Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Weinig mis bij sekten, maar met grote impact

/
/
/
293 Views

Misstanden binnen sekten – ofwel nieuwe (religieuze) bewegingen – komen in Nederland slechts beperkt voor, maar de gevolgen voor mensen kunnen schrijnend en zwaar zijn. Het Nederlands instrumentarium van strafrecht en zorg biedt voldoende mogelijkheden om deze misstanden aan te pakken en (ex-)volgelingen en familie ondersteuning te bieden. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Het warme bad en de koude douche’ dat is verricht door Bureau Beke in opdracht van het WODC.

Aldus de site van de Rijksoverheid.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie concludeert op basis van het onderzoek dat de eind vorig jaar ingestelde vertrouwenslijn Sektesignaal op dit moment in een duidelijke behoefte voorziet. Volgens de bewindsman is het van belang dat Sektesignaal meer bekendheid krijgt als steunpunt en haar netwerk wordt vergroot in de zorg en bij de politie uitbreidt. Op die manier kan de toeleiding naar hulp verbeteren.

Minister Opstelten had op verzoek van de Tweede Kamer gevraagd om nieuw onderzoek naar misstanden binnen ‘nieuwe (religieuze) bewegingen’. In het onderzoek van Bureau Beke is een breed scala aan onderzoeksmethoden ingezet om een zo objectief mogelijk beeld te schetsen. Het onderzoek had niet tot doel het precieze aantal sekten in Nederland vast te stellen of een representatief beeld te schetsen van alle nieuwe (religieuze) bewegingen. Het onderzoek levert een grove indicatie op dat waarschijnlijk in Nederland enkele honderden bewegingen actief zijn. Er zijn 84 bewegingen gevonden, waarover mensen misstanden hebben gemeld. Veel informatie is verzameld via interviews en online bevragingen van (ex)volgelingen en hun omgeving en bevat daarom moeilijk verifieerbare informatie.

Bij 46 van de 84 bewegingen ging het om meldingen over misstanden, waarbij sprake is van mogelijke overtreding van de strafwet. Bij deze meldingen komen ernstige zaken voor, zoals zedendelicten, mishandeling, bedreiging en in een enkel geval moord of ontvoering. Slechts een zeer beperkt deel van de meldingen van mogelijke overtredingen van de strafwet kan geobjectiveerd worden, doordat er bijvoorbeeld politieregistraties van zijn. Bij 76 van de 84 bewegingen speelden misstanden met een psychologische component. De respondenten noemden bijvoorbeeld de verplichting cursussen te volgen waaraan zeer hoge kosten zijn verbonden of ze zouden geen eigen mening of privéleven meer mogen hebben. Daarbij kan het gaan om percepties die niet noodzakelijkerwijs in overeenstemming zijn met de realiteit.

Sektesignaal

De vertrouwenslijn Sektesignaal wordt beheerd door Stichting M. en is 7 dagen per week van 10.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 088-5543276. Naar Sektesignaal hebben tussen 1 december 2012 en 1 september 2013 ruim 100 mensen gebeld. Op basis van deze meldingen kan, in overeenstemming met de uitkomsten van het onderzoek van Bureau Beke, worden vastgesteld dat de omvang van de problematiek in omvang wellicht beperkt is maar dat de ervaringen van veel bellers schrijnend en indringend zijn. Bij veel meldingen bij Sektesignaal ging het om financiële misstanden en sociale isolatie. Vaak bestond de rol van Sektesignaal uit het bieden van een luisterend oor. Ook zijn mensen in contact gebracht met zorgverleners en is geadviseerd over het doen van aangifte.

Lees meer en het originele bericht:

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/10/09/beperkt-aantal-misstanden-bij-sekten-maar-impact-op-personen-groot.htmlPlaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest