Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Horoscoop van mei 2024: crisistijd met Pluto en strijd door Mars

/
/
/
26 Views

De belangrijkste beweging in de horoscoop van mei 2024? Pluto die in Waterman van richting verandert (van direct naar retrograde) meteen in de eerste week. De dagen rond zo’n Pluto-ommekeer zijn vaak intense dagen waarin we in aanraking komen met de pijnpunten in ons persoonlijke leven en in de samenleving. Zitten er nog rotte plekken, zijn er leugens verteld, worden er dingen verborgen gehouden? Dan brengt Pluto ze met een satanische glimlach onder de aandacht. ‘Kijk, je was nog wat vergeten…’ Crisissituaties komen tot een dieptepunt. Er kan een gevoel van machteloosheid ontstaan. Is het dan nooit klaar? Waarom kan ik dit niet loslaten?

Deze Pluto-fase houdt vaak verband met Pluto’s ommekeer een half jaar eerder in de herfst, als hij van retrograde juist direct gaat lopen. Dat was in de week van 7 tot 14 oktober 2023. Dus crises die in die week zijn ontstaan, kunnen de eerste weken in mei een nieuwe fase ingaan. Er ontstaat het besef dat je iets moet loslaten of opgeven om verder te kunnen (denk aan het conflict tussen Israël en Hamas).

Dit Pluto-keerpunt heeft de meeste impact op de levens van mensen en organisaties die belangrijke planeten (Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars) in de eerste graden van een teken hebben staan.

De formatie

Een goede  aanleiding om door de Pluto-bril naar de vier fractieleiders van de formatie te kijken. Dilan Yesilgöz heeft de planeet Chiron in Stier op een plek staan die door deze Pluto wordt aangeraakt. Chiron gaat over een pijnpunt waarmee iemand al een heel leven kan worstelen: in Stier gaat het over normen en waarden en over geld. Dan kan de keus tussen goed en kwaad een zeer pijnlijke zijn, die persoonlijk wordt gevoeld. Ook hechten deze mensen vaak een te groot belang aan geld omdat ze komen uit een situatie waarin ze een tekort hebben gevoeld (opgroeien in armoede bijvoorbeeld) of waarin de ouders teveel de nadruk hebben gelegd op financiële zekerheid terwijl ze emotioneel het gevoel hadden dat ze tekort kwamen. Opmerkelijk is dat Yesilgöz partijleider van de VVD is, terwijl ze eerder lid was van de SP.

Bij Geert Wilders heeft Mercurius last van Pluto. Hij kan merken dat er iets kan gebeuren rond het thema communicatie wat niet loopt zoals hij wil, waarover hij de controle kan kwijtraken.

Volgens de wet

Caroline van der Plas voelt de impact van Pluto op Jupiter, dat is de planeet van optimisme, vertrouwen, hoop en wijsheid. Misschien betekent dit dat er dingen aan het licht komen, waardoor zij het vertrouwen in dit proces verliest, de handdoek in de ring gooit. Maar ze kan ook gaan overcompenseren, hard (bijna wanhopig) roepen dat het goedkomt, terwijl ze voelt dat het niet gaat lukken. Dat is echt iets voor Jupiter-Pluto interacties. Je hebt zoveel geïnvesteerd, net als de gokker in een casino, die al zijn geld op een kleur heeft gezet en met de wanhoop nabij zijn vuisten samenknijpt: dit keer moet het lukken…

En dan is er Pieter Omtzigt die zo op het eerste gezicht het meest te lijden heeft van de confrontatie met Pluto. Zijn Mars en Saturnus liggen onder schot. Saturnus gaat over wet en regels, controle, verantwoordelijkheid. Pluto zorgt ervoor dat Omtzigt de illusie koestert dat het wel goedkomt ‘alles volgens de wet gaat’. Maar de hoek tussen Pluto en Saturnus zorgt voor een blinde vlek, waardoor hij niet goed overziet in welke lastige en destructieve situatie hij zichzelf (en Nederland) zou kunnen manoeuvreren.

Mars is de planeet met het korte lontje, de planeet van de driften, de woede. Als die een aanvaring heeft met Pluto, kan een conflict enorm escaleren. En dan is het Omtzigt die onder de druk van de situatie de controle verliest. Mei kan dus een spannende maand worden!

Mars in Ram

Er is nog een interessante beweging: de planeet Mars staat vanaf 1 mei in het teken Ram en blijft daar de hele meimaand. Vorige maand (om precies te zijn van 23 maart tot en met 30 april) stond hij in het teken Vissen. Mars is de vurige planeet van de actie, de daadkracht, de assertiviteit, de seksualiteit en de agressie. In het waterteken Vissen kan hij niet goed uit de voeten, omdat het vuur van Mars in een waterteken wordt ‘geblust’.

De energie kan verzanden in (onrealistische) dromen, waaraan veel tijd wordt besteed. Ook maakt deze Mars het lastig om concrete doelen te bereiken omdat de energie verwatert, wegstroomt als het ware. Het stellen van duidelijke grenzen, helder aangeven wat je wilt, is lastiger dan normaal. Gevoelens van empathie – het vermogen je in de ander te verplaatsen – zijn juist groter dan normaal.

Verandering

Als Mars in mei naar Ram gaat betekent dat een flinke verandering in de energie die we voelen. Mars is thuis in het vuurteken Ram en kan zich daar met volle kracht manifesteren. Strijdlustig, vol zelfvertrouwen, vol dadendrang, initiatiefrijk en een tikkeltje koppig. Ook zorgt deze positie van Mars voor egocentrisme, het gaat erom wat ‘ik’ wil.

Dat gaan we merken in processen en relaties waarin samenwerking en compromissen vereist zijn om tot een goed einde te komen. Slecht nieuws dus voor mensen die verwikkeld zijn in oorlogen, vechtscheidingen en andere situaties waarin je recht tegenover elkaar staat.

Maar het opleven van de strijd is niet alleen maar kommer en kwel. Je kunt ook merken dat een eerlijk gevecht de lucht kan klaren, waarna de partijen met een schone lei verder kunnen, terwijl de strijd onder invloed van Mars in Vissen nogal eens getroebleerd raakt door verborgen agenda’s, geheimzinnigheid en niet durven zeggen waar het op staat.

Met andere woorden, het wordt een verhitte meimaand, waarin dankzij crisis en strijd doorbraken kunnen plaatsvinden en meer duidelijkheid ontstaat.

Johanna Blok is astroloog. Meer: www.johannablok.nl.

Meer van Johanna Blok.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest