Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

‘Hou jezelf niet voor de gek!’ Tantra-misstanden en grensoverschrijdend gedrag

/
/
/
1081 Views

“Mannen kunnen vrouwen niet bedriegen,” was een van de stellige uitspraken van de Australische tantrische goeroe Barry Long. “Maar vrouwen kunnen wel zichzelf bedriegen.” Man cannot fool woman, but she can fool herself. Een vervelende uitspraak natuurlijk, want eerst krijg je als vrouw een soort compliment: je bent zo wijs en diep dat niemand je voor de gek kan houden… En daarna krijg je een veeg uit de pan, want je belazert jezelf dus. Niet fijn.

Door Lisette Thooft

Maar ik heb er vaak aan moeten denken. Bijvoorbeeld als ik weer eens met veel hartzeer een relatie met een onbetrouwbare minnaar had uitgemaakt – en achteraf begreep dat ik de alarmbelletjes had genegeerd die in het begin al zachtjes rinkelden.

En onlangs weer, toen ik in een besloten Facebookgroep de waarschuwing las van een therapeute. Bij tantrasessies komt veel te vaak grensoverschrijdend gedrag voor, schrijft ze – plotselinge penetratie met vingers, zelfs verkrachting: “Uiteraard zijn het vrouwen die al eerder seksuele trauma’s hebben opgelopen die dit overkomt. Vrouwen die gewend zijn dat hun grenzen worden overschreden en die juist bezig waren om hun vertrouwen te herstellen.” Ze raadt ons allemaal aan om grondig te informeren voordat we ons toevertrouwen aan een onbekende tantra-begeleider. En ze raadt aan een blog te lezen van de Britse tao-tantraworkshopleidster Shashi Solluna: http://shashisolluna.com/2015/01/16/opening-a-woman/.

‘Tantrische massage’

Deze Solluna schrijft bloemrijk over de mannen die zij overal in de tantra-scene tegenkomt en die er een sport van maken om vrouwen te ‘openen’. Ze geven je een tantrische massage, niet zelden met orgastisch resultaat, en daarna slaan ze zichzelf op de schouders, dat heb ik weer eens mooi gefikst! En fladderen verder, naar de volgende vrouw die graag geopend wil worden. De geopende vrouwen, schrijft Solluna, blijven rauw en kwetsbaar achter. Want als je geopend bent, dan laat je al je verdedigingsmechanismen vallen.

Solluna wil de mannen niet ontmoedigen, want ze weet heus wel dat het juist een fantastische mannelijke eigenschap is, dat verlangen om een vrouw te openen. Maar ze wil wel opkomen voor de vrouwen die gekwetst achterblijven.

Houd jezelf niet voor de gek, mannen, schrijft ze, je weet toch of je opereert vanuit je ego, of vanuit dienstbaarheid? Volgens tao-tantra is het geschenk van de man aan de vrouw dat hij haar seksueel opent, maar het geschenk van de vrouw aan de man is dat zij zijn hart opent. Dus als het blijft bij seks, is er geen evenwicht.

Ik vond het een interessant blog. Zonder moralistisch te worden maakt Solluna toch een moreel punt dat je simpel zou kunnen samenvatten als: seks zonder bijbehorende liefdesrelatie is niet oké.

Helemaal mee eens.

Te romantisch

Maar geldt dat niet ook voor vrouwen? Hoe kom je eigenlijk in zo’n situatie terecht dat je geopend wordt door een man die geen verdere plannen met je heeft? Dat kun je toch weten, aanvoelen, op tijd voorkomen – tenminste, als je jezelf niet belazert?

“Overgave is niet hetzelfde als dagdromen,” zei een man met wie ik dit besprak. “Veel vrouwen hebben nog steeds te veel romantische verwachtingen en dan worden ze natuurlijk teleurgesteld.” Volgens hem geldt het trouwens voor mannen ook, dat ze soms met goed vertrouwen in een relatie stappen, alleen maar om te beseffen dat het de vrouw niet om liefde te doen was maar om opportunisme. “We moeten allemaal leren verantwoordelijkheid te nemen en onze eigen grenzen te bewaken.”

Ook helemaal mee eens. Wie herinnert zich nog The Rules van twintig jaar geleden, die omstreden bestseller van Sherrie Schneider en Ellen Fein? Vrouwen die op zoek zijn naar een serieuze partner, schreven de twee New Yorkse dames, doen er goed aan hard to get te spelen. Want mannen zijn jagers en een prooi die zich aanbiedt, hoeven ze niet. Er was veel kritiek op, vooral van de kant van feministen. Maar een van de belangrijkste rules was: fantaseer niet over een man, geen moment. Stop met dagdromen. En eigenlijk was dat een heel spiritueel advies dat neerkomt op: belazer jezelf niet.

Spiegelrelatie

Tantrische goeroe David Deida is in zijn boek De kracht van echte vrouwen ook streng tegen vrouwen. Hij zegt dat wij eerst onszelf moeten openen, willen mannen ons nog verder kunnen openen. En als we een man hebben die dat niet kan of wil, die niet aanwezig blijft, die ervandoor gaat – dan ligt het aan onszelf. “Als je een man hebt die je niet vertrouwt,” schrijft Deida, “dan is dat alleen maar omdat je liefde zonder overgave prefereert boven volkomen open overgave in totaal vertrouwen.” Want je trekt altijd je tegenhanger aan.

Dat nu had ik lang geleden ook al zelf geconcludeerd: relaties zijn spiegels. Je krijgt automatisch een partner die ongeveer op hetzelfde niveau van spirituele ontwikkeling staat als jijzelf. Want soort zoekt soort en het kan een beetje schommelen, maar als het verschil te groot wordt, breekt de relatie vanzelf.

Wil je dus een partner die echt van je houdt, die betrouwbaar is en zich kan binden – welnu, dan moet je eerst zelf echt liefdevol worden, betrouwbaar en zonder bindingsangst.

Werk aan de winkel. Maar ja, daarvoor zijn we hier.

Door Lisette Thooft

Lisette Thooft is publiciste en schreef diverse boeken over relaties, www.lisettethooft.nl.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest