Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Gezondheidsclaims op verpakkingen onder vuur

/
/
/
450 Views

Teken de petitie tegen een nieuwe wet voor afschaffing van gezondheidsclaims

Op 21 april 2012 behandelt het Europees Parlement een voorstel voor een wet over gezondheidsclaims. Het gaat om teksten op verpakkingen van voeding en voedingssupplementen, zoals “calcium is goed voor je botten” of “bevordert een goede darmflora”. Deze statements worden binnenkort grotendeels verboden, waardoor consumenten minder gericht kunnen kiezen voor een gezond product. De Nederlandse organisatie Supplement is daarom een Europese petitie gestart uit protest tegen deze wetgeving.

Claimsverordening
Alle claims over gezondheidsvoordelen van producten worden nu op wetenschappelijke juistheid beoordeeld als gevolg van een nieuwe Europese wet, de Claimsverordening. Van de 2.700 reeds ingediende gezondheidsbeweringen die worden gedaan op verpakkingen en in reclame van voedingsproducten, zijn er minder dan 10 procent geaccepteerd. Hierdoor bevat een deel van de voedingsproducten en -supplementen straks helemaal geen informatie meer over wat deze voor je gezondheid betekenen.

‘Het is uiteraard goed dat er regels zijn die misleidende claims tegengaan, maar de nieuwe Europese wet is zo streng, dat ons belangrijke informatie wordt onthouden’, vindt Supplement. De beoordeling lijkt op die van geneesmiddelen en past niet bij voeding om dat de effecten daarvan genuanceerder zijn. Inderdaad, sommige claims worden geweigerd terwijl zij volledig juist zijn of terwijl het niet aangetoond is dat zij niet correct zijn. Het gevolg is dat de consument en dus ook de therapeut ook geen goede informatie meer krijgt over de positieve effecten van producten op de gezondheid.

Doel van de petitie
Met deze petitie worden de Europarlementariërs die dit wetsvoorstel op 21 april 2012 behandelen, verzocht de gevolgen van deze verordening goed te heroverwegen en gezondheidseffecten te beoordelen op een manier die beter past bij voeding. Daarvoor zijn minimaal 100.000 handtekeningen nodig. De petitie kun je tekenen op:

www.sup.nl/petition

 

 Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest