Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Minder licht

/
/
/
364 Views

Het laatste stukje van de weg naar binnen die we in deze tijd van het jaar gaan als we de 21e december naderen, vind ik zelf altijd het ‘moeilijkste’ deel van het jaar. Het licht trekt zich terug en de natuur slaapt steeds dieper. Waar is toch al die energie, chi of prana van de zomer? Die zonovergoten dagen in een uitbundig bad van warmte en toegankelijkheid. Een herinnering aan weldadigheid. Verleden tijd. Voltooid ook.

 

Het gaat nu om het accepteren wat er is: een uitnodiging om zelf ook te verstillen, meer tijd te nemen voor reflectie en contemplatie. Gewoon te zitten en even stil te zijn. Na te denken over wat de lichte periode van 21 maart t/m 21 september – Samos noemde men dat vroeger – me heeft gebracht. Zoals de opmaat naar de zomer gaat over toenemende expansie en energie, van yangkrachten en uitbundigheid, zo centreert deze tijd verinnerlijking, aandacht, ontvankelijkheid en yinenergie.

 

Hoe vonden inzichten, ervaringen, kansen en tal van veranderingen de afgelopen tijd hun weerslag in mij? Zie ik wel voldoende wat er is en wat gezien wil worden? Steeds verder van het lichtste punt van het jaar komen we steeds dieper in het donkere deel van de jaarcyclus van leven en sterven. Deze tijd gaat vooral over het ‘sterven’ in de overdrachtelijke zin. Zit dus even stil. Hol niet. Wacht. Doe niets. Voel de stilte. Verstil. Niks.

 

Dat is je innerlijke voorbereiding voor de aanstaande wedergeboorte van het astronomische licht in de vorm van het ‘lengen der dagen’. Dat moment is al millennia vertaald in mythes en is later in religieuze verhalen gegoten. Het religieuze geboorteverhaal van Jezus en het kerstfeest hebben geen of weinig  historische basis anders dan een markant punt in de astronomische jaarcyclus. Het gaat om de betekenis die je eraan geeft of die het voor je heeft. Wat is jouw verhaal als je over het over het Licht hebt? Waarover gaat het Licht eigenlijk? Is dat persoonlijk? Maatschappelijk? Politiek, momenteel nogal actueel door terroristische angstzaaiers. Wat is voor jou dat ‘feest van het Licht’, zoal Kerst overal ter wereld wordt gevierd?

 

Rond de zonnewende van 21 december, komt het licht weer in de winning mood, heel langzaam eerst bijna onmerkbaar, maar later zonneklaar. Het is ook het begin van een nieuwe cyclus van het Licht. Een hoopgevend moment – als ik er een betekenis aan mag geven – van dat wat er ook gebeurt, het leven doorgaat, dwars door en óver de polariteiten heen van licht en donker als slechts onderdelen van één dag, van het komen en gaan als onderdelen van beweging en van warmte en koude als delen van eenzelfde klimaat.

 

Júist in deze tijd kun je je ten volle te beseffen dat we ons energetisch kunnen opladen voor de volgende helft van de lichtcyclus.

 

Fijne feestdagen gewenst!

 

Ewald Wagenaar

Reageren doe je op www.kd.nl.

 

 

 

 

 

 

 


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest