Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

‘Polyparadigmatisch’ jezelf leren kennen

/
/
/
549 Views

Doe-het-zelf: jezelf begrijpen vanuit verschillende invalshoeken

Vind je het ook niet verbazingwekkend hoeveel systemen er zijn die je kunnen helpen jezelf beter te leren kennen? Van astrologie, nine star qi, enneagram, tarot en kabbala, tot I-tjing en diverse nummerologische systemen. Om een paar te noemen. Want er zijn veel, heel veel meer. Wist je dat je door deze systemen te ‘stapelen’ snel een aardig beeld van je eigen ‘persoonlijkheid’ kan krijgen?

Door Ewald Wagenaar

Naast deze bekende ‘systemen’ zijn ook nog ‘materialistische’ systemen, zoals handlijnkunde, gelaatskunde en diverse menstype-indelingen naar lichaamsbouw volgens diverse visies zoals de ayurveda. Daarover ga ik het hier níet hebben. Ik beperk me even tot het zicht op je eigen karakter of ‘persona’.

De persoonlijkheid is een veelbestudeerd ‘object’ in spirituele kringen en in de agenda van spirituele organisaties, kijk maar verderop in de Koorddanseragenda. Wie ben ik? De hamvraag van iedere spirituele zoeker. Het antwoord hierop verandert gedurende de ontwikkeling van je bewustzijn steeds mee en zal zelden statisch zijn. Enige zelfkennis ervaar je als wel handig. Bijvoorbeeld omdat je daardoor je eigen gedrag, reacties en gedachten beter kan plaatsen en accepteren, evenals die van anderen. Want in de mate dat je jezelf begrijpt, begrijp je ook je omgeving.

Veel zoekers starten bij het kijken naar zichzelf bij ‘objectieve’ criteria. Het liefst iets dat je kan aanwijzen, meten of exact kan vaststellen. Testjes op internet (mee oppassen overigens in verband met je privacy die je ermee te grabbel gooit) bewijzen dan ook voor duizenden wonderschone diensten.

Wat me nog meer verbaast dan het grote aantal ‘systemen’, is dat deze dikwijl goed met elkaar te combineren zijn. Het is net alsof ze uit eenzelfde bron komen en verschillend werden verpakt. De kabbalistische levensboom bijvoorbeeld laat zich uitstekend combineren met de tarot en de astrologie, en zelfs met het enneagram en de I-tjing schijnt het, al weet ik daar zelf het fijne niet van. Je ‘legt’ deze systemen zo op elkaar. Daardoor ontstaat een multidimensioneel beeld van jezelf, of anders gezegd, je ontdekt jezelf vanuit de verschillende uitgangspunten of paradigma’s waarop die deze systemen zijn gebaseerd, je ontdekt jezelf dan zogezegd ’polyparadigmatisch’. En dat gaat sneller dan menige therapie. Nadeel: het zelfontdekken is cognitief; je begrijpt het wel, maar het verinnerlijken van het bewustzijn komt langzamer en dus later.

Zielskern

‘De moeder aller wetenschap’ wordt astrologie genoemd. Dit systeem is lekker precies: de ijzeren regelmaat van de hemellichamen biedt tal van mogelijkheden. Er zijn zelfs computerprogramma’s voor. ‘Zo boven, zo beneden’ is het synchroniteitsprincipe dat werkzaam is waardoor de hemellichamen iets vertellen over je psychische fundament. Je radix is de stand van de hemellichamen op het moment van je geboorte, het moment waarop je navelstreng werd doorgeknipt. Die stand is door tijd én plaats áltijd uniek. Radix betekent ‘wortel’: je radix is de basis, de onzichtbare wortel van je eigenste persoontje, de tijdelijke verschijning in de materie, tussen geboorte en overlijden. De geboortehoroscoop geeft dus een ‘plaatje’ van de stand van de planeten op het moment en de plaats waar je transpersoonlijke of goddelijke zielskern op aarde landde. Die ziel kreeg een ‘jas’, een persoonlijkheid en meestal rond diezelfde tijd van je ouders ook een naam.

Je astrologische profiel laat zich eenvoudig op de kabbalistische levensboom zetten: ten minste acht planeten (van de tien in ons zonnestelsel) corresponderen met tien sefirot van de levensboom. Daardoor krijgt je astrologische profiel een geheel nieuwe ordening. Bijvoorbeeld de vier sjamanistische werelden (aarde, water, lucht en vuur) kunnen daarbij goed schematish en op persoonlijk niveau worden geduid. Zo wordt je ascendant de sefira malchut, de maanstand wijst op je jeshodische kwaliteit, mercuriusstand op je hod, Venus op netzach, je zon op tipharet, Mars op gevurah, Jupiter op chesed, Pluto op da’at (hoewel door sommigen ontkend), Saturnus op binah (en – ook omstreden – Uranus op chochmah evenals neptunus op kether).

Astrologie, kabbala en vier-elementenleer ondergebracht in één schema. Daarbij kan zelfs voorzichtig iets over het ‘ondergoed’ van je/de universele ziel of transpersoonlijke godvonk worden gezegd, als ook over de kwaliteit van je ‘persona’ in deze incarnatie.

Astrologie is een exact systeem, de levensboom een instrument om je eigen bewustzijn op een hoger plan te krijgen, of beter, een ladder om de werkelijkheid van het eenheidsbewustzijn  te kunnen bestijgen of ermee af te dalen.

Dierenriemkaarten

Tarot is ook een reuze handig gereedschap en laat zich ook goed combineren met de astrologie, de vier-elementenleer en de kabbalistiek. De kaarten hebben om te beginnen astrologische referenties en de 22 kaarten van de Grote Arcana passen op de 22 paden tussen de sefirot van de levensboom. Ook de verschillende dierenriemen hebben hun bijpassende tarotkaarten. Leg je deze dierenriemkaarten dan op de levensboom en bij iedere planeet (en dus bij een sefira) waarin ‘jouw’ planeet staat, dus een leeuwkaart bij de maan van jeshod – als je maan in bijvoorbeeld leeuw staat bij je geboorte. Zo krijg je een individuele, kabbalistisch-astrologische legging. Met de duiding daarvan ben je wel even bezig, vooral als je als doe-het-zelver bent aangewezen op naslagwerken (zie lijstje hieronder). Maar het levert je gegarandeerd informatie over jezelf op. En wellicht is er iemand die je erbij kan helpen.

Wel is het voor een goed verstaan van de feiten nuttig als je wat van de kabbalistische levensboom afweet.

Chinezen

De vijf-elementenleer die je in de Chinese wetenschap (aarde, metaal, water, hout (of ether) en vuur) lijkt veel op de westerse vier-elementenleer. Maar is niet hetzelfde. Je zou het kunnen vergelijken met de twee ogen van een mens: ieder oog heeft een eigen zicht, visie en blikveld. Maar met beide ogen kun je perspectief en dus diepte zien, én heb je een breder blikveld. Dus een combinatie van de wésterse én Aziatische elementenleer levert je een perfect perspectief op.

De vijf elementen vormen de kern van de Aziatische nine star qi-wetenschap die – net als de westerse astrologie – uitermate exact is. Bovendien is de nine star qi universalistisch: niet alleen wordt hiermee over astrologische planeten- en sterrenstanden gewerkt, maar worden er ook huizen en kantoren optimaal mee ingericht (feng shui).

Overigens het Boek der Verandering, de I Tjing –uit dezelfde hoek van de wereld – laat zich enveneens combineren met de kabbalistische levensboom. Hierover is veel op internet te vinden, maar voorzichtigheid is eveneens geboden omdat niet alles de toets der zorgvuldigheid kan doorstaan.

Enneagram en cijfers

Wie dan nog niet genoeg van zichzelf heeft begrepen, kan aan de slag met het enneagram. Daarover verschenen al tal van boeken, nee, boekenplanken vol zelfs. Hieronder vind je enkele titels die een goed begin kunnen vormen. Het enneagram werkt met acht basistypen. Dat klinkt iets minder ‘uniek’ dan je hele individuele astrologische radix. Maar er zijn wel combinaties mogelijk. Het voordeel van het enneagram blijkt ook het nadeel: je kunt het makkelijk begrijpen en je komt snel iets over jezelf aan de weet. Aan de andere kant is het wat minder specifiek. Maar door de combinatie van de andere ‘systemen’ krijg je hiermee nieuwe informatie waardoor je totale zelfbeeld steeds verder wordt verrijkt.

Dat geldt ook voor de numerologie, waarbinnen er weer verschillende scholen en methodieken zijn. Eigenlijk niet zo heel verschillend, vooral als je ontdekt dat deze verschillende nummerlogische ‘systemen’ dikwijls opvallende inhoudelijke overeenkomsten vertonen met de tien cijfers die corresponderen met de sefirot van de kabbalistische levensboom. Er zijn numerologen die vergaand in de aard van mensen en gebeurtenissen kunnen duiken en zich erin verliezen. Enige afstandelijkheid hierbij is dus wel op z’n plaats.

Loslaten

Het aantal systemen kunnen we met nog tal van andere uitbreiden. Je kunt er een mensenleven lang mee bezig blijven. Wat sommigen ook doen en er zelfs hun brood mee verdienen. Maar deze kennismaking is hier vooral bedoeld om je op weg te helpen en een beter zicht te krijgen op je eigen heelheid. Want de bewustzijnsontwikkeling gaat daarna juist verder met het laten oplossen van die persoonlijkheid. Althans als je verder wilt op de weg van zelfrealisatie. Maar dan moet je wel weten wát je moet loslaten. Merkwaardig eigenlijk: eerst ópbouwen om inzicht te krijgen in wat je vervolgens kwijt moet raken. Het is te vergelijken met wat Jezus zei: “Heb u naaste lief als uzelf en God bovenal.” Stap één blijft dus steeds een gezonde liefde voor jezelf waarna je daarbovenuit kan stijgen.

Lekker zelfdoen:

‘Enneagramcode gekraakt’, Willem Jan van de Wetering; ‘Welk type ben ik. Het enneagram’, Kathleen V. Huley en Theodore E. Dobson; ‘Numerologie’, Kathleen Roquemore; ‘Tarot basics’, Johannes Fiebig en Evelin Bürger; ‘Tarot werkboek’ H. Banzhaf; ‘Astrologie voor dummy’s’; het leven waarvoor je geboren bent’, Dan Millman; ‘Doe het zelf kabbala’, W. Knapert en Kitty Knapert; ‘Fung Shui Astrologie. Toepassing van het Nine Ki-systeem voor betere zelfkennis en besluitvorming’, Simon Brown.

 1 Reactie(s)

  1. Interessant om dit eens van je te lezen Ewald. 😉
    Een grote hulp om in ieder geval de Tarot in een multi-interpretatie over je zelf met andere inzichten te verbinden zijn een paar boeken die ik nog al eens gebruik: “De Tarot in de praktijk” van A.E. Thierens, uitg. Schors. Volgens mij alleen nog antiquarisch te verkrijgen. Deze schrijver verbindt in ieder geval de planeten met de Tarotkaarten en geeft daarbij een psychologische interpretatie. Bovendien was Thierens zich al bewust van de paralellen met Egyptishe mythologie, Joodse mystiek, Hondoe legenden en Babylonische wijsheid. Daarnaast is het boekje “Tarot en psychologie” van Robert Wang een leuke. De beste man verbindt zich met de Jungiaanse interpretaties, en zoals je weet zijn dat meesters in het verbinden met allerlei mythologische inzichten wereldwijd. Ook al uitgegeven bij Schors. Voor mensen die hun relaties eens tegen het licht willen houden en inzicht zoeken in wat daar de pijnpunten zijn, de mogelijkheden en onmogelijkheden, en de weg tot groei, kunnen veel hebben aan het boekje: “De Tarot, spiegel van onze relaties” van Gerd Ziegler. Ja hoor, ook weer uitgegeven bij Schors. 😉 Achterin staan een aantal zinvolle oefeningen om te doen met gebruik van Tarotkaarten.

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest