Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Als je chakra’s wakker worden

/
/
/
804 Views

Kundalini-ontwaking niet altijd aangenaam

Hoe de symptomen van elke ontwakende chakra te herkennen zijn? De meeste mensen die last hebben van onaangename ervaringen als gevolg van een kundalini-ontwaking, ervaren in werkelijkheid het resultaat van het ontwaken van één of meer chakra’s. Dat gaat in fasen.

Door Daniël Yuno

Het alledaagse bewustzijn transformeert bij een kundalini-ontwaking naar een transcendentaal bewustzijn: waarneming, gevoelens en ervaringen ondergaan een transformatie. Het totale ontwakingsproces kent verschillende fases waarin de kundalini door de verschillende chakra’s stijgt.

Het vergroot de waarneming van onze zintuigen waardoor we voorbij de ‘normale’ grenzen van ons zintuiglijke systeem kunnen zien, horen, voelen, proeven en ruiken.

De meest kenmerkende en gemeenschappelijke ervaring is het loskomen van energie als een elektrische schok vanuit de basis van de ruggengraat alsof deze onder stroom staat. Wanneer een juiste voorbereiding ontbreekt, kan een te vroege ontwaking van kundalini plaatsvinden met soms onaangename bijwerkingen in de chakra’s. Deze kunnen zich uiten op zowel fysiek, mentaal als  emotioneel gebied.

Symptomen

Een aantal mogelijke symptomen van te vroeg ontwakende kundalini-energie in elke chakra:

 1. Eerste chakra, Mooladhara: Een brandend gevoel in het gebied van de anus en het perineum; constipatie; pijn in voeten en benen; prikkelingen in de voeten; aambeien; pijn in de onderrug; onrust; gevoeligheid voor geuren.
 2. Tweede chakra, Swadhisthana: Een brandend gevoel bij het plassen; gezwollen geslachtsorganen; kort en heftig orgasme zonder voldoeningsgevoel; meer bloedverlies bij de menstruatie; sterkere seksuele behoefte; verandering in smaak;  spierpijn in het onderste deel van het lichaam.
 3. Derde chakra, Manipura: Opgezette buik (met of zonder pijn); vermoeidheid; gevoeligheid van maag en darmen; gevoeligheid van de lever en andere inwendige organen.
 4. Vierde chakra, Anahata: Moeite met ademhalen; pijn in de borst; heftiger emoties; emotionele disbalans; pijn in de bovenrug; huiduitslag; hoge bloeddruk; depressie.
 5. Vijfde chakra, Vishudha: Keelpijn/keelontsteking; krakende stem; pijn in schouders/nek/hoofd; oorinfecties/tijdelijke doofheid.
 6. Zesde chakra, Ajna: Nachtmerries/slecht slapen; licht gevoel in het hoofd; desoriëntatie; oogproblemen/-ontstekingen; verandering van visueel perspectief; verstopte neus; veel speeksel; druk bij het derde oog: dit is een gevoel van druk, tintelingen of een andere sensatie bij het centrum van het voorhoofd.

Algemene symptomen die zich kunnen voordoen bij een te vroege ontwaking van de kundalini-energie:

 • Een tintelend gevoel in het lichaam en in delen van de hersenen. Dit wordt soms ook omschreven als het gevoel dat er mieren door je heen lopen.
 • Een kietelende energie of een vloedgolf van energie.
 • Een gevoel van hitte of kou in het lichaam.
 • Trillen of trekken van spieren.
 • Plotselinge uitbarsting van energie in het lichaam, variërend van een paar seconden tot een paar minuten.
 • Spontane en intense gevoelens van liefde en/of verlangen voor/naar anderen en jezelf.
 • Het ervaren van een goddelijk helder wit licht.
 • Trillende energie in het hoofd.
 • Slapeloosheid.
 • Woede, frustratie, passie en onderdrukte energieën komen naar buiten. Soms ben je zo vol van angst dat je niet kunt slapen, soms kun je aan niets anders denken dan aan seks en eten. Gewoonlijk verdwijnen deze symptomen binnen een paar dagen of weken. Er is sprake van een loskoppeling van de alledaagse emoties in het leven.
 • Sommigen mensen kunnen hoofdpijn krijgen wanneer kundalini ontwaakt. Wanneer de slapende delen van de hersenen wakker beginnen te worden, is het eerste symptoom dat zich daarbij voordoet hoofdpijn. Zoals een zwangere vrouw pijn ervaart tijdens de bevalling, ervaar je pijn wanneer de slapende gebieden van de hersenen actief worden en een nieuw spiritueel bewustzijn in jezelf geboren wordt.
 • Het zou kunnen dat je buitenlichamelijke reizen ervaart bij volledig bewustzijn of dat je herinneringen hebt aan reizen die je buiten je lichaam maakte tijdens je slaap. Paranormale gaven kunnen verschijnen, sterker worden of verdwijnen wanneer andere gaven zich aandienen. Visuele waarneming kan veranderen zoals het zien van aura’s, beelden en lichtpunten.

‘Gewoon gek’

Sommige mensen die een kundalini-ontwaking ervaren, gedragen zich eigenaardig. Ze volgen andere denkpatronen en voelen zichzelf en hun omgeving veel sterker. Ze zouden aura’s en visioenen kunnen zien, zich raar in hun lichaam voelen, vreemde geluiden kunnen horen of wartaal kunnen spreken. Elke samenleving beïnvloedt de structuur van onze hersenen vooral door het opleggen van discipline en controle; dit verhindert ons onszelf vrij te uiten. Wanneer een kundalini-ontwaking plaatsvindt valt deze beperking helemaal weg en daarmee is ‘het deksel van het vat’ (brein). Dit is de reden waarom gedrag van mensen die een kundalini-ontwaking ervaren op de ‘gewone’ mens overkomt als onzinnig, afwijkend of gewoon gek. Zij worden zichzelf: ze zijn vrij van aangeleerde dogma’s, overtuigingen, normen en waarden. Ze gehoorzamen niet meer aan de sociale en culturele controle en ervaren eenheid met zichzelf en hun omgeving.

Een persoon die ‘krankzinnig’ lijkt en iemand die een kundalini-ontwaking doormaakt, kunnen dezelfde symptomen laten zien; toch blijkt bij nader onderzoek een onderscheid waarneembaar. De persoon die een kundalini-ontwaking doormaakt en vervuld wordt van de Universele Spirit ziet er van buitenaf ‘krankzinnig’ uit maar zijn innerlijke wereld is er één van bewustzijn: absoluut helder, georganiseerd en gedisciplineerd. Ook Jezus, Boeddha, Mohammed en Mozes ‘leden’ onder deze vorm van ‘krankzinnigheid’.

Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat geestesziekten onder medische aandoeningen vallen. Psychiatrische diagnostiek is enkel gebaseerd op subjectieve en theoretische opinie.

De psychiatrisch-farmaceutische industrie spendeert miljarden euro’s per jaar om bevolking, wetgevers en pers ervan te overtuigen dat psychische stoornissen zoals bipolaire stoornis, depressie, ADD/ ADHD, posttraumatisch stressyndroom e.d. evenzeer medische aandoeningen zijn als fysiek aantoonbare ziekten zoals kanker of een hartkwaal. Dit is een manier om grip te houden op een miljardenindustrie van psychiatrische drugs en ‘specialisten’ die gebaseerd is op marketing in plaats van wetenschap.

‘Krankzinnigheid’?

Mensen kunnen gedeprimeerd raken, verdrietig, gelukkig, bezorgd en/of zich raar gedragen. Ze zouden dingen kunnen horen en/of zien die ze voorheen niet konden waarnemen. Dat maakt ze nog niet ‘geestesziek’ of ‘krankzinnig’ en het geeft niemand het recht om patiënten van ze te maken of ze als ‘ziek’ te bestempelen. Er zijn mensen die zeggen dat de psychiatrie zelf voor gek verklaard zou moeten worden.

Hoewel het proces van spirituele ontwaking normaal gesproken zonder problemen verloopt, kan het voorkomen dat blokkades en/of onzuiverheden in het lichaam symptomen creëren die hetzelfde gedrag vertonen als verscheidene neurologische en psychiatrische ziektebeelden. Deze symptomen vereisen een zorgvuldige diagnose om het ontwaken van kundalini en pathologie van elkaar te kunnen onderscheiden.

In feite is het heel eenvoudig om een paranormaal fenomeen te onderscheiden van een psychische kwaal, hoezeer de symptomen ook overeen mogen komen. Psychische kwalen ontstaan nooit in mensen die vrij zijn van innerlijke conflicten. Wanneer iemand een probleem in zijn leven ervaart, kan dat leiden tot psychotisch gedrag. Fantasieën en dromen kunnen worden beleefd als realiteit en kunnen een materiële vorm aannemen. Maar gewoonlijk zal zich bij iemand die vrij is van conflicten of angsten zelden een psychische aandoening ontwikkelen.

‘Krankzinnigheid’ en spiritueel ontwaken mogen beide gekenmerkt worden door een zekere afwezigheid van controle maar de persoon die spiritueel ontwaakt, wordt geleid door een hoger bewustzijn terwijl dat niet het geval is bij de ‘krankzinnige’. Wanneer een bovenzintuiglijke ervaring plaatsvindt, is het belangrijk om een ervaren persoon te raadplegen, iemand die zowel de kennis als de ervaring heeft van een volledige kundalini-ontwaking en deze ook weet te onderscheiden van een psychische aandoening.

Een ervaren kundalini-leraar kan een juiste inschatting maken van de situatie en bepalen of de hersenen van de desbetreffende persoon een proces van regressie doormaken of dat er juist sprake is van een stijgende beweging richting transcendentaal bewustzijn.

Haastig en ongeduldig

De kennis van spirituele ervaring(en) is verloren gegaan in het Westen. Gedurende de laatste paar eeuwen zijn veel ongelukkige mensen bij wie de kundalini-energie ontwaakte, opgeborgen in psychiatrische instellingen waar ze werden volgestopt met drugs, elektroshocks kregen toegediend en andere ongepaste behandelingen moesten ondergaan. De ‘wetenschappers’ en ‘doktoren’ (h)erkenden een kundalini-ontwaking niet en geloofden dat de bijbehorende symptomen voortkwamen uit abnormaal gedrag of een ‘geestesziekte’. Niemand was in staat om het te accepteren of ermee om te gaan, zelfs niet de naaste familie en dierbaarste vrienden van de betreffende persoon. Dat is ook de reden waarom er in de laatste paar honderd jaar zo weinig grote persoonlijkheden in het Westen zijn verschenen: ze werden in psychiatrische ziekenhuizen gestopt of hielden zich stil om dit lot te ontlopen.

Sommige mensen zijn haastig en ongeduldig. Als ze iets willen dan willen ze het nu meteen of nog liever gisteren. Hetzelfde gedrag wordt overgebracht naar het spirituele leven: men wil een snelle, moeiteloze instant-realisatie. Dit ongeduld is ook te vinden bij mensen die bezig zijn met het ontwaken van hun kundalini; dit is de ware oorzaak van de meeste onaangename symptomen.

Daniël Yuno is Leraar Universeel Bewustzijn, Meditatie en Kundalini Tantra en onder meer mede-oprichter van Free Alliance. Tekst met medewerking van Mariana Linde. Info:  www.universeelbewustzijn.nl, www.freealliance.org en www.spirituelerelatie.eu.Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest