Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zorg goed voor je privéleger

/
/
/
552 Views

Zelf fermenteren (‘inmaken’)

Zijn bacteriën goed of slecht voor je? Beide. Van bacteriën kun je ziek worden, maar zonder bacteriën ook. Het is een kwestie van balans. Help je lichaam snel die balans te vinden met dit eenvoudige recept voor gefermenteerde groente.

Je lichaam bezit een privéleger. Heb je eenmaal de juiste soldaten gerekruteerd, dan kun je invallen van buitenlandse troepen uitstekend pareren. Je vindt deze soldaten op je huid, in je slijmvliezen en in je spijsverteringsstelsel. Zijn je goede en slechte bacteriën in balans, dan houden ze je lichaam gezond. Sterker nog: het kan juist goed zijn om gastheer te zijn van kleine hoeveelheden slechte bacteriën. Het activeert je immuunsysteem en zorgt dat je in de toekomst geen problemen meer van ze ondervindt. Vaccinaties werken volgens dit principe. Natuurlijk is voorzichtigheid geboden, maar een panische angst voor bacteriën is letterlijk en figuurlijk ongezond, want voor je het weet zit je helemáál zonder.
In je privéleger horen in elk geval melkzuurbacteriën als bifidobacterium en lactobacillus. Deze produceren een zuur dat de voedingsstoffen conserveert. Onze voorouders gebruikten deze methode om tot ver in de winter van de najaarsoogst te profiteren. Een prettige bijkomstigheid: gefermenteerde voeding verteert makkelijker. De bacteriën hebben die klus al deels voor ons geklaard. Bovendien worden door fermentatie nieuwe voedingsstoffen aangemaakt zoals verschillende B-vitamines en antioxidanten. Rauwe, gefermenteerde voeding met levende bacteriën geeft je een gebalanceerde darmflora die je nodig hebt voor het opnemen van voedingsstoffen. Zo verbetert je weerstand en slaat je privéleger de aanvallen van vijandige troepen als Salmonella en E.Coli zonder moeite af.

Geef je lichaam dus een bacterieboost met gefermenteerde groente. Zelf fermenteren is zó gemakkelijk, dat je je waarschijnlijk afvraagt waarom je dit nooit eerder hebt gedaan. Experimenteer met verschillende groenten als wortelen, bloemkool, broccoli, paprika en kruiden en specerijen als peper, verse rozemarijn of dille, komijn en mosterdzaadjes. Voeg er wel altijd (biologische) kool of komkommers aan toe: beide bevatten de nodige melkzuurbacteriën. De smaak van zelf ingemaakte groente is friszuur en is heerlijk bij de lunch of avondmaaltijd, maar ook als gezonde snack tussendoor.

Ingrediënten (biologisch)

Zuurkool: 1 fijngesneden witte kool

Zure komkommer: 4 middelgrote komkommers in stukjes

Water met opgelost Keltisch zeezout (in de verhouding 2 eetlepels zout op 1 liter water)

 

Bereidingswijze
Neem een grote glazen afsluitbare pot die goed schoon is. Vul deze tot de rand met groente en druk de lucht er uit. Vul de pot opnieuw tot de rand met het zoute water. Tik met de pot voorzichtig op het aanrecht voor eventuele luchtbellen. Duw een opgerold koolblad bovenin de pot, zodat de groente onder water blijft. Zet de pot op kamertemperatuur op een donkere plek en laat dagelijks de lucht ontsnappen die tijdens het fermentatieproces vrijkomt. Laat de pot een tot twee weken staan (of langer als je van zuur houdt) en zet deze daarna in de koelkast. Dat vertraagt het fermentatieproces. De groente is nu ruim drie maanden houdbaar, maar zo ver komt het waarschijnlijk niet… Eet smakelijk!Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest