Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Hoogenergetisch eten

/
/
/
1048 Views

De verschillende tradities die vanuit een spirituele visie op voeding de mensheid adviseren wat ze moet eten, zijn talrijk. De ayurvedische, antroposofische, macrobiotische, joodse, islamitische en zelfs christelijke visie op eten hebben zo hun ideeën over wat goed voor je is. Maar er zijn ook nieuwkomers op het gebied van voeding. Eentje daarvan is de ‘raw food’-beweging.

Door Ewald Wagenaar

Dat drugs en alcohol niet bijster gezond zijn voor de mens, kan iedere dokter je vertellen. Niet dat je er nu direct aan zal overlijden, maar ‘goed’ is een ander woord. De gezondheidsdiscussie ontstaat echter eerder bij wel of geen vlees, vis, zuivel en koffie. Wat is dat eigenlijk, ‘gezondheid’? Uit mijn rondgang langs de tradities komt een beeld naar voren dat wijst op ‘balans’. Ieder die iets weet van natuurgeneeskunde, weet wat daarmee wordt bedoeld. Balans in het lichaam, balans tussen lichaam, geest en ‘spirit’. Je bent wat je eet, zei iemand ooit ‘s. En daar zit veel waars in.

Maar wat eet je dan wel en wat niet? Dit is een persoonlijke keuze. Ik ken bijzonder spirituele mensen die bij tijd en wijle gek zijn op junkfood, al zeggen anderen dat dit zo ongeveer een enkele reis naar het on-bewustzijn is. Maakt dat iemand minder ‘spiritueel’? Je zal het mij niet horen zeggen.

Claims

Maar…In een gezond lichaam voelt een gezonde geest zich thuis, als vrije vertaling van ‘mens sana in corpore sano’. En daarmee ben ik aan het experimenteren nadat ik al enige tijd geen goed gevoel had bij het eten van vlees. Ik zie dat veel mensen die zich bezighouden met spiritualiteit geen of weinig vlees eten. Dat kan een imitatiekwestie zijn, groepsdwang zelfs misschien, maar het kan ook te maken hebben met een innerlijke keuze van hen. Alcohol daarentegen wordt wel royaal genuttigd door dezelfde groep, zelfde verhaal: dwang, drang of keuze? Groep, want dit soort waarnemingen gaan over groepen individuen. En dus zijn er veel, heel veel uitzonderingen; één waarnemer vertelt zeker geen absolute waarheid.

Dat wel of niet eten van bepaald voedsel en de claims van mensen die zulke keuzen maken, boeien me. En zo kwam ik terecht bij Amy Rachelle die als ‘rawfoodie’ in hartje Amsterdam een eigen praktijk heeft en mensen in een systeem helpt om het eigen energetische niveau met voeding te verhogen, ‘eten is liefde’, vindt ze. Ze is hierin niet uniek, zie alle hierboven genoemde visies en nóg veel meer diëten. Maar met raw food is iets bijzonder aan de hand, bleek me. Want het is niet alleen lekker, maar inderdaad, je krijgt er een heel bijzondere energieboost van.

Schande

Raw food is biologisch eten dat niet verwarmd wordt boven de 47 graden en dus in rauwe vorm wordt gegeten. Er zijn slechts drie apparaten in de keuken van een rawfoodie: een blender (een ding dat etenswaren heel fijn maakt), een juicer (perst het sap uit groenten of vruchten) en een dehydrater (soort lage-temperatuuroven). Geen gasfornuis of afzuigkap dus bij de hardcore rawfoodie thuis.

Wie kent niet de smoothie, een drankje van alleen vruchten en eventueel wat water? Dat is dus een typisch rawfooddrankje. De wereld van de rawfoodies is al net zo verdeeld trouwens als de hele voedingswereld: er zijn vegetarische en veganistische, maar ook de zogeheten ‘natuurlijke hygiënisten’ die zelfs geen oliën gebruiken. Amy Rachelle is van de ‘pure raw’-tak.

Onlangs werd een rawfood-collega en moeder bij de Wereld Draait Door afgebrand omdat ze haar kind nooit patat, pannenkoeken en pizza’s gunde. ‘Schande’, aldus de tafelgenoten in de talkshow. En ja, zoals alle ‘systemen’ zal het best wel ’s voor komen dat mensen te rigide in hun voedingssysteem kunnen blijven hangen. Maar de journalistieke verontwaardiging kwam in het licht van de nationale obesitasplaag onder hedendaagse jongeren wel wat onevenwichtig over. Op internet zijn verschillende fora te vinden over raw food en daaruit komt een beeld naar voren dat mensen raw food vooral aanvullend op hun gewone eetgewoonten beschouwen. Men karakteriseert zich daar door een rawfoodpercentage te geven van het totale menu dat men nuttigt.

Meer zin

Amy Rachelle niet. Zij gaat dagelijks voor een 100 procent vegetarisch rawfood-menu. Dat heeft een goede reden: ze genas van een permanente schimmelinfectie. Iets waartegen de reguliere gezondheidszorg geen afdoende middel had. Geen vlees of vis, geen zuivel en verder alles raw. Ze maakte er een programma van en helpt hiermee ook anderen van deze schimmel af. Wat gebeurt er precies in je lichaam als je raw eet? Amy: ‘De zuurgraad – of alkalische- of ph-waarde-  van je lichaam gaat omhoog. Dat zorgt ervoor dat je energieker wordt en meer in balans komt, om van ontgiften nog te zwijgen. Mensen gaan zich direct beter voelen. Met een láge zuurgraad, die je zelf kan meten, worden mensen namelijk sneller ziek.’ Zo simpel is het.

Tijd om de proef op de som te nemen. Na een maaltijd – volgens receptuur van Amy – sta je niet van tafel op alsof je net een stevige boerenkool met worst en jus hebt gehad. Geen after-dinnerdip. Maar wel een goed gevoel. Zeker wie fit-for-life, Montignac of Sonja Bakker al probeerde, kent dit gevoel enigszins. Het verschil met dergelijke diëten en de eraring met de menu’s van Amy is dat niet alleen de dip afwezig blijft, maar je ook een oppepper ervaart van het eten. Alsof oude energie weer vrijkomt; meer zin en meer balans. Niet zoals het ook met suiker tijdelijk gebeurt, maar permanent, je energieniveau gaat voor langere tijd omhoog. Ik ervoer door dit eten een gevoel van fysieke zuiverheid en meer balans. Oké, oké, een gevoel, niks concreets gemeten, maar toch…

Het nadeel is dat de ingrediënten – bij voorkeur biologisch – duurder en bewerkelijker zijn, omdat er niks voorverpakt is dat je even in een pan of magnetron kan mikken om vijf minuten later te kunnen eten. Meer tijd, meer geld, twee nadelen die je net zo goed voordelen kan noemen uiteraard.

Kiezen

Wat mij betreft wordt de rawfood een vast onderdeel van mijn menu. Maar niet voor 100 procent. Niet alleen omdat ik geen schimmels hoef te bestrijden, maar ook omdat ik (nog) niet toe ben aan een totale revisie van mijn eetgewoontes. Stap voor stap. Vandaar nu eerst een klein beetje. Daarna zie ik wel weer verder. Gewoon als ’t uitkomt lekkere en gezonde dingen toevoegen. Wel wat opportunistisch, maar dat haalt de verbetenheid uit de lucht die bij het anders-eten zo makkelijk meefietst. En ontspannen aan tafel gaan is al de eerste winst…

Meer info: www.amyrachelle.com. Googelen op ‘raw food Nederland’ levert ook veel info op.

‘Heelheidsdrankje’

Een smoothie (vers gemalen vruchtendrank) kun je het niet noemen, want er zitten groenten in. Maar dat het effect heeft op het herstellen van je fysieke balans, is bijna een garantie. Met dit recept maak je iets smakelijks dat bovendien een sterk ontgiftende werking heeft. Nodig (alles vers en liefst biologisch, anders schillen):

 • Halve geschilde komkommer
 • Paar stukjes bleekselderijstengel
 • Handjevol peterselie
 • Halve geschilde citroen in stukjes gesneden
 • Dobbelsteentje gember
 • Appel in stukken, zonder klokhuis
 • Handvol verse spinazie.

Bereiden: in je blender (dan wel met 3 koppen water) of juicer. Klaar is kees. (Half pepertje (kleintje) kan er eventueel ook nog bij voor de ‘bite’.)Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest