Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

‘Vind het doel van je leven’

/
/
/
575 Views

Taoïst Mantak Chia predikt praktische spiritualiteit    

Tientallen boeken, duizenden volgelingen, en nog meer kilometers staan op het conto van taoïst Mantak Chia. Een klein kortaf manneke, zou je op het eerste gezicht zeggen. Als hij niet updressed op het podium staat, loopt hij erbij of hij een lokale friettent runt: onopvallend, doelgericht en no-nonsens. Schijn bedriegt.

Missionaris en leraar en levend bewijs van zijn eigen gezondheidstheorieën is de 68-jarige Aziaat Mantak Chia. Westerlingen denken van iedereen met scheve of ‘spleetogen’ dat het een Chinees is, maar dat is onterecht. Chia is een Chinees in Thailand geboren en grondlegger van de wereldwijde beweging Universal Healing Tao. Chia is helder over waar zijn leven over gaat: ‘Mijzelf opvoeden en het taoïsme aan de wereld leren.’ Als je hem vraagt of hij daarvoor is geboren, trekt hij zijn schouders op: ‘Geen idee’, zegt hij dan.
Hij ontmoette 35 jaar geleden zijn meester One Cloud Hermit, een ouwe wijze taoïst die hem de geheimen leerde. Het eerste leerde hij eenvoudige transformaties van emoties. Ben je boos (surplus aan vuur), dan leert Chia je met gemak hoe je deze emotie kan omzetten in iets constructievers. Soms door te kijken naar de bron van de emotie, soms door de energiestroom te verleggen of een eenvoudige handeling te doen.
Zijn grote inzicht door jarenlange studie en (zelf)onderzoek in deze mechanismes, maakt dat hij intussen zelf meester is. Hij vliegt de hele wereld over om mensen wijzer te maken in de taoïstische theorieën, chi kung, lichamelijke oefeningen en meditaties. Dat heeft hij met een Aziatische ijver neergepend in maar liefst 45 boeken. In Thailand draait zijn grote centrum Tao Garden – zeg maar compound – om bezoekers en cursisten wijzer te maken. Hij wil ze in het taoïsme bekwamen zodat ze zelf als healer actief kunnen worden. Er zijn wereldwijd nu 3000 actieve instructeurs en samen hebben zij zo’n 50.000 studenten. De studie die Chia aanbiedt telt negen ‘levels’ en het duurt jaren voor iemand dat niveau bereikt. Er zijn slechts 50 personen die dat niveau hebben.

Hoe verhoog je de chi?
Mantak Chia: ‘Alles gaat in cirkels, orbits, een rondgang, zoals de aarde om de zon. Hoe sneller de rondgang, hoe hoger de trilling en energie. Deze ‘spin’ laadt cellen, atomen, elektronen. Het lijkt op elektriciteit.’

Gaat het bewustzijn dan mee omhoog?
‘Een hoge trilling of vibratie versterkt de bewustwording. Daardoor kun je het doel in je leven beter vinden waardoor je trilling verder kan toenemen, waardoor je meer chi krijgt en je uiteindelijk verlichting kan bereiken.’

En voeding?
‘Geen lichaam, geen energie! Ziel en lichaam hebben beide goede voeding nodig. Verslavingen en gifstoffen halen onze trilling enorm omlaag. De ziel heeft noch is energie, bewustzijn wel. Mijn ziel is klein en is alleen met het derde oog te zien. Het derde oog kan je oefenen. Het zit aan de achterkant van je hoofd.’

Gifstoffen?
‘Ons bloed is behoorlijk vervuild door fijnstof, uitlaatgassen en onder andere fabrieken. Dit kan een grote blokkade vormen voor je verhoging van je trilling en chi. Een goede ademhaling helpt al enorm. Maar velen doen ook kuren ter ontgifting.’

Wat is belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling?
‘Dat je snel het doel van je leven ontdekt. Of ik ervoor ben geboren? Geen idee! Een levensdoel wordt niet geboren maar ontwikkeld. Het werk dat ik nu doe is gewoon wat ik wil doen.’

Wat moet je ervoor doen?
‘Wat je doet is wat je realiseert. Bedenk dat álles energie is. Het gaat erom deze te transformeren en te verfijnen. Daarbij helpt studie. Je wordt als een alchemist, steeds dieper zoekend naar de hanteerbaarheid van de elementen. Het westen zoekt steeds bewijzen, maar tao praktiseert het.’

Werk je al aan een opvolger?
‘Ja. Er zijn genoeg die kennis hebben. Maar het zijn allen specialisten. Mijn opvolger moet leraar van het hoogste niveau zijn en ook in de breedte van alle disciplines thuis zijn. en die is er nog niet.’

Nog nieuwe plannen?
‘We werken nu in Thailand aan een eigen clinic. In zo’n gezondheidscentrum draait het om vitamines, voeding, chi-energie, in combinatie met een hotel, restaurant en een wellnesscentrum. Er komen daar doktoren te werken die de healing tao combineren met reguliere gezondheidszorg.’

Meer over de mogelijkheden, trainingen en workshops in Nederland www.healingtao.info en www.universal-tao.com.

 

_______________________________

Leven vanuit je hart
De ‘spirit’ van het westen is jang; actief krachtig, energiek. Mantak Chia adviseert om in eerste instantie naar het vuur en inspiratie van je hart te luisteren bij het nemen van beslissingen of het maken van keuzes. Hij noemt het hart de ‘eerste commandant’. De tweede commandant is het aarde-element de lever, de derde de intentie van de milt en de vierde het metaalelement van de longen.

 

_______________________________

Seksuele energie verspillen
‘Seksuele energie is een verspilling van het leven, stelt Mantak Chia. Zijn advies aan mannen is kort: het is veel beter om niet altijd klaar te komen, te ejaculeren, bij de seks. Hij wijst op Einsteins formule E=MC2. Hierin is de E van energie te vergelijken met de levenskracht chi. Dus als je de levenskracht vrijmaakt, kun je licht en veel positiefs verspreiden. Maar chi gaat bij mannen verloren als ze klaarkomen. Niet te vaak doen dus, is zijn advies. ‘Besteed dit liever aan liefdesvuur in je hart.’ Aan zo’n uitspraak die je ook in tantrische kringen terugziet, merk je direct dat tantra van oorsprong dichtbij het taoïsme vandaan komt.

_______________________________

Taoïsme (of daoïsme)
Het taoïsme (of daoïsme) is een van de oudste spirituele ‘systemen’ ter wereld. Het taoïsme betekent letterlijk ‘de weg van de natuur’. Het biedt een totaalbeeld voor de wereld, de mens, spirit en body, alsmede de omgang met anderen en je omgeving. Het zit met een ijzeren logica in elkaar en is als principe makkelijk te leren, al is er in de duizenden jaren oude traditie veel verfijnde kennis, waardoor je niet zomaar met die studie klaar bent.
Waarover gaat dit van oorsprong Chinese taoïsme? Simpel: om balans, zoals alles in de natuur. Het taoïsme ligt dan ook van alle spirituele tradities het dichtst aan tegen de natuurreligies als het sjamanisme en pantheïsme. Het taoïsme is bekend van de yin-jang-theorie: het bekende cirkelvormige zwart-wit symbool met de in elkaar vervlochten donkere en lichte helft en een stip in iedere helft van de andere kleur.
De Chinezen onderscheiden vijf basiselementen (aarde, water, hout, vuur en metaal, in tegenstelling tot de Indiase cultuur en die van de westerlingen die steeds met vier elementen werken: aarde, water, lucht en vuur). Voor de scherpslijper: het westen kent ook de kwint-essence, letterlijk de vijfde essentie, ether. Dit element komt bij de Chinezen terug als het element hout. Dus eigenlijk verschilt de basis van beide tradities niet zoveel.
Alles wat we kennen is onder te brengen onder een van de elementen bij het taoïsme: het denken is bijvoorbeeld metaal, je blaas is water, liefde is vuur etc. Anders dan de westerlingen, leeft deze taoïstische theorie nog volop in dagelijkse leven in China: er is een omvangrijke en florerende gezondheidszorg op gebaseerd. Miljoenen Chinezen worden dagelijks behandeld door doktoren die deze ‘alternatieve’ theorie met groot gemak naast de moderne medische wetenschappelijke inzichten toepassen. Westerse wetenschappers vinden het maar ‘niks’ en primitief gedoe, al sijpelen steeds meer behandelmethodes door naar de westerse gezondheidszorg, omdat – hoe het werkt weet niemand – ze vaak evidence based en wél effectief blijken te zijn.
Taoïsme gaat dus over balans en energie, chi. Deze chi is niet de energie zoals wij die uit een stopcontact bedoelen, maar levensenergie. En als er iets niet klopt, een bedrijf dat niet goed gaat, een lijf dat ziek wordt, een relatie die op de klippen loopt of een land dat in de problemen zit, is de verklaring vanuit het taoïsme vaak zó gevonden: ergens is een disbalans die hersteld kan worden, mits men bereid is te doen wat nodig is. Soms gaat het om harde maatregelen – zie Griekenland – soms met een kleine oefening of een zacht woord.

 



Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest