Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Beschermd tijdens Halloween

/
/
/
411 Views

Gezond de winter in met oosterse pompoensoep

Herfst, Halloween en pompoenen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo beschermt de pompoen je niet alleen tegen ziektes, maar ook tegen dolende geesten. Een recept voor een heerlijke hartige herfstsoep, met een knipoog naar de Aziatische keuken.

Tijdens het commerciële christelijke Amerikaanse volksfeest Halloween, op de laatste dag van oktober, ontkom je niet aan de afzichtelijk grijnzende Jack O’Lantern-pompoenen. Deze naam is afgeleid van de Ierse folklore over Jack, die een succesvolle poging ondernam om de duivel te vangen. In ruil voor vrijheid beloofde de duivel hem nooit zijn ziel te halen, maar omdat de arme Jack na zijn dood ook niet naar de hemel mocht, moest hij eeuwig blijven dolen in de duisternis. Een brandend kooltje in een uitgeholde pompoen scheen hem bij. Boze pompoenhoofden bij de voordeur beschermen sindsdien tegen ‘ondoden’, dolende geesten.
Halloween is oorspronkelijk echter een oud feest dat onder de naam Samhain (spreek uit sauwen of zauwin) al in de voorchristelijke tijd in de nacht van 31 oktober op 1 november werd gevierd door de Keltische volkeren. Voor hen betekende dit tijdstip het einde van de zomer en tevens het begin van een nieuw jaar. Tijdens Samhain is de sluier tussen de materiële en de geestelijke wereld het dunst, en zodoende is het een uitgelezen tijdstip om overleden dierbaren te herdenken.
De pompoen vertoeft als fruitsoort in goed gezelschap van bekende familieleden als komkommer, courgette en meloen. Door de lange houdbaarheid voorziet de vrucht ons van vitamines als A, B, C en E, diverse mineralen als koper, zink, kalium en ijzer en omega 3 gedurende de schrale wintermaanden. Het is een natuurlijke ontstekingsremmer en de B-vitamines die erin voorkomen reguleren het bloedsuikerniveau. Leg dus gerust een voorraadje pompoenen aan om de winter in goede gezondheid door te komen.

Ingrediënten (voor 4 personen, biologisch):
500 ml water
1 pot kippenbouillon of 2 bouillonblokjes*
1 kleine oranje pompoen
1 blikje kokosmelk (400 ml)
1 grote ui, gesneden
1 rode peper, zaadjes verwijderd en in kleine reepjes
1 teentje knoflook
3 cm verse gemberwortel, geschild en in stukjes
handje verse korianderblaadjes, gesneden
1 eetlepel kokosolie of ghee (geklaarde boter)
1 tl zwarte mosterdzaadjes
1 tl kurkuma of geelwortel
zwarte peper** en Keltisch zeezout (naar smaak)

Bereidingswijze
Snijd de pompoen in stukken en verwijder draden en zaden. Schil de stukken en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe kokosolie of ghee in de pan en bak de mosterdzaadjes totdat ze gaan springen. Fruit de ui en knoflook, voeg de rode peper, gemberwortel en kurkuma toe en bak deze enkele minuten mee. Voeg dan de blokjes pompoen toe met het water en de bouillon en laat dit 15 tot 20 minuten zacht koken. Schenk de kokosmelk erbij en pureer het in de blender of met een staafmixer tot een gladde soep. Gebruik peper en zout naar smaak, en strooi de koriander bij het serveren over de soep. Eet smakelijk!

*Let op met de bouillonblokjes van de bekende A-merken! Daar zitten ongezonde geharde plantaardige vetten, smaakversterkers en E-nummers in verborgen. Kies liever voor een alternatief blokje uit de natuurwinkel of, als je de tijd hebt, maak zelf een basisbouillon van groente, kip of rundvlees. 

**De werking van de antioxidanten in kurkuma wordt versterkt wanneer je het combineert met zwarte peper.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest