Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Gezond: herfstsalade van rode bietjes en appel

/
/
/
516 Views

Het is weer tijd voor bietjes en appels en daarom deze lekkere herfstsalade

 

Door Annet van Dorsser (rawfood.nl)

 

Bietjes, ook wel armemensenkost genoemd, werden hier vroeger veel gegeten. Ze groeiden makkelijk en waren goedkoop en gezond. Onze oudere generatie groeide ermee op. Lange tijd waren bietjes wat in de vergetelheid geraakt, maar ze zijn terug van weggeweest!

Je kunt bieten rauw eten, koken of inmaken. Wist je trouwens dat je ook het bietenloof uitstekend kunt eten, zowel gekookt als rauw in een groene smoothie of salade?

Verder zijn bietenkiempjes erg lekker en vormen ze een prachtige rode garnering. Je kunt bietenkiempjes makkelijk zelf kweken uit een pakje bietenzaad in je vensterbank.

Rode bieten zijn in de volksgeneeskunde reinigend, goed tegen bloedarmoede en geven moed en kracht. Ook in onze westerse geneeskunde worden veel goede eigenschappen aan voedingsstoffen in bietjes toegeschreven. Bietjes zouden door die voedingsstoffen goed zijn voor hart en bloedvaten en beschermen tegen kanker.  Niet alleen dat bietjes gezond zijn, rode bietensalade is ook erg lekker en staat leuk op je bord, zeker als je hem op een mooi groen blaadje sla legt.

Schrik niet als je urine rood kleurt na het eten van rode bieten. Dit is heel normaal. De rode kleur van bietjes wordt veroorzaakt door de kleurstoffen betanine en vulgaxanthine, die ook wel als de natuurlijke levensmiddelenkleurstof E162 worden gebruikt.

 

Ingrediënten herfstsalade

1 grote rauwe biet of 2 kleine bietjes

4 appels

1 eetlepel honing

1 eetlepel citroen

1 theelepel gemalen karwijzaad

verse basilicum

peper en zout

 

Bereiding

Maak de biet goed schoon of schil hem. Door hem te schillen smaakt hij minder “aardig”. Rasp de biet en de appels. Voor de dressing meng je de citroen, honing, peper, zout en karwij. Doe de dressing bij de geraspte biet en appel en voeg de basilicum toe. Mix alles goed door elkaar. Eet smakelijk!

Meer recepten en info over voeding op www.kd.nl en www.rawfood.nl (vraag daar de gratis recepten aan).

 


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest