Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Na verstand nu gevoel

/
/
/
204 Views

Alle planeten bewegen zich in een ritme door de dierenriem en laten zien welke energieën er werkzaam zijn. In de maand februari ligt de nadruk op het teken Vissen en het teken Waterman. Dat zal ongetwijfeld zorgen voor koud vriesweer! Brrr…

De Zon loopt in Waterman tot en met 18 februari, Mars tot en met 2 februari en Venus loopt op 2 februari Waterman binnen. Met het vertrek van Mars en de komst van Venus, verdwijnt de verdeeldheid en wordt de verbinding zichtbaar. Waterman dient graag een groter ideaal en heeft het niet op intimiteit. Enige afstandelijkheid is gewenst. Toen Mars in Waterman liep, ging dat gemakkelijk maar nu Venus haar licht laat schijnen in dit teken, wordt het lastiger. Venus richt zich op de positieve, aardige en vriendelijke aspecten en steekt in op gevoelsniveau. Oh oh, daar houdt Waterman helemaal niet van! Dat is een luchtteken en voelen is een lastig ding dat snel gerationaliseerd moet worden.

Maar Mercurius
, Mars en vanaf 19 februari ook de Zon staan in Vissen, en dit laatste dierenriemteken heeft het zo’n beetje uitgevonden, dat gevoel.
Wat betekent dit concreet? Eigenlijk heel simpel; ratio verliest het van gevoel. Voor sommigen onder ons is dat een zegen omdat er eindelijk duidelijkheid komt. Wie heeft er niet van tijd tot tijd de strijd tussen het verstand en het gevoel? Volgens mij voldoende mensen om er een ruime zege bij de Tweede Kamerverkiezingen mee te halen. We leven in een maatschappij onder Koning Verstand en dat is soms erg frustrerend. Waar laat je je gevoel als het niet mag? Als je beloond wordt voor verstandig gedrag?

We meten onze welvaart aan het Bruto Nationaal Product en zien dat als een verdienste. In Buthan meten ze de welvaart aan het Bruto Nationaal Geluk, wat op Wikipedia enigszins negatief wordt afgedaan omdat het gemeten zou worden met ‘subjectieve maatstaven.’ Wikipedia is een westerse uitvinding, laten we het daar maar op houden. Want het gaat natuurlijk om de focus, weten wij als clubje Koorddansers.
De planeten roepen ons in februari op om ons op vooral te voelen op een Vissenmanier. Waar ben je kwetsbaar? Wat is je allerdunste gevoelentje dat je liever niet toont aan anderen uit angst gekwetst te worden? ‘Alles van waarde is weerloos’, schreef Lucebert. Omdat het zo mooi is:

er is niet meer bij weinig
noch is er minder
nog is onzeker wat er was
wat wordt wordt willoos
eerst als het is is het ernst
het herinnert zich heilloos
en blijft ijlings
alles van waarde is weerloos
wordt van aanraakbaarheid rijk
en aan alles gelijk
als het hart van de tijd
als het hart van de tijd

In dit gedicht ligt de sleutel van februari 2013. Want Vissen is een angstig teken omdat het zo kwetsbaar en gevoelig is. Het gevoel laat zich niet aanraken, want dan zal het sterven, is de overtuiging. Maar we kennen allemaal de vreugde van delen wat je diep van binnen beweegt. Maar de ratio bouwt er een reeks muren omheen:
‘De ander snapt me niet’, ‘hij/zij durft niet ( …)’, ‘de ander krijgt ultieme macht over me als ik dat laat zien’, ‘als hij/zij weet hoe ik me daar voel, ben ik niet meer aantrekkelijk’, ‘ja maar …’ etc. Mensen zijn creatief in het bedenken van muren en isoleren zichzelf liever. Of ze maken er een act van en leven binnenstebuiten en gebruiken hun gevoel als wapen. Want omdat het subjectief is, kan niemand het ontkennen en hebben ze dus gelijk.

In januari was het vooral de ratio die heerste en nu in februari dus het gevoel. Beide hebben bestaansrecht en als ze gaan vechten is het meestal een helse oorlog. Een oorlog geeft aan dat er geen balans is en dat er moet worden onderhandeld om die balans te krijgen. Het vertrouwen is meestal ernstig beschadigd en zal omslaan in wantrouwen. Daarover kun je 100.000 onderhandelingen voeren maar dit laat zich niet sturen want het wil ervaren worden.
Had je de januariboodschap goed begrepen en een nieuwe rationele structuur aangebracht in je leven? Dan kun je in februari je gevoel eraan toevoegen. Voelt het wel goed? Haakt het niet ergens? Wat wil je bijstellen en hoe doe je dat? Wat is leidend? Je verstand of je gevoel?
Het mooiste zou zijn als er een balans tussen dat verstand en het gevoel komt. En dat moet groeien. Op een organische manier. Volgen wat zich aandient, goed luisteren naar de tekens die je ziet en krijgt en goed je innerlijke kompas in de gaten houden.
Vissen is het spirituele teken bij uitstek en zal je ongetwijfeld voorzien van betekenisgeving. Misschien snap je het niet direct, maar het is er zeker.

De spiritualiteit van Vissen is mystiek. Ze overstijgt ruimte en tijd en vanuit dit perspectief gezien is het aardse leven een leerschool om tot bewustzijn te komen. Luikjes moeten open, inzichten openbaren zich en het verlangen naar hoger besef stuwt ons omhoog op de jakobsladder. Vergeet niet de mensen op de sporten onder je een hand toe te reiken. Niet vanuit een belerend principe maar vanuit de eenheid. Ook al sta je drie sporten hoger dan de ander, bedenk dan dat je ook drie sporten lager staat dan diegene voor je. Of dat je zelf die ladder bent …

Het heimwee van Vissen naar huis is immens en daarmee is het lijden ondraaglijk. Overstijg je ratio en je verstand en reik naar de volgende sport. Er is hoop, er is geloof en er is liefde.
Je hoeft alleen maar je muren neer te halen en je thuis binnen te gaan. Daar ga je van leven. Daar ga je niet dood aan. Echt niet.

_______________________________

Wat betekent….

Zon: De Held van het toneel. Hij verlicht het dierenriemteken waarin hij staat en versterkt die energie. De Zon past zich heel gemakkelijk aan, op voorwaarde dat hij alle aandacht krijgt. De Zon is groots, stralend en barst van de energie.

Mars, planeet: Mars of Aries is de oorlogsgod. De jongeman die vol zit met vechtlust en bewijsdrang. Strijdbaar, sterk, stoer en moedig. Mars wil iets doen. Mars verbreekt en scheidt wat verbonden was om de eigenheid van de twee strijdende polen weer tot zichzelf te brengen.

Venus: de planeet van de liefde. Venus verbindt en is diplomatiek. Venus vertegenwoordigt schoonheid en vrouwelijkheid. Daarnaast gaat Venus ook over geld en materie. Alles dat aantrekkingskracht heeft, is geladen met Venusenergie. Venus van Weegschaal is een luchtvenus en Venus van Stier is een aardevenus. Een veelzijdige dame dus die kan multitasken.

Waterman, dierenriemteken: vrijheid, gelijkheid, broederschap. Waterman belichaamt het allemaal. Watermannen verenigen zich, omdat ze weten dat een groep gelijkgestemden veel meer kan bereiken dan een eenling. Gezamenlijke belangen: een voor allen, allen voor een.

Vissen is het laatste teken van de dierenriem en daarmee de meest spirituele. Het is een waterteken en gedraagt zich ook als zodanig. Vissen past zich heel gemakkelijk aan, zoekt meestal de weg van de minste weerstand en is overgevoelig en kwetsbaar. Ook mystiek, esoterie, kunst, een andere staat van bewustzijn, de zwerver en de monnik vallen onder het teken Vissen. Meestal hele lieve mensen die grote offers kunnen brengen.

Mercurius, planeet: Mercurius is de planeet die gaat over communicatie, vervoer en handel. Mercurius is enigszins nerveus en gespannen vanwege de beweeglijkheid en nieuwsgierigheid. Een slim en snel jongmens.

 

 


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest