Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Gezond – gekiemde quinoasalade

/
/
/
503 Views

Gekiemde quinoasalade

 

Quinoa is een heel oud voedingsmiddel. Het wordt al zon 3000 tot 4000 jaar verbouwd in de Zuid-Amerikaanse Andes en was daar dagelijks voedsel voor miljoenen mensen. De Incas noemen het moeder graan en beschouwden het als heilig. Het is even werk, maar dan heb je iets bijzonders op je bord.

 

Door Annet van Dorsser (RawFood.nl)

 

Eigenlijk is quinoa geen graan, maar het zaad van de Chenopodium quinoa. De plant behoort tot dezelfde familie als de aardbeimelde en melganzevoet. Quinoa bevat veel eiwitten en o.a. magnesium, calcium, ijzer, koper, fosfor, vitamine E en verschillende B-vitamines. Het eiwit in quinoa is een volwaardig eiwit, omdat het alle acht de essentiële aminozuren bevat. Het bevat veel lysine, cysteïne en methionine, die weinig in andere granen zitten. Quinoa bevat geen gluten. Quinoa heeft een sterke smaak.

 

Ingrediënten per persoon

50-75 gram gekiemde quinoa

1 paksoi blad, in kleine stukjes gesneden

¼ komkommer, in blokjes gesneden

5 doorgesneden mini-tomaatjes

1 eetlepel uitgeperste citroen

fijngehakte peterselie

snufje korianderpoeder

snufje fijngemalen zwarte peper

1 klein teentje uitgeperste knoflook

 

Bereiden:

Week de quinoa gedurende 2 tot 4 uur. Laat de zaadjes vervolgens 12 tot 48 uur kiemen. Doe dit in een speciaal kiem- of notenmelkzakje, in een jampot of op een diep bord. Quinoa ontkiemt erg snel. Je moet de zaadjes regelmatig spoelen om de zeepachtige saponine, die aan de buitenkant van het zaad zit, eraf te spoelen. Als je het niet in een speciaal kiemzakje doet, kun je de quinoa gemakkelijk spoelen door er water bij te doen en het via een theezeefje af te schenken.

Als het is afgekoeld, voeg je eenvoudig alle ingrediënten bijeen.

Op dit recept kun je eindeloos variëren. Quinoa is heerlijk in allerlei salades. Denk bijvoorbeeld ook aan quinoa als ingrediënt in een Griekse salade met feta, olijven en tomaten als je niet veganistisch bent of 100% rauw eet.

 

Meer recepten elders op www.kd.nl en www.RawFood.nl (vraag daar de gratis recepten aan).

 

 

 Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest