Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zieleadel van Mandela

/
/
/
360 Views

Alle media berichtten er al uitvoerig over: met het overlijden van Mandela is een groot inspirator verloren gegaan. King, Gandhi en Mandela; spirits die de mensheid lieten zien dat de geest van één individu die het Goede nastreeft, groter en sterker is dan welke wereldlijke macht dan ook.

De carrière van Mandela begon minder fraai dan die eindigde; als radicale terrorist stond hij voor een gewapende strijd tegen de onmenselijke apartheid, het systeem dat onderscheid in menselijke waardigheid maakte op basis van ras. Mandela zat lang vast en transformeerde tot verzoener. Strijder werd verbinder.

Stel je dat even voor. Je ziet als jong mens oneerlijkheid en schrijnend onrecht in je omgeving en ventileert luid dat dit snel moet veranderen. Je krijgt medestanders en dan sluit de zich bedreigd voelende blanke overheid je op. Tientallen jaren in eenzaamheid. Voldoende reden om goed bitter, boos en zeer wraakzuchtig te worden. Je blijft je ideaal trouw en streeft naar een betere wereld. En als je vrijkomt, word je vrijwel direct de machtigste man van het land. En wat doe je dan? Oproepen om vooral iedereen die voor het onrecht verantwoordelijk was een kopje kleiner te maken of gevangen te zetten? Zou niet onlogisch zijn…

Nee. Mandela predikte verzoening tussen blanken en de gekleurde medelanders. Ongelooflijk wat een beheersing, inzicht, rechtvaardigheids- en verantwoordelijkheidsgevoel!

In een explosieve situatie bracht hij daardoor een revolutie zonder bloedvergieten. En zelfs zijn ‘vijand’, het blanke establishment, werkte mee aan een vernieuwing van het bestuur in het land.

Nelson Mandela was niet zo geboren; hij heeft zich ontwikkeld tot de wijsheid waarmee hij leider van een grote natie kon worden.

Niet de kwaaie terrorist, hoe terecht ook zijn argumentatie tegen de apartheid, maar de in de eenzaamheid van de gevangenis op Robbeneiland wakker geworden zieleadel bracht Mandela ertoe over zijn schaduw te stappen. En daarmee een groot werk te kunnen en mogen verzetten. Net als Gandhi mocht en kon hij daardoor een volk leiden in de woeligste periode van zijn geschiedenis.

Als één mens zo’n groot voorbeeld kan neerzetten, en met King en Gandhi zijn ze dus met z’n drieën, dan heeft geen enkel mens ter wereld nog argumenten om hun voorbeeld niet te hoeven volgen.

Ja, jij kan het ook. Want iemand anders kon het ook. Verzoening met je ergste vijand. En met een helder beeld over de waardigheid en autonomie van ieder mens.

Er is nog een aspect dat me steeds weer opvalt als ik de verhalen zie, hoor of lees van deze drie groten: hun opvallende eenvoud, het kenmerk van het ware. Geen fratsen, geen pronkkastelen, gedoe met geld, fraude, vrouwen en duistere zaakjes. Altijd eenvoudig. Hun boodschap bleef glashelder als hun lifestyle. Prachtige inspiratoren dus. Laten we ze gaan nadoen. Gewoon, vanaf nu.

Ewald Wagenaar

Reageren kan op: www.kd.nl.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest