Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Sedona Methode: emotionele blokkade-kraker

/
/
/
913 Views

Mentale vraagtechniek de Sedona Methode ondersteunt healingprocessen met drie vragen. Eentje minder dan Byron Katie’s ‘The Work’. En je bent supersnel van een ‘bug’ in je emotionele systeem af. Wonderolie voor de software van je psyche? Emotionele blokkadekraker? Ultieme vergevingstechniek? Het lijkt van wel met de Sedona Methode…

Door Ewald Wagenaar

Drie vragen. Makkie? Nou, zo vlotjes gaat het nou ook weer niet. Want op de weg van het oplossen van hinderlijke emoties, is de kans groot dat je weerstanden tegenkomt. En daar zit het venijn: iedere weerstand moet worden ontzenuwd voordat je naar de volgende laag kan gaan. Daarbij gebruik je steeds dezelfde vragen. Het is als het pellen van een ui, laagje voor laagje. Tot je bij de kern komt. En dan blijkt je diepste emotie, twijfel, angst of drive merkwaardigerwijs nogal op die van veel anderen. Om het woord universeel of mondiaal maar ’s niet te gebruiken.

Dat is de voorlopige conclusie na een dag workshop over de Sedona Methode door Mahatma Revier van Spirit-coaching en een dvd die ik ontving van Clarie van de Langenberg van Loopban Energie. Mahatma noemt de methode zelf ‘een snelweg naar verlichting die sneller werkt dan de mind, waarin het levensdrama zich ineens kan oplossen’. Stevige belofte. ‘Totale ontspanning in het licht, want er zit licht in de pijn en het verdriet.’

De methode ontstond in het Amerikaanse plaatsje Sedona. Aan deze stad in de VS worden spirituele kwaliteiten toegekend; het zou liggen op belangrijke leylijnen en de indianen zouden er al eeuwen bijeenkomen voor heilige en transformerende spirituele ervaringen etc. De drager van de methode van Lester Levinson is momenteel Hale Dwoskin. Van hem is veel filmmateriaal op internet beschikbaar over hoe de methode in een therapeutische situatie werkt. Want dat is het grote nut van de methode: het is een (zelf-)therapeutische techniek om onderdrukte emoties te bevrijden. Verkrampte emoties maken dat je jezelf inhoudt, je aanpast waardoor je niet kan zijn wie je bent. Dus: weg ermee. Als gevolg van het oplossen van emotionele blokkades kunnen ook ziektes in het lichaam verminderen of zelfs verdwijnen. Maar de werking van de methode is in de eerste plaats emotioneel.

Getuige

De werking van de methode is gebaseerd op het principe dat – meestal moeilijke – emoties onderdrukt worden, bijvoorbeeld om de pijn die ontstond doordat  ‘ik niet werd gezien in mijn jeugd’, iets waarvan velen last hebben. Ze krijgen een plekje in een achterafhoekje van het bewustzijn, soms met een attachment ‘ik ben dus niets waard’. Het slot op de deur waarachter het gevoel is weggestopt kan een opvatting zijn, of een ander gevoel: ‘Als ik hard mijn best doe, ben ik wel wat waard’. Wat natuurlijk weer een andere angstlaag kan opleveren: ‘Zorg ervoor dat de ander niet ervaart dat ik niets waard ben.’ Zo ontstaat een ‘ui’ van emotionele lagen. De volgende laag kan dan bijvoorbeeld zijn: ‘Ik moet goed voor de ander zorgen.’ De emoties van de ene mens functioneren niet zoals die van een ander. Wat er met een gevoel innerlijk gebeurt, wat dit betekent en hoe je ermee omgaat, verschilt steeds van persoon tot persoon.

Toepassen

Met het toepassen van de Sedona Methode treed je bij jezelf of bij een ander die je erbij helpt, iedere laag en het ervoor liggende gevoel open, onbevooroordeeld en verwelkomend tegemoet, zelfs als de emoties negatief geladen zijn. Alleen vanuit een open houding vol acceptatie van wat er is, kan deze ontdekkingsreis naar het midden van de ‘ui’ worden voltooid. Alles mag er steeds zijn zoals het er is dus. Zelfs negatieve en als pijnlijk ervaren emoties.

Daarmee plaatst de methode zich in het hart van verschillende spirituele tradities. Je gaat in feite op een observatorstoel zitten te midden van het eigen drama (of dat van de persoon op wie je de methode in een therapeutische rol toepast). Die observatorplek in het bewustzijn is wat in vele tradities wordt aangeduid met de Getuige. Dat is een observator die de aanwezige emoties, projecties, voor- en afkeuren, angsten en neigingen waarneemt, maar er niks van vindt. De Getuige in ieder mens is in feite een positie of ‘point of view’ van je bewustzijn, uitstijgend boven al je ervaringen, gewaarwordingen en – vooral in dit verband – je levensdrama. Dankzij de Getuige kun je veel gevoelens laten voor wat ze zijn: virtuele blokkades of afleidingen van wat er werkelijk is. Illusies dus. En als je ziet dat iets illusionair – niet wérkelijk – is, verliest dat onmiddellijk zijn kracht en zijn effect. Dus ook het blokkerende effect. Zie het maar als een grote roze olifant in je woonkamer: als je denkt dat die er is, hou je weinig beweegruimte over. Totdat je ziet dat je ‘m zelf had geschapen in je verbeelding. Dan ervaar je direct dat je ‘m er dus ook zo weer uit kan verwijderen, met alle bijkomende verruimende effecten. Zo simpel? Ja, zo simpel… Al kan er veel emotie bij vrijkomen van oude pijn. Net als vreugde en opluchting trouwens.

Aan het werk

Hoe gaat zo’n loslating dan precies? Dat gaat als in de volgende dialoog met jezelf of met iemand die je begeleidt:

‘Sluit je ogen eens. Wat voel je?’

‘Niks.’

‘Wat voel je écht, in je hart’

‘Beetje nijdig.’

‘Wáár voel je je nijdig, in je lichaam?’

‘Beetje in mijn keel.’

‘Wijs eens aan wáár?’

‘Hier.’

‘Kan je de boosheid in je keel loslaten?’ (De eerste vraag)

Even stil.

‘Ja’.

‘Wil je die boosheid in je keel loslaten? (De tweede vraag)

‘Ja, maar dan ben ik bang dat ik heel verdrietig word.’ (De eerste weerstand tegen het loslaten)

‘Verwelkom de boosheid en het verdriet maar.’

‘Wil je nu de boosheid loslaten?’ (Herhaling tweede vraag)

‘Ja.’

‘Wanneer ga je de boosheid loslaten? (Derde vraag)

‘Nu’

Even stilte, en dan volgt meestal de volgende emotielaag. In dit gesprek wordt dat het verdriet dat zich al had aangekondigd.

‘Wat voel je nu?’ (Eerste vraag.)

‘Ik voel me beetje verdrietig.’

‘Een beetje? Maak het ’s een beetje groter.’

Eén traan loopt over de wang.

‘Mag dat verdriet er zijn?’ (inleiding tot uitnodiging of verwelkoming van het verdriet)

‘Dan ga ik huilen.’ (Weerstand tegen het ervaren van verdriet)

‘Mag dat huilen er zijn?’ (Inleiding tot verwelkoming van de weerstand tegen het verdriet)

‘Ja dat wel..’

‘Kan je het niet willen huilen loslaten?’

‘Ja.’

Wil je het loslaten?’

‘Ja.’

‘ Wanneer?’

‘Nu.’ (Waarop de emotie vrijkomt, in dit geval het huilen)

Na kleine adempauze:

‘Kan je het verdriet loslaten?’, ‘wil je het?’ en ‘wanneer?’.

Waarna een volgende en diepere laag los kan komen. Bijvoorbeeld:

‘Ik voel me stom’ of ‘ik ben niks waard’, ‘eenzaam’, ‘onzeker’ etc.

Waarna de vragen steeds opnieuw beginnen: verwelkomen, lokaliseren van het gevoel in het lichaam (als dat nog nodig is), en de drie vragen, eventueel iedere weerstand weer opnieuw verwelkomen en bevragen.

Basismantra’s

Er zijn een aantal basismantra’s die bij velen terugkomen als laatste laag. Dat zijn hele taaie innerlijke overtuigingen. Ze steken steeds weer de kop op. ‘Ik kan het niet’, ‘ik ben niks’, ‘niemand houdt van mij’, ‘ik word altijd afgewezen’, ‘er is voor mij geen plaats’ etc. De kracht van de methode is dat je wel in het gevoel stapt, maar er niet vanuit gaat dat je het gevoel moet geloven. Dankzij de Getuige blijf je zo op afstand, zonder ontkenning van de emotie, maar ga je wel met volledige acceptatie vol in de emotie zelf.

Soms als een emotie nog niet helemaal zichtbaar of ‘grijpbaar’ is, kan deze worden uitgenodigd gróter te worden. Waarop de emotie dan bevraagd kan worden met: ‘Voelt dit prettig?’ en ”wil je dit gevoel houden, of wil je ervan af?’

Soms kan een emotie heel groot, zelfs te groot voelen. Toch is het ook dan zaak om ‘erin’ te gaan, deze ten volle te ervaren om uiteindelijk ook dat gevoel los te laten.

Het is niet onwaarschijnlijk dat in dit vraagproces oude trauma’s worden opgerakeld. Hoe belangrijk die ook kunnen zijn geworden, met de Sedona Methode kunnen ook deze blokkades worden losgelaten. Al kan dat met veel vrijkomende emoties gepaard gaan.

‘Wat er precies gebeurt? Ik weet het niet’, zegt Revier, ‘het is niet-mind. Alles is trilling, je zet iets in beweging om op te lossen.’

Meer: www.spirit-coaching.nl en www.loopbaan-energie.nl geeft een video uit met Hale Dwoskin. Verder: www.desedonamethode.nl.

Voor de liefhebber van vraag-methodes: Byron Katie van The Work (vier vragen) komt deze zomer naar ons land: www.thework.com/Nederland. Er is ook een zomerweek over Katie: www.de4vragen.com.

Drie vragen

Bepaal steeds bij iedere emotie of je er wel of niet blij van wordt.

De methode wordt toegepast op drie niveaus: je emoties (‘wat voel je nu’), het lichaam (‘waar in je lichaam voel je het precies’) en het denken (‘je gedachten erover, zoals wat je ervan vindt’). Deze drie vormen overigens niet je ‘ik’.

En wat je op dat moment voelt, dus niet wat je denkt dat je voelt. Of wat je vindt. Nee, wat je voelt in je hart, dat stuk in jezelf dat waar is.

Verder is belangrijk het in beeld gekomen gevoel steeds te verwelkomen.

Vervolgens stel je jezelf of degene die jij begeleidt drie vragen:

  1. Vraag 1: Kan je deze emotie/dit gevoel loslaten?
  2. Vraag 2: Wil je deze emotie loslaten?
  3. Vraag 3: Wanneer ga je deze loslaten? Doe maar nú.

That’s all.

Meer op deze site over Mahatma Revier:

Spiritueel ontwaken:

http://kd.nl/2014/11/04/spiritueel-ontwaken-als-focus-mahatma-revier-deelt-haar-ervaring/

Boek ‘Ontwaken in het Nu’:

kd.nl/2017/04/03/waardoor-kreeg-je-nog-niet-waarnaar-je-verlangt-mahatma-revier/Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest