaar

Reageren: redactie@kd.nl of via www.kd.nl.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest