Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Onderzoek: zon bepaalt levensverwachting

/
/
/
361 Views

Oslo – Recent onderzoek lijkt te wijzen op een verband tussen zonneactiviteit bij geboorte en levensverwachting. Noorse wetenschappers bestudeerden bijna tienduizend geboortes tussen 1676 en 1878. Wat bleek? De levensverwachting van baby’s die bij een zonnemaximum ter wereld kwamen, was 5,2 jaar korter dan de levensverwachting van baby’s geboren gedurende een zonneminimum.

 

Dat is slecht nieuws voor mensen geboren in maanden waarin de zonneactiviteit piekte: maart 2000, juli 1989, december 1979, november 1968 en maart 1958. Naar een verklaring van deze bijzondere correlatie moet meer onderzoek worden gedaan, maar hoofdonderzoeker Gine Skjaervo geeft alvast een schot voor de boeg: “Ultraviolette straling (die piekt tijdens verhoogde zonneactiviteit – red.) kan essentiële mechanismen onderdrukken en verschillen in zonneactiviteit kunnen op deze manier de gezondheid beïnvloeden.” Verderop in het rapport, dat gepubliceerd werd in Proceedings of the Royal Society B, heeft Skjaervo het zelfs over ‘onherstelbare schade aan cellen en het DNA van baby’s’ en over een verstoorde productie van folaten (vitamine B). Deze folaten spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en kanker.

Meer info: rspb.royalsocietypublishing.org

.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest