Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Het spirituele perspectief

/
/
/
85 Views

Veel evenementen in dit blad zijn gericht op het oplossen van emotionele of psychische problemen, het rustig en ontspannen worden of het werken aan je eigen geluk, goede gevoel, welzijn etc. Bezig zijn met je eigen innerlijk, kort gezegd. Dit is wat velen als spiritueel ervaren (en anderen als ‘soft’).

In het woord spiritualiteit zit het woord spirit. Dat spirit is erg lastig te definiëren. Hoewel ooit een Oostenrijks filosoof zei ‘waarvan je niet kan spreken moet je zwijgen’, kunnen we er misschien toch naar wijzen.

Het gaat bij spirit om een hoger, individu-ontstijgend bewustzijnsniveau. Nu wil ik graag het woord God of goddelijk vermijden, want daar liggen veel en historisch gezien ook nare en religieus dwingende claims op. Anderzijds lijkt er ook een immanent aspect aan spirit: alles wat we kennen is er onderdeel van en spirit is in alles.

Er is in ieder geval wel iets. De werkelijkheid die we kennen kent vele lagen en als je iets niet kan zien of voelen, betekent dit nog niet dat het er niet is, zoals schoonheid, liefde of waarheid. En neem bijvoorbeeld het systeemwerk zoals dat bij familieopstellingen zichtbaar wordt. Als door een onzichtbare hand kunnen opgestelde representanten van het ene op het andere moment zich gaan gedragen als jouw eigen familieleden. Wie dit voor het eerst ervaart krijgt vaak het gevoel in contact te komen met een hele nieuwe en boeiende dimensie van het bestaan. Er bewijst zich dan een onzichtbaar systeem dat op individueel niveau doorwerkt. Niet te zien, maar beslist in zijn uitwerking aanwezig, dat kan ieder die een opstelling bijwoonde bevestigen.

Deze systemische energie wijst als een vinger naar de maan, want als er die systemische energie is die dingen onzichtbaar beïnvloedt, wat voor energieën zijn er dan nog meer? Dat is nu precies het schuivende wereldbeeld waarmee mensen geconfronteerd worden die zich hiervoor openen.

Zeker is dat mensen die erover kunnen vertellen putten uit hun eigen (levens)ervaring en opvallend vaak deze wijsheid opdeden buiten hun comfortzone van het ‘goede-gevoel’, veiligheid of altijd-blij-spiritualiteit.

Er is een bron (of bronnen) waar de essentie van eenheid, openheid, liefde, waarheid, rechtvaardigheid en harmonie volkomen is. Bron, bewustzijnsniveau, energie, spirit; steeds een uiterst subtiele energie die makkelijker in de stilte dan op straat wordt verstaan. Een trilling die steeds aanwezig is in alles wat we kunnen waarnemen. Een kwestie van je overgeven aan hééél goed luisteren en het wíllen verstaan…

Ewald Wagenaar

Reageren? Maak een gratis account aan op www.kd.nl en laat me weten wat jij onder ‘spiritueel’ verstaat.

 


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest