Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Laat de Maan je dansen!

/
/
/
8 Views

Bij je astrologische Maan hoort je buikchakra. De yoganaam van dit energiecentrum is Swadisthana chakra (‘lieflijkheid’). De kern hiervan bevindt zich in de onderbuik, tussen het schaambeen of pubis aan de voorzijde en het heiligbeen of sacrum aan de achterzijde van je lichaam. Zo ontstaat een spanningsveld tussen toevertrouwen (onderbuik) en zelfvertrouwen (onderrug). In de serie ‘chakra’s en planeten’ bespreekt Jan de Graaf deze keer de Maan. De Maan laat je dansen!

In je krachtige onderrug sta je sterk in je emoties en geef je er vorm aan. Met je gevoelige buik voel je aan of iets of iemand veilig is om je ervoor open te stellen. Het element water (gevoel) hoort bij dit ervaringsgebied. Je voelt ‘aan je water’ of er iets aan de hand is.

Dit spanningsveld tussen vóór en achterzijde is een terugkerende thema.

De Maan in je horoscoop

De Maan met haar schijngestalten vertegenwoordigt de vrouwelijke kant van de psyche. Ze is veranderlijk en vertegenwoordigt verschillende tegenstrijdige aspecten, van lieflijk tot heftig.

Bij het duiden van de Maan in je persoonlijke horoscoop wordt vooral gekeken naar deze behoefte aan verbinding met anderen en veiligheid voor jezelf en je naasten. Een Maan in het vuurteken Ram zal zich in dat opzicht heel anders uiten dan een Maan in het aardeteken Steenbok.

Deze Maan behoefte vind je bijvoorbeeld terug in de manier waarop je huis is ingericht en hoe je zorgt voor jezelf en je gezin. Het veiligheidsrondje bijvoorbeeld voor je naar bed gaat. Is de deur op slot, staan de fietsen binnen?

Traditioneel verwijst de Maan naar moederenergie: zorgen, koesteren, aanvoelen en inleven – maar ook naar (op)voeden en bescherming bieden. Daarbij komen bijvoorbeeld bij dreigend gevaar sterke emoties tevoorschijn die het mogelijk maken drastisch op te treden.

Het is belangrijk om hierbij op te merken dat de Maan in de horoscoop van een man dezelfde psychologische kwaliteiten en behoeften belichaamt als in die van een vrouw. Mannen geven er op een andere manier uiting aan.

De schijngestalten van de Maan

De lunaties of schijngestalten van de Maan volgen een vier-weken schema. Steeds laat ze ons een ander aanzicht zien, een ander aspect. Elke maanfase kun je volgen aan de hemel maar ook in je gemoed. Je voelt je anders tijdens Nieuwe Maan, Eerste Kwartier, Volle Maan en Laatste Kwartier.

Deze schijngestalten van de Maan zijn altijd beschouwd als kenmerkend. Ze geven toegang tot de veelvuldigheid van haar wezen en tot het raadsel van vrouwelijk bewustzijn in het algemeen. Dat geeft al aan dat de vrouwelijke dimensie van de schepping complex is en niet is te vangen in één begrip of symbool.

Elke maanfase wordt dan ook vertegenwoordigt door een andere godin. In de wassende fase is dat Artemis/Diana de jageres. Rond volle Maan: Demeter de moeder. Persefone, de godin van de onderwereld, symboliseert de afnemende fase en Hekate, de vroedvrouw is de godin met de twee fakkels tijdens de periode van de donkere Maan.

Veilige hechting: emotionele en sociale ontwikkeling

Elk mens kent de behoefte ergens bij te horen. Zonder aandacht – een knuffel af en toe – verzuren we, we worden depressief. Aan vereenzaming kunnen we zelfs sterven. Van elk mens kan daarom gezegd worden dat er een minimum aan aandacht en knuffels geweest moet zijn, anders hadden ze hun jeugd niet overleefd.

Toch voelen de meeste mensen een tekort. Als volwassene houden we ons dapper staande, maar blijkbaar is er veel meer warme aandacht nodig dan in een gemiddeld leven beschikbaar is.

Er is inderdaad scheefgroei ontstaan tussen de eerder genoemde behoefte aan toevertrouwen (onderbuik) en zelfvertrouwen (onderrug).

Het moderne leven met zijn nadruk op zelfstandigheid kun je zien als een uiting hiervan.

Eigen volk eerst

Vertrouwen is een sleutelwoord als we de behoefte aan binding en nabijheid bekijken van de Swadisthana chakra. Toevertrouwen, dat wil zeggen open staan voor anderen, is het sociale cement dat een groep of buurt bij elkaar brengt en houdt.

Zelfvertrouwen, voor jezelf zorgen en grenzen stellen is eveneens nodig om een gemeenschap in stand te houden. Momenteel is dat zelfs de leidraad in de politiek. Eigen volk eerst!

Op persoonlijk niveau betekent aandacht voor je 2e chakra en je Maan een verkenning van het spanningsveld rond toenadering zoeken en afstand bewaren.

Ik zie een verband met de beladenheid die intimiteit gekregen heeft. Wat vroeger betrekkelijk normaal was is nu al gauw grensoverschrijdend. Andersom kun je in de nadruk op zelfredzaamheid een verband zien met de hausse aan klachten over lage rugpijn, veroorzaakt door jezelf krampachtig overeind houden.

Maan en toenadering

Met je onderbuik sta je zoals gezegd open voor gevoelsimpulsen en voel je aan of het veilig is of niet. Soms merk je dat je daar dwangmatig altijd open staat, je moet aardig zijn en ontvankelijk en vriendelijk, zelfs als dat helemaal niet zo voelt. Je mag je niet afsluiten. Je moet glimlachen.

Mannen voelen die druk gewoonlijk minder, maar elke gemeenschap kent de neiging saamhorigheid en loyaliteit te benadrukken ten kosten van individuele belangen. Je mag niet afwijken!

De investering in wat bindt heeft een prijs: je moet je aanpassen. Elke groep heeft de neiging om rebellen uit te sluiten. Anderzijds kan een onaangepaste bully veel macht krijgen door angst in te boezemen.

Bij persoonlijke ontwikkeling is de manier waarop je succesvol bent in contact maken en toenadering zoeken daarom een belangrijk thema. Een bekende techniek om dit te leren heet familieopstellingen.

Maan en het helen van familie energie

Maan en de baarmoeder staan aan de bron van alle leven. Als vrouw ben je daardoor zowel fysiek als geestelijk aangesloten op familie energie. Dit is de ononderbroken lijn naar het verleden met de duizenden geboortes die voor jou hebben plaats gevonden.

Je bent een schakel in de ketting van ouders en kinderen, en daarmee hoedster van de essentie van heden en verleden. Mannen ervaren dit ook, het is de kracht van afstamming, de naam die je draagt, de trots van je familie.

In deze afstamming zit zowel vreugde als verdriet. Je kunt trots zijn op de manier waarop je het leven vorm geeft en beschermt. Maar in de energielijn naar het nabije en verre verleden zit ook trauma. Er zijn bewuste of onbewuste herinneringen aan onrecht, uitsluiting, misbruik van macht en het onnoemelijke leed dat mensen elkaar aan kunnen doen.

Visualisatie

Daarom zijn van oudsher dagelijkse rituelen bekend om met jezelf, met je intimi maar ook met de wereld in het reine te komen.

De volgende visualisatie oefening is daarvoor bedoeld.

•           De helende, reinigende kracht van water. Jouw heldere water geeft je zowel diepgang als de impuls om uitbundig te stromen. Alles in je stroomt, je bloed, je water, je gevoel. Dit is de ‘flow’ van het leven. Voel je vrij om hierin mee te stromen in vreugden verdriet. Beweeg er in mee, eerst zittend, dan staand, dansend. Door te dansen en bewust te bewegen geef je vorm aan deze impuls. Je laat de stromende energie van water door je hele lichaam gaan. Zo kun je, door een kwartiertje dansen en vloeiend bewegen, weer helemaal fit en fruitig worden na een vergadering of een middagje shoppen. Stroom je energie, neem de ruimte om beweeglijk te zijn en lichtvoetig.

•           Contact met je bron. Zit rustig, je lijf ontspannen en verbonden met de aarde. Voel je bekken als een kom waarin je buik rust. Stel je nu voor dat je bekken is gevuld met water, als een vijver. Terwijl je zo zit kun je voelen hoe dit water in je buik helder wordt. Je neemt rustig de tijd om te bezinken. Geleidelijk laat je alle spanning gaan. Je water wordt zo kristalhelder en steeds meer het zuivere, heilige water waarmee je het levensritme aanvoelt.

•           Sanctuarium. Je buik is een heilige plek, als een tempel, een heiligdom, een toevluchtsoord. Hier ben je geborgen, veilig bij jezelf. Geef ruimte aan deze helende energie, zodat je hele onderlichaam er mee is gevuld. Sluit vervolgens geleidelijk je hele lijf er op aan. Laat het helende water door je hele lichaam stromen. Dans nu opnieuw met vloeiende bewegingen.

Maan en geboorte geven

Maan is een oerkracht, een archetype waaraan elk mens tijdens het leven gestalte geeft. Wanneer je afstemt op je onderbuik maak je contact met intuïtief, helder weten van oer-vertrouwen – op het bestaan, op het leven in een lichaam op aarde. Vanuit dit oer-vertrouwen kan geschaad vertrouwen worden hersteld en bijvoorbeeld bindingsangst worden overwonnen.

Elke dag weer is het nodig om dit diepe vertrouwen op het leven te voelen en te bevestigen. Daarvoor breng je onderbuik en onderrug in evenwicht. In je buik voel je de behoefte aan verbinding. Je reikt uit naar anderen. Contact is geruststellend.

In je onderrug, de achterkant van je 2e chakra, voel je kracht en zelfvertrouwen. Je zou dit barenskracht kunnen noemen. Als vrouw is je baarmoeder een altijd aanwezige, bijna tastbare kracht, een ‘powerhouse’ van energie en scheppend vermogen.

Maan en creativiteit

Dit scheppend vermogen zie je terug in de vrouwelijke manier van creëren: het planten van een idee, een zaadje, er ruimte geven zodat het kan ontkiemen en geduld om het te laten groeien.

Zo’n creatief experiment krijgt organisch vorm. Iedereen die mee doet in zo’n project voelt zich betrokken en verantwoordelijk. Vergelijk dit met de bekende uitspraak: ‘je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden.’

De mannelijke manier van creëren begint met de drie P’s uit de marketing: Product, Price, People. Er wordt een omvattend plan gemaakt om een campagne te organiseren en het hoogste rendement te bereiken. Creativiteit krijgt zo al gauw het aanzien van een wedstrijd die gewonnen moet worden.

Een ander kenmerk van de Maan is de kracht die zij uitoefent op al het water van de wereld, en dus ook op de eb en vloed van ons gemoed. Tijdens hoogtij reikt het golvende water naar haar uit.

Maan is de binder en kan daarin heel ver gaan. Ouderliefde uit zich in de offers die moeders en vaders brengen voor hun kinderen. In vriendschappen zie je dikwijls uitzonderlijke, belangeloze toewijding. Ook de juffen en de meesters op school gaan hierin vaak ver.

Nog verder gaat de passie van de Ziel in devotie en overgave aan een geliefde, een ideaal, een zaak die je ter harte gaat, in religieuze bezieling.

Ontlading zoeken

De Maan, die zo op veiligheid is gericht, kan in een vlaag van gepassioneerdheid een totale omslag maken. Elke Maan heeft het nodig om regelmatig de kracht van emoties te voelen, te ontladen en daarin risico’s te nemen.

Denk bijvoorbeeld aan de intieme orgastische ontlading die mensen samen willen beleven en de buitengewone gemoedstoestand die als hysterie bekend staat (hyster betekent baarmoeder), maar die zeker ook mannen kan treffen.

Uitbundig dansen, voelen dat je leeft tot in je tenen in intense vreugde, gevaar zoeken in extreme sport, verslingerd raken aan iets of iemand. Dance feesten, uitzinnig schreeuwen in een voetbalstadion, meedeinen, uit je dak gaan – ook alle soorten verslavingen zijn terug te voeren op deze heftige kant van ‘de lieflijke’, de Swadisthana chakra, die dus ook ontregelende, onverwachte hormonale ups en downs kent.

Passie en gedrevenheid zijn kenmerken van de Maan. Zo had je vast nog niet naar de stand van de Maan in je horoscoop gekeken!

Bacchanalen: hekserij en heilige dronkenschap

De uitzinnige kracht en de betovering van de Maangodin vonden o.a. vorm in de hekserij en in mysteriegodsdiensten. Ook de losse zeden en de openbare dronkenschap tijdens carnaval en de kermis zijn hiervan uitingen.

Daar staat dan weer tegenover dat de heilige dronkenschap, zoals we die kennen van mystici als Jan van Ruysbroec en Franciscus met zijn Zonnelied, ook zonder geestrijk vocht tot stand kwam.

Opmerkelijk is de oorsprong van wat wij kunst noemen in de Griekse tragedie. Veel intens aangrijpende toneelstukken uit die tijd worden nog steeds opgevoerd, zoals bijvoorbeeld de theatervoorstelling Medea van de toneelschrijver Euripides uit 431 voor Christus.

Deze kunst is ontstaan vanuit een religieus volksfeest dat werd voorafgegaan door een offerceremonie aan de goden. Het was gebruikelijk om hiervoor een geit te offeren – vandaar de naam. Tragedie betekent ‘bokkenzang’ of ‘geitenoffer’.

Spanningsboog van emoties

De held of heldin doorloopt op het toneel diverse stadia van emotionele verheffing en vernedering. Doordat we ons hiermee als toeschouwer vereenzelvigen maken we dezelfde heftige gevoelens mee; een spanningsboog die meesleept en boeit. Je vindt deze boog terug in elk spannend verhaal en in alle vormen van vermaak: literatuur, opera, actiefilm, musical, popsongs.

Wanneer we het volgende keer over de Anahata of hartchakra gaan hebben, het domein van de Zon in je horoscoop, komen we in een heel andere belevingswereld terecht.

We verlaten daar de mallemolen van de basisemoties en betreden de wereld van hartelijkheid, van sensitiviteit en genegenheid, maar ook van trots en eigenwaarde.

Jan de Graaf is astroloog en verzorgt cursussen en bijeenkomsten. Meer: www.inspiratiesite.nl.

Lees meer van Jan de Graaf.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest