Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Margot Jansen van de Toverboom

/
/
/
594 Views

Ze tekent graag, zachtjes uitgedrukt. En helpt therapeuten om kinderen met behulp van tekenen te helpen. Margot Janssen (tweeling) is tekentherapeut.

Waar en hoe woon je?
‘In Bilthoven in een oud huis van 1900, samen met mijn partner Tjeerd. Het is de oudste wijk van Bilthoven, Vogelenzang, die ontstond toen er een treinstation kwam langs het spoor van Utrecht naar Amersfoort.’

Wat doe je precies voor werk?
‘Als tekentherapeut geef ik een tekenopleiding aan volwassen, ‘De Toverboom’. Deze opleiding is bedoeld om ouders, leerkrachten en therapeuten te leren hoe je via tekenen met kinderen kunt werken. Ik leer ze veel tekenoefeningen maken en ook wat je uit een tekening kan lezen. Door alle tekeningen die we behandelen zelf te tekenen in de opleiding, ervaren deelnemers de invloed van tekenen en wat er daardoor kan ontstaan. Daarnaast behandel ik zelf ook kinderen en volwassenen die een hulpvraag hebben; kinderen van wie de ouders in een scheiding zitten, of kinderen die angsten hebben, of gepest worden bijvoorbeeld. En ook volwassenen met levensvragen over zichzelf.’

Wat is je levensmotto?
‘Geniet, en zoals jij het doet doe je het goed. Er is niet één manier om naar de wereld te kijken, maar er zijn vele manieren. Als je je hart volgt dan doe je het op de juiste manier.’

Wat is je diepste overtuiging?
‘Mijn diepste overtuiging is dat de vrouwelijke kracht zich steeds meer laat zien in de wereld. Ik merk dat we meer vanuit ons gevoel en minder vanuit ons brein aan het leven zijn. Ons innerlijk mogen we steeds meer laten zien. Niet ik tegen jou, maar samen met elkaar een nieuwe weg zoeken. Het is nog heel spannend voor veel mensen, maar we krijgen een nieuwe kijk op wat er werkelijk belangrijk is. Niet wat je hebt maar welk contact je maakt is belangrijk, dat is rijkdom!’

Vertel iets over je eigen ziel…
‘Heel diep van binnen zit een oude wijze vrouw. Ze weet en helpt me om te voelen. Soms weet ik het even niet dan wacht ik af. Als ik langs het strand of door het bos loop dan gaat ze praten. Ze vertelt en maakt me dan duidelijk hoe het zit (voor mij). Soms is ze er opeens onverwacht, dwars door alles heen. Dan flitst ze naar binnen. Ik ben haar altijd dankbaar want ik weet dat het goed is.’

Welk boek ben je aan het lezen?
‘Ik ben ‘Thuiskomen’ van Henri Nouwen aan het lezen. Een verhaal over het schilderij van Rembrandt ‘De terugkeer van de verloren zoon’. Henri vertelt dat hij in een persoonlijke crisis op zoek gaat naar zichzelf. Hij gaat naar Sint-Petersburg om het schilderij voor vele dagen te gaan bekijken.
Door samen met de schrijver bij alle figuren in het schilderij stil te staan, ontstaat er een heel nieuw inzicht in verhoudingen en in jezelf. Het thuiskomen waarover Henri het heeft, is ook een werkelijk thuiskomen in jezelf.’

Een aanrader?
‘Ja, het is een meesterwerk! Prachtig geschreven en eerlijk en puur! Het vraagt om eerlijkheid van jezelf en zet je ook steeds op een ander been. Door werkelijk zelf de rol van de vader en oudste en de jongste zoon in te nemen, ontmoet je vele kanten in jezelf. Het is een boek dat in 1990 al is uitgegeven, maar opnieuw is herdrukt. Het stond als beste spirituele boek in de Trouw in december, ik begrijp nu waarom.’

Wat ben je nu over jezelf aan het leren?
‘In de zomer word ik oma. Ik ben al stiefoma en ik geniet daar al zo van. Nu van mijn eigen dochter een kind te zien komen, wat een feest! Wat ik mag leren? Kijken zonder in te vullen of te verwachten en gewoon lekker genieten.’

Noem een heel gelukkig moment in je leven.
‘Ik zit op het aanrecht. Glaasje wijn in de hand. Tjeerd is aan het koken en we vertellen elkaar waarom we dit nu zo heerlijk vinden!’

Hoe ziet God er uit?
‘God is voor mij dat alle narcissen in Nederland op hetzelfde moment bloeien, de ogen van een blij kind, sneeuwvlokken in de lucht en de geur van lathyrus. Daarnaast een onderstroom, een kracht die er is, en je steunt en helpt.’

Wat wil je graag aan mensen om je heen meegeven?

‘Liefde, warmte, zachtheid en een dikke knuffel! Ik hoop dat ze zichzelf zijn bij mij en zich veilig voelen.’

Meer info over Margot en de Toverboom: www.detoverboom.nl.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest