Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

EHBO bij vroeg ontwakende Kundalini-energie

/
/
/
1819 Views

En het drievoudige doel van seksualiteit volgens de tantratraditie

Kundalini-energie staat in de belangstelling. Niet alleen vanwege de bijzondere bewustzijnservaringen die er deel van zijn, maar ook vanwege de gevaren voor de gezondheid.

Door Daniel Yuno

Als Kundalini-energie ontwaakt voordat je degelijk bent voorbereid, kun je angstig en verward raken; onmiddellijke actie is dan noodzakelijk. Het eerste wat je hoort te doen is overstappen naar een aangepast dieet bestaande uit ‘zwaar’ voedsel. Je moet rijk, stevig voedsel eten dat in of laag bij de grond groeit zoals aardappelen, wortels, pompoen, kool, linzen en bonen. Ook rood vlees is zwaar voedsel. Zorg dat je twee uur voordat je gaat slapen niets meer eet.

Neem een rustige levensstijl in acht, vermijd sociale interacties en het lezen van boeken, tijdschriften e.d. Vermijd kijken naar de tv of computerbeeldschermen. Je hoort alle activiteiten die te maken hebben met het consumeren van informatie, straling en irritatie van je zintuigen te verminderen. Vermijd chemicaliën en drugs. Breng zoveel mogelijk tijd door in de natuur, werk in de tuin of knuffel zo vaak mogelijk een boom. Bomen zijn de beste ‘energiegronders’.

Als je je interactie met de buitenwereld minimaliseert, zullen de onaangename verschijnselen meestal na een week afnemen en zul je je normale leven weer kunnen hervatten. Vervolgens hoor je op zoek te gaan naar iemand die je verdere begeleiding kan geven.

Technieken

Er zijn verschillende methodes die iemand kan gebruiken op zijn tocht naar het ontwaken van de kundalini-energie. Hier volgt een kort overzicht van een aantal van deze methodes.

 • Raja yoga. Ook wel koninklijke yoga genoemd, waarbinnen individueel bewustzijn zich totaal verenigt met universeel bewustzijn. Deze vereniging vindt plaats door een opeenvolgend proces van concentratie, meditatie en vereniging: het ervaren van eenheid met het absolute of de Universele Spirit. Beoefening van raja yoga, voorafgegaan door hatha yoga, bewerkstelligt zeer duurzame ervaringen. Raja yoga is voor de meeste mensen erg moeilijk omdat het tijd, geduld, discipline en volharding vereist.
 • Ontwaking door kruiden. Dit is de meest krachtige en snelle methode van ontwaken. Het is niet voor iedereen geschikt en maar weinig mensen zijn hiermee bekend. Er zijn kruiden die de natuur en de elementen van het lichaam kunnen veranderen en hierdoor gedeeltelijke of volledige ontwaking kunnen bewerkstelligen. Gebruik van deze kruiden mag nooit worden toegepast zonder tussenkomst van een leraar of gekwalificeerde begeleider. Dit omdat sommige kruiden selectief de ida en/of pingala kunnen doen ontwaken terwijl andere kruiden deze beide nadi’s juist kunnen onderdrukken met als mogelijk resultaat een snelle tocht naar een instelling voor ‘geesteszieken’. Hierdoor is deze methode erg risicovol en onbetrouwbaar.
 • Pranayama. Wanneer een aspirant die voldoende voorbereid is, pranayama (ademhalingstechnieken)  beoefent in een kalme, koele en rustige omgeving – bij voorkeur op grote hoogte – met een zeer licht dieet dat net voldoende is om in leven te blijven, kan de ontwaking van kundalini plaatsvinden als een soort explosie. In feite gebeurt het zo snel dat de kundalini direct naar de sahasrara stijgt.
 • Mantra. Een andere techniek om kundalini te doen ontwaken is door het regelmatig en langdurig herhalen van een mantra. Dit is een krachtige, gelijkmatige en risicovrije manier, maar het vereist veel tijd en nog meer geduld. Wanneer je een mantra miljoenen keren herhaalt, doordringt deze elk deeltje van je hersenen en zuivert je gehele fysieke, mentale en emotionele lichaam.
 • Kriya yoga. Dit is de meest simpele en praktische manier voor een kundalini-ontwaking in deze tijd aangezien het geen confrontatie met de mind vereist. Wanneer je kriya yoga beoefent, ontwaakt de kundalini niet met geweld noch ontwaakt zij als een visioen of bijzondere ervaring; de kundalini ontwaakt rustig en geleidelijk aan. Kriya yoga creëert geen explosieve ontwaking.
 • Shaktipat. De methode van het ontwaken door shaktipat is onmiddellijk maar is enkel een glimp en geen permanente ervaring. Als een leraar deze ontwaking activeert zul je samadhi ervaren. Veranderingen in je lichaam gebeuren in een oogwenk. Het euforische effect van shaktipat kan meerdere weken blijven voortduren. Daarna zul je weer terugkeren naar dezelfde staat van bewustzijn als voor de ontwaking.

Seks & tantra

In de context van yoga en tantra is de gebruikelijke definitie van seks niet relevant. Wat over het algemeen onder seks wordt verstaan, heeft in sommige landen geleid tot een maatschappij van hypocrieten. Het heeft duizenden jongeren naar psychische opvangcentra geleid. Als je naar iets verlangt maar je bent geprogrammeerd om te denken dat dit verlangen slecht is, resulteert dit in allerlei schuldcomplexen. Om deze reden hebben de yogi’s geprobeerd om de seksuele drang in een juiste richting te leiden. Tantra bemoeit zich niet met het seksuele leven en is vrij van oordeel. Seks wordt niet gezien als spiritueel, maar ook niet als on-spiritueel. Wanneer je ´left hand tantra´ beoefent en bepaalde technieken beheerst dan wordt je seksuele leven spiritueel.

Neo-tantra verwijst naar de westerse interpretatie van de traditionele tantra. Sommige voorstanders van neo-tantra verwijzen naar oude, traditionele teksten en principes; vele anderen gebruiken tantra als een soort verzamelnaam voor ‘heilige seksualiteit’ en kunnen onorthodoxe praktijken uitoefenen.

Veel mensen worden aangetrokken tot neo-tantrisme omdat het seksuele opwinding of vervulling belooft, terwijl het pure geslachtsdrift en emotionele behoeftevoldoening omhult. Voorbeelden van misbruik van tantra zijn door de hele geschiedenis van de beoefening van tantra te vinden. Geile ‘goeroes’ en ’tantra practitioners’ grijpen de kans om hun eigenaardige ceremonieën en filosofieën onder de naam tantra te promoten, en dit alles om hun seksuele behoeften te vervullen.

De wetenschap van tantra kent twee hoofdstromingen: vama marga en dakshina marga.

Vama marga is het linkerpad dat tantrische beoefening met seks combineert met de bedoeling om de slapende energiecentra explosief te doen ontwaken. Dakshina marga is het rechterpad van het beoefenen van tantra zonder seksuele activiteiten. Voorheen was dakshina marga het meest gevolgde pad vanwege de barrières in het seksuele leven. Vandaag de dag worden deze barrières snel doorbroken en is vama marga, dat gebruik maakt van het seksuele leven t.b.v. spirituele ontwikkeling, het meest gevolgde pad binnen de tantra bij mensen over de hele wereld.

Vereniging man en vrouw

Volgens tantra heeft het seksuele leven een drievoudig doel. De tantra practitioner neemt afstand van oordelen ten aanzien van seks. Hij gebruikt het als een bewustwordingselement in zijn spirituele oefening.

Meestal gaat de ervaring van transformatie van seksuele energie verloren nog voordat iemand in staat is zich hierin te verdiepen. Door bepaalde technieken kan deze ervaring een voortdurende ervaring zijn, zelfs door de dag heen. Dan worden de slapende delen van de hersenen wakker; zij worden en blijven actief.

Het voordeel van vama marga is dat het ontwaken van Kundalini mogelijk is door de seksuele interactie tussen man en vrouw. Het concept hierachter volgt dezelfde lijnen als het proces van kernfusie zoals beschreven in de moderne fysica. Man en vrouw vertegenwoordigen positieve en negatieve energie. Op mentaal niveau vertegenwoordigen zij tijd en ruimte. Gewoonlijk zijn deze twee krachten elkaars tegenpolen. Tijdens seksuele interactie verplaatsen zij zich van hun positie van polariteit (uitersten) naar het midden. Wanneer ze bij elkaar komen in de nucleus of het centrale punt, vindt er een explosie plaats.

De natuurlijke vereniging die plaatsvindt tussen man en vrouw, wordt gezien als de explosie van de energiecentra. In elk aspect van het leven is de vereniging van de positieve met de negatieve polen de oorsprong van creatie (of schepping). Tegelijkertijd is deze samensmelting ook verantwoordelijk voor verlichting: een glimp van een hogere ervaring wordt opgevangen. Dit onderwerp wordt grondig besproken in alle oude teksten over tantra.

Shiva en Shakti

Het proces waarin de energie naar de hogere energiecentra wordt geleid, is belangrijker dan de energiegolven die worden gecreëerd tijdens de vereniging. Iedereen weet hoe deze seksuele energie kan worden opgewekt maar slechts weinig mensen weten hoe je deze naar de hogere centra kunt leiden. Zeer weinig mensen hebben een volledig en positief begrip van deze natuurlijke gebeurtenis die bijna iedereen ervaart. De elementen die in dit proces van vereniging bij elkaar worden gebracht, zijn bekend als shiva en shakti. Shiva staat voor purusha of bewustzijn en shakti staat voor prakriti of energie.

Shakti is in verschillende vormen in de hele schepping aanwezig. Shakti kent zowel materiële als spirituele energie. Wanneer de energie naar buiten beweegt, is het materiële energie; wanneer ze naar boven is gericht, is het spirituele energie. Daarom heeft de vereniging van man en vrouw, mits uitgevoerd op de juiste manier, een bijzonder positief effect op de ontwikkeling van spiritueel bewustzijn en speelt zij een grote rol in het ontwaken van de kundalini.

Daniël Yuno is Leraar Universeel Bewustzijn, Meditatie en Kundalini Tantra en onder meer mede-oprichter van Free Alliance. Meer info: www.kundalinitantra.nl, www.universeelbewustzijn.nl, www.freealliance.org, www.spirituelerelatie.eu. Tekst met medewerking van Mariana Linde.Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest