Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

EU en de euro: de moeite waard?

/
/
/
351 Views

Het is als vloeken in de kerk: iets aardigs zeggen over de de Europese Unie.
De bijpassende euro oogst makkelijk hoon en verwijt.
Want het ‘grootkapitaal’, de ‘verborgen krachten achter het wereldtoneel’ en de ‘banken’ zouden er vooral garen bij spinnen.
De farmaceutische branche nog even buiten beschouwing gelaten.
Ieder weldenkend mens is toch vooral tegen de EU, de euro en de Telegraaf, toch. Aldus de common sense onder wie een bewuste levensstijl nastreeft.

Nou, over die EU en de euro is inderdaad kunnen we veel kritische teksten schrijven. Klopt, macht en geld spelen daarin dan steevast een rol.
En voor je het weet roept iemand op hoge toon van alles over ‘Bilderberg’ en ‘buitenaardse reptilians’ en ‘illuminati’.
Mij best. Al schiet mijn geloof daarvoor nog wat tekort.

Een ander geluid dan. Voor het evenwicht van de beeldvorming.
Weet je nog van de geschiedenisles? Of uit je geheugen als je gepensioneerd bent?
Er was eens een tijd hier in ons land dat de buren je konden aangeven en dat je op transport ging naar een onbekend oord.
Daar waar in de douches geen water uit de kraan kwam maar cyclon-B-gas.
Dat was de schuld van die andere ‘buren’ van ons; de nazi’s.
En in die eeuw sloegen Spanjaarden elkaar de hersens in.
En moordden wij ‘tolerante’, ‘kooplustige’ en ‘vooruitlopers in de wereld’ hele dorpen in Indonesië uit, zonder dat er een haan naar kraaide. Na eerder gretig 30-, 80- en 100-jarige oorlogen in Europa waren gevoerd.

Waar zijn die goeie ouwe moordtijden toch gebleven?
Foetsie, sinds de mensen, naties en volkeren met elkaar gingen praten.
Praten dat warempel tot samenwerking leidde. En respect en vertrouwen. In ieder geval scheelde dit nieuwe spelletje bij elkaar miljoenen doden op ons continent. Om van de oorlogsschade nog maar te zwijgen.

Hé scepticus van de EU en de euro: er is eindelijk iets dat ons allemaal bindt: één gezamenlijk belang.
Dat heeft voordelen, al lijkt het nu vooral over geld te gaan. Of over je ‘belastingcenten’.
Toch is de eenheid van de EU in historisch perspectief iets bijzonders: we maken elkaar niet meer af bij een ruzietje.
We horen nu zelfs bankiers en presidenten zeggen dat ‘alles met elkaar is verbonden’.
Oke, ze hebben het dan over geld, zeg je?
Mwah, iedere bewuste persoon weet toch: geld staat voor iets anders, voor veel meer.

Die problemen dan van nu? Nou die zijn niet zomaar weg.
De onderliggende oorzaken vragen veel wijsheid, want het ‘Noorden’ is stinkend rijk, ja wij dus, en het ‘Zuiden’ deed teveel te onbezonnen.
Work to do, klopt.
Weer lekker uit elkaar gaan? En dan als goeddoening maar een paar Griekse eilanden bezetten? Stukje van het Italiaanse Comomeer annexeren als ‘betaling’? En de Spaanse Pyreneeën inlijven? Het zou in een wij-zij-wereld volstrekt eerlijk worden. Dat was het namelijk eeuwenlang.
Maar dat is verleden tijd gelukkig, niks wij-zij. Alleen een wij.
Dat is precies wat mensen willen. Al vinden ‘wij’ dat ‘zij’ in Brussel met hun tengels van van alles in ‘ons land’ af moeten blijven.
En daar gaan die topconferenties ook over.

Wij zijn nu allemaal dagelijks getuige van een machtige stap van de mensheid, zie je dat niet?
Het Ouwe Land verenigt zich zelfs om problemen op de lossen in gezamenlijkheid, zonder elkaar daarbij overhoop te knallen.

Ik vind dat dit ook wel ’s gezegd mag worden.
Maar blijf kritisch tegenover Brussel, want het blijven mensen, net als jij en ik…Tags: , ,
Meer van:

1 Reactie(s)

 1. Goed om die kant eens te belichten Ewald. Op het gebied van politieke en juridische samenwerking is het Verenigd Europa een enorme vooruitgang geweest en dat word te snel vergeten. “Alle Menschen werden Brüder…” het volkslied van Europa… in die zin een geslaagd “project”. Nooit meer terug naar het extreem nationalisme of nog erger: fascisme!
  Waar het mis dreigt te gaan is in de verschillende uitwerkingen en interpretaties van de monetaire en economische afspraken. Noord en Zuid Europa dreigen uiteen te vallen… De Nederlandse afzetmarkt vermolmt onder onze voeten, we zijn een exportland, afhankelijk juist ook van de Zuidelijke landen uit de unie. Maar nog het meeste van Duitsland en in niet geringe mate Rusland. Nu al wordt geroepen in een typisch ondernemersblad als Elsevier dat Nederland daarom zijn afzetmarkt moet gaan verleggen naar andere landen buiten de Europese Unie om overeind te blijven. http://www.elsevier.nl/web/Artikel/325114/Nederland-moet-exportmodel-aanpassen.htm
  Dat zijn spannende signalen … eigen belang of solidariteit, samenwerken ja, maar in hoeverre… Het lijkt er op dat de VOC mentaliteit nog niet echt helemaal verdwenen is uit ons “systeem”.
  Evenals dat er steeds meer geluiden opgaan dat Nederland zich monetair moet aansluiten bij het zo verguisde Duitsland, het land van die gaskamers waar je over schrijft, een van de weinige nog stabiele economiën. Vandaag werd bekend dat de Bundesbank leningen gaat verstrekken aan het IMF om noodlijdende landen te “redden”.
  Het kan verkeren….

Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest