Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

5 emotionele energieverslinders

/
/
/
701 Views

Jóuw energie wel te verstaan

Emoties en gevoelens: handig om er zicht op te hebben, en controle. Wanneer je gevoelens ervaart, ben jij de waarnemer en ben je ze de baas. Negatieve emoties kosten klauwen met energie. Tijd om ze onder ogen te zien.

Door Thomas Herold

Emoties lijken een eigen leven te leiden. In de meeste gevallen kun je ze alleen maar ervaren en niet beheersen. Jij hebt het niet meer voor het zeggen – de emoties doen dat. Ze gedragen zich collectief als een soort psychische kloon van je completere, menselijker jou. Daarom ook hebben we soms spijt van de emotionele manier waarop we op dingen reageren. We schreeuwen tegen onze partners, we laten onze vrienden in de steek en we gooien dingen kapot. Meestal reageert onze emotionele kloon heftig, onbeheersbaar en schijnbaar onafhankelijk van ons ware zelf.

Het wolvenverhaal verduidelijkt dit. Een wijze zei ooit dat in ieder mens zowel een witte als een zwarte wolf leeft, die continu in gevecht zijn met elkaar. De zwarte wolf is een heftig en agressief reagerend dier en de witte wolf is rustig en sociaal. Wie als winnaar uit de strijd naar voren komt, wordt eenvoudigweg bepaald door welke wolf we voeren. We hebben meestal helemaal niet in de gaten dat we de zwarte wolf vaker van voedsel voorzien dan de witte. Wat we hieraan kunnen doen? De zwarte wolf kan alleen maar in je bestaan als je hem de ruimte geeft. Een zwarte wolf is als een zwart gat dat al je energie opslurpt. De vijf zwarte wolven zijn:

 1. De zwarte wolf die woede heet. Woede is een gevolg van niet 100% verantwoordelijkheid nemen voor je leven. Je schiep deze wolf als reactie op een ervaring. Daarna ben je vergeten dat je hem tevoorschijn riep. Wanneer je besluit om de verantwoording te nemen voor deze schepping, zul je de oorspronkelijke ervaring opnieuw moeten doorleven. Het kan bijvoorbeeld om verdriet gaan, maar niet om woede, want dat is alleen maar de uitingsvorm. Verdriet is het oorspronkelijke gevoel en een boze zwarte wolf is het emotionele resultaat. Misschien geef je iemand anders de schuld van je boosheid. Door dat te doen, schuif je de verantwoordelijkheid voor de door jou gecreëerde wolf in andermans schoenen! Het is belangrijk om te beseffen dat alles in deze wereld een creatie is, in de een of andere vorm, zelfs de dingen die niet rechtstreeks met jou te maken lijken te hebben.
 2. De zwarte wolf die wrok heet. Wrok schurkt aan tegen boosheid. Wanneer je wrok koestert, beperk je de actieradius van je ware aard en wordt er een groot deel van je zelf afgesloten. Als je je beledigd voelt door iemand, beweer je eigenlijk heel nadrukkelijk dat die ander het probleem, de oorzaak en de fouterik is, niet jij. Je beschuldigt die ander met kracht; alles om je hand maar niet in eigen boezem te hoeven te steken. Je verklaart de andere persoon, groep of organisatie tot je vijand. Wrok koesteren jegens je vijand schept een dilemma dat in zijn eigen staart bijt; een conflict als gevolg van geen verantwoording nemen voor je situatie. Uiteindelijk ben jij degene die het probleem heeft, jij bent het die het dilemma het hoofd moet bieden, en jij bent begonnen met wrok koesteren.
 3. De zwarte wolf die verwijt heet. Net als wrok verschilt verwijt niet zo heel veel van boosheid. In beide gevallen probeer je, met je emotionele reactie, iemand anders verantwoordelijk te stellen voor wat jij voelt. Wrok en verwijten zijn de verschillende gezichten van dit type emotionele reactie. Verwijt is een vorm van teleurstelling die zijn oorsprong heeft in de buitenwereld. Je wordt bijvoorbeeld ontslagen en het lijkt logisch daar je werkgever verwijten over te maken. Wanneer zoiets vreselijks gebeurt, kun je er waarschijnlijk heel weinig tegen doen. De oorzaak lijkt zich buiten jezelf (bij je baas) te bevinden, hoewel je emotionele reactie binnenin jou gevormd wordt. Alles verandert zodra je aanvaardt dat jij altijd de oorzaak bent van wat er met je gebeurt. Jij creëerde het (jij nam de baan aan), jij maakte het mee en accepteerde de situatie (je creëerde een prettige of onprettige werkomgeving) en jij oogstte de resultaten (je werd beloond of ontslagen). Alleen jij bent verantwoordelijk voor deze wolf. Want je riep een zwarte wolf in het leven, terwijl je ook een witte had kunnen scheppen…
 4. De zwarte wolf die schuldgevoel heet. Schuldgevoel lijkt veel op het verwijten maken aan anderen, maar dan teruggekoppeld op jezelf. Wanneer je ergens schuldig aan bent, neem je de schuld op je. Dus waarom zou je daar een slecht gevoel over hebben? Omdat je jezelf kwalijk neemt verkeerd gehandeld te hebben in de gegeven situatie? Je hebt het gedaan en nu ben je ervan overtuigd dat het verkeerd was. Met een beetje introspectie zul je beseffen dat schuldgevoel niet voortkomt uit de oorspronkelijke situatie of handeling zelf, maar uit het oordeel dat je over jezelf hebt na het gebeuren. Dit oordeel is feitelijk een emotionele reactie die de oorspronkelijke handeling die je verrichtte in de gegeven situatie, in twijfel trekt. Wanneer de dingen naderhand mis gaan, neem je dat jezelf kwalijk: ‘Ik maakte een fout; ik wilde dit helemaal niet veroorzaken.’ Je beschuldigt jezelf.
 5. De zwarte wolf die verraad heet. Dit is een van de moeilijkste beesten om te temmen. De emotie die met verraad gepaard gaat, is heel erg heftig. Verraad doet zich meestal voor nadat je iemand in je nabijheid vertrouwde en dat vertrouwen op de een of andere manier beschaamd werd. Door iemand te vertrouwen, bracht je jezelf in een kwetsbare positie. Op een zeker moment wordt je vertrouwen beschaamd of zelfs tegen je gebruikt. Je dacht dat je je vertrouweling goed had ingeschat, en nu wordt je daarvoor afgestraft. Het is onbegrijpelijk – het doet pijn! Verraad is de emotionele reactie op dit (misschien volkomen terechte) gevoel van door de ander gekrenkt te zijn.

Negatieve emoties zijn als een roedel zwarte wolven. De wolven zijn vals, snel en kunnen dodelijk zijn. Ze jagen je op, omcirkelen je tot ze je innerlijk kunnen aanvallen. Ze kunnen je dagen, maanden, soms zelfs jaren stalken. Zo’n snauwende en grauwende roedel volgt sommige mensen tot aan hun laatste rustplaats. De roedel is onvermoeibaar en niet te verslaan. Emoties zijn als zwarte wolven – negatieve, onrustige energie. Het is een deel van je creatieve scheppingskracht, die je tegen jezelf inzet!

Je kunt ze in heel korte tijd uitschakelen – als je hun natuur correct kunt inschatten en over de technieken beschikt om ze te verslaan. Het krachtigste wapen tegen zwarte wolven is een wonderbaarlijk innerlijk proces waaraan slechts weinigen zich volledig wagen, en nog minder het volkomen doorgronden. Het is kiezen voor de witte wolf; het is kiezen voor vergeving.

Uit ‘The Choice of Forgiveness’, van Thomas Herold. Vertaling Wilma Wedman.Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest