Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ervaar de leegte in je lichaam

/
/
/
797 Views

Scott Kiloby: vormen van zelfonderzoek (vervolg artikel editie 309)

In de nieuwste Koorddanser editie van juli/augustus lees je over Scott Kiloby, een Amerikaanse advocaat die zijn juridische loopbaan aan de wilgen heeft gehangen en nu fulltime anderen helpt om zélf leegte te ervaren. Met de Living Inquiry (ofwel levend zelfonderzoek) stelt Scott je in staat je eigen gedachten te doorzien. Niet je hoofd, maar je lichaam staat centraal.

Scott over onvindbaarheid, ziekte en leraarschap
Bekijk hier een aantal korte fragmenten uit het Skype-interview met Scott Kiloby:

Alarmbellen
“Gedachten komen doorgaans op twee manieren bij je op: in woorden of in beelden. Wanneer een gedachte voelt als het object, dan betekent het dat er altijd een emotie of sensatie aan gekoppeld is. Emoties en sensaties zijn alarmbellen die je helpen herinneren in je lichaam te zijn en de emoties direct te ervaren. Het geldt ook andersom: wanneer een emotie of sensatie voelt als het object, dan zit er nog een gedachte aan vast”, legt Scott Kiloby uit.
Tijdens een Living Inquiry-sessie worden alle woorden en beelden losgetrokken van onze lichamelijke sensaties. Zonder labels is een sensatie puur een energie die je ervaart en die oplost zodra je je aandacht er op vestigt. Je wordt tijdens een sessie gevraagd aanwezig te zijn in het rauwe, pure ervaren zelf. Je te ontspannen in gewaar-zijn. Alles exact te laten zoals het is, zonder iets te willen veranderen.

Er bestaan inmiddels meerdere varianten van de Living Inquiry die grotendeels gebaseerd zijn op de Unfindable Inquiry, vrij vertaald ‘het zelfonderzoek naar onvindbaarheid’. Hoe gaat dit in zijn werk?

Unfindable Inquiry

  1. Benoem het object dat je probeert te vinden. Objecten kunnen ook personen zijn.
  2. Probeer dit object te vinden door één voor één door elke gedachte, emotie en sensatie te lopen die je met het object associeert. Vraag bij alles dat bij je opkomt: ‘Is dit het object?’

Houd het bij een simpel ‘ja’ of ‘nee’. Let op de reacties in je lichaam en antwoord niet met je hoofd. Reageert je lichaam, dan zijn de woorden, beelden, emoties en sensaties nog aan elkaar gekoppeld. Het helpt om de woorden en beelden letterlijk in een lijstje te stoppen en aan een denkbeeldige muur op te hangen.

Voorbeeld Unfindable Inquiry met Scott: de onzichtbare Elizabeth


Boomerang Inquiry
Veel onenigheid in relaties hangt samen met onze overtuiging dat objectiviteit bestaat. We gaan ervan uit dat we andere mensen ervaren zoals ze echt zijn. Deze overtuiging is vaak gekoppeld aan de gedachte dat we separate individuen zijn.
Met de Boomerang Inquiry onderzoek je één onderwerp waarmee je worstelt. Je wil bijvoorbeeld graag dat je partner zijn gedrag verandert. Maar hoe vaak je je partner ook confronteert met zijn gedrag, het maakt geen verschil. Vervolgens vraag je: ‘Wat spiegelt mijn partner terug over mijzelf?’ Het antwoord kan zijn: ‘Mijn partner luistert niet naar wat ik zeg’, of met andere woorden: ‘Ik wordt niet gehoord’. Daaraan ten grondslag kan de overtuiging liggen dat je onbelangrijk bent. Ook nu benoem je die persoon in jou, bijvoorbeeld ‘de ‘ik’ die onbelangrijk is’. Je gebruikt vervolgens de Unfindable Inquiry om die persoon te vinden.
Het gaat ook op voor substanties als bijvoorbeeld suiker. Een verslaving aan zoetigheid spiegelt iets naar je terug. Vaak is dat het gevoel dat je niet compleet bent zonder die chocolade.

  1. Gebruik de spiegel. Word je geprikkeld in relatie tot een persoon of object, onderzoek dan welke van jouw tekortkomingsverhalen naar je terug worden gespiegeld.
  2. Geef je de ‘ik’ die tekort schiet een duidelijke naam (bijvoorbeeld de ‘ik’ waar niemand van houdt, de onvervulde, incomplete, onsuccesvolle, zich onveilig voelende of ontoereikende ‘ik’).
  3. Probeer deze ‘ik’ te vinden met de Unfindable Inquiry.

Panorama Inquiry
Met de Panorama Inquiry zet je alle personen, objecten en substanties in gedachten in een kring om je heen: je vader, je moeder, je ex, je vrienden, je werk, situaties, alcohol. Je focus is op dat moment naar buiten gericht. Je wil bijvoorbeeld dat je partner naar je luistert, je zoekt tevergeefs naar de perfecte baan, je wil dat je moeder je niet kleineert. Richt daarna je focus naar binnen en vraag je af wat ze naar je terug spiegelen. Voel je je onbelangrijk, incapabel of niet bijzonder?

  1. Creëer in gedachten een kring met mensen, objecten en substanties in je leven. Loop de kring langs en stop wanneer je je getriggerd voelt.
  2.  Achterhaal welke van jouw tekortkomingsverhalen de persoon of het object naar je terugspiegelt.
  3. Geef je tekortschietende ‘ik’ een duidelijke naam.
  4. Probeer de ‘ik’ te vinden met de Unfindable Inquiry.
  5. Herhaal deze stappen, maar dan voor de andere personen en objecten.

De Compulsion Inquiry (zelfonderzoek naar compulsieve handelingen)
De Compulsion Inquiry is een Unfindable Inquiry, maar het richt zich niet op het geloof in een ‘ik’, maar op de drang die je voelt om bepaalde handelingen te verrichten. Er komen onbewust flitsen van woorden en beelden in je op. In deze spookbeelden zie je vaak jezelf iets doen met datgene waar je naar verlangt. Bij die woorden en beelden voel je een sterke energie in je lichaam, bijvoorbeeld het onbedwingbare verlangen om de smaak en de textuur van chocolade te ervaren. De woorden, beelden en de lichamelijke sensatie plakken aan elkaar en dat veroorzaakt de drang om gehoor te geven aan je verlangen. Trek je deze los van elkaar en kun je ontspannen in de energie die je voelt, dan is het beeld van chocolade minder dwingend als daarvoor. Die ontspanning zorgt ervoor dat je geen wilskracht nodig hebt om van je verslaving af te komen.

Anxiety Inquiry (zelfonderzoek naar angsten en fobieën)
Irreële angsten zijn vaak een gevolg van ingesleten vecht-, vlucht- of bevriespatronen die zelfs in niet-levensbedreigende situaties een geestelijke en lichamelijke reactie triggeren. Daarbij realiseren we ons niet dat we er gemakshalve van uit zijn gegaan dat er een object of situatie buiten ons bestaat dat ons bedreigt of aanvalt. Met de Anxiety Inquiry ga je op zoek naar zowel die vermeende dreiging van buitenaf, als het innerlijke gevoel dat je bedreigd wordt. Door er volledig in te duiken, zie je dat je jezelf alleen maar hebt willen beschermen tegen externe en interne factoren die te overweldigend voor je waren. Door je lichamelijke sensaties los te trekken van de beelden en woorden die je er aan hebt gegeven, zie je vanzelf dat die angst niet reëel is.

Meer informatie, voorbeelden en uitleg over de Living Inquiries: www.kiloby.com



1 Reactie(s)

  1. Fijn zulke teksten, ze spreken van een niveau dat er altijd is, waar je vanuit welke situatie dan ook midden in de illusie voor kunt kiezen, waarschijnlijk alleen omdat je dit in je herinnering bij je draagt.
    Op een of andere manier schrijf ik veel gedichten de laatste jaren.
    Misschien is dit gedicht een leuke toevoeging:

    Het schimmenspel

    Wat ik ook over mijzelf geloof
    Ik maak het tot mijn werkelijkheid
    Waarmee ik mijzelf van kracht beroof
    Het vertroebelt mijn helder stralende natuur

    Door aanraking met andere karakters in het leven,
    Iedere situatie inbegrepen,
    Worden wij als ruwe diamanten bijgeslepen
    Zo gaan wij voor ons Zelf door het vuur

    Want wat ik mijzelf voorhoud ben ik niet

    Ik ben niet mijn teleurstelling,
    Mijn verontwaardiging
    Of mijn verdriet

    Ik ben niet mijn radeloze onmacht
    Ook niet wat ik van mijzelf verwacht
    Noch wat een ander mij heeft gebracht
    Ik ben niet mijn voorkeur of mijn oordeel
    Zij tonen mij slechts een deel van het geheel
    Ik ben niet mijn verleden
    Of het doel waarvoor ik heb gestreden
    Of mijn angst om iemand te verliezen

    Wat ik wél ben kan ik verkiezen

    Ik kan stilte, rust en liefde zijn
    Grootse universele vreugde in het klein
    In mijn acceptatie ben ik niet meer boos
    Onbekommerd, vertrouwend, moeiteloos

    Gods gezicht is eeuwig Vriendelijk
    Omhullend en onveranderlijk
    Onbaatzuchtig, zuiver, creatief
    Heeft allen uit hem voortgekomen even lief
    Wat als ik meer en meer besef
    Dat ‘ik’ zijn erfenis betref?

    Ik ben niet mijn lichaam, niet mijn ijdelheid
    Ben niet mijn gedrag en niet mijn brein
    Niet mijn mening of mijn pijn
    Geen slachtoffer van omstandigheid

    Want door dit alles los te laten
    Raak ik mijzelf niet kwijt
    Ik ben mijn eigen cipier
    Heb de sleutels in mijn hand
    Daarin ben ik aan iedereen verwant
    Stukje voor stukje wordt mijn verdrukte hart bevrijd
    Van de gevolgen van ‘onwaardigheid’

    Zoals ik mijzelf het beste ken
    Dat zijn al deze dingen die ik niet ben

    Want…..

    Er is geen ‘ik’

    Wat is er dan wel?

    Er is het rustend middelpunt
    Van een schimmenspel

    Deirdre de Bruyn

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest