Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Carien: ‘Liefde is geen woord

/
/
/
1313 Views

Met enige regelmaat melden zich volgelingen die enthousiast geworden van hun leraar, diens non-duale en liefde-volle boodschap verder willen verspreiden. Zo ook Liesbeth Metsemakers en Milan van Seggelen. Zij zijn diep onder de indruk wat satsanggeefster en leraar Carien Hoekman vertelt. Ze pakten de uitdaging aan om een leesbaar interview met ‘hun’ Carien te schrijven.

Op Internet profileert Carien zich minimaal: een Facebookgroep (552 leden), Instagramaccount (28 volgers) en een eigen website met onder meer een satsangagenda en een verwijzing naar een interview met non-dualist Patrick Kicken.

Over Carien – geïnspireerd door Mooji – schrijven Liesbeth en Milan: “Het is heel bijzonder dat iemand zoveel mensen in beweging brengt. Het maakt niet uit hoe, je wordt geraakt, er gebeurt iets speciaals. Voor diegene die hun hart zoeken is het thuiskomen. Zo tastbaar dat je het bijna vast kan pakken, maar toch zo onbeschrijfelijk dat geen enkel woord in de buurt komt. Echte liefde, niet van het vluchtige soort. De liefde die geen regels kent, geen voorwaarden en geen belangen. De enkeling die het geluk heeft om dit te mogen ontmoeten in zijn of haar leven voelt zich rijker dan wie dan ook. Wij hebben het geluk om zo iemand ontmoet te hebben. En dat geluk willen we delen. We hebben Carien een aantal vragen gesteld om kennis te maken met haar.”

Carien, mijn vraag aan jou is: Ik ben op zoek naar liefde en dat zit al in mijzelf. Hoe kan het toch dat ik dat niet ervaar?
“Als je zegt dat liefde in jezelf zit, waarom ervaar je dat dan zelf niet? Hoe kan het dat je dit zegt?”

Dat heb ik ergens gelezen..,

“Het is dus kennis waarin je blijft hangen. Die kennis moet weten worden, bewust worden. Het brein denkt: oké, het zit in mij, maar ik ervaar het niet. En daarmee is de kous af. Je denkt: ik ervaar geen liefde. En daar blijft het bij en je zoekt niet verder in jezelf, wat liefde werkelijk is.”

Bedoel je dan dat ik er niet echt naar op zoek ga?
“Wat het werkelijk is, daarvan ben je nog nooit bewust geworden. Je hebt een woord; in dit geval liefde. Dat kunnen we niet of maar tijdelijk ervaren, omdat we een mening, overtuiging of een kleur hebben over wat het zou moeten zijn. Dat noemen we ook wel gedachtes. Met de manier waarop wij ons brein gebruiken, kunnen we niet meer ervaren wat ís. En wordt de werkelijkheid overschaduwd door meningen, aannames, belangen en overtuigingen et cetera. Een gevoel van “ik” overheerst.”

Hoe kan ik dan ervaren wat liefde is? Het is een vraag die al heel lang in mij leeft.
“Natuurlijk wil je een pasklaar antwoord. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te weten dat het zo niet werkt. Al zou ik je uitgebreid vertellen over wat liefde werkelijk is, dan nog kun je het niet ervaren. Films, boeken en muziek, alles gaat zo’n beetje over de liefde. Kijk maar naar sprookjes en kinderfilms, daar zit de waarheid al in besloten. Je zoekt het antwoord telkens buiten jezelf, maar je vraagt niet aan jezélf; wat is liefde nou écht? Je zegt; mijn kinderen, mijn ouders en mijn partner. Maar dat zijn mensen in je leven, maar niet jij. Wat is liefde nou echt voor jou? En dan kan de reis naar binnen beginnen of daar stoppen. Zelfs al stel je de vraag aan God: God, wat is liefde? Dan zal je het nóg buiten jezelf ervaren, alsof je tegen iemand anders spreekt. En zo ervaar je zonder dat je het weet heel lang alles buiten jezelf. Het geheim van de smid is dat het allemaal binnen in jou zit. Wil je ontdekken wat liefde is? Ga dan volledig van een ander houden. Het maakt niet uit van wie of wat, maar geef jezelf helemaal. Dan zal je weten wat liefde is.”

Kun je iets vertellen over je eigen zoektocht naar een meester?
“Nee, ik heb geen meester. Ik moest de meester in mijzelf ontdekken. Er was wel een zoektocht naar een meester. Ik was op zoek naar de liefde en zocht dat in een ouder en wijzer iemand. Een meester die echte liefde uitstraalt. Men gaat in de leer om te dienen. Dienen wat groter is dan het “ik”. Maar eigenlijk was het er al: ik was mijn hele leven al aan het dienen. Het was alleen niet dat ik ergens in India op de grond lag te dweilen of zo. Nee, ik deed dat in Nederland. Nee, een levende meester waarbij ik in de leer kon gaan, die heb ik niet gevonden.”

Zijn er meesters die je ervaart?

“Ja, uiteindelijk is dat toch Jezus. Je ontmoet hem in je hart; je ervaart echt waarvan hij sprak. Maar hij leeft niet meer. Ik had graag een levende leraar gewild, want met een levende gids kom je zo dicht bij de aarde, bij het menselijke, het alles omvattende en ook het onvermogen van de mens. Voor alles waar de meeste mensen voor weglopen, loop ik niet weg. Daar loop ik naartoe. Jezus is natuurlijk door iedereen verraden en toch had hij ze lief. Ik heb nog geen mens gevonden die dat kaliber heeft. Maar ik wil niet dat kerkelijke erbij. Nee dat hoeft niet. Er zijn heel veel meesters die ik in mijn hart voel. Iedereen die wakker is, bekend of onbekend. Ze zijn hier en dat is ook het enige wat ik volg. We spreken allemaal uit dezelfde bron. Als je wakker bent spreek je uit dezelfde bron.”

Nu ben je zelf een gids voor velen..
“Andere mensen herkenden het al in mij. Leraren van mij die zeiden: ’Ja, maar jij bent de leraar, jij bent dat zelf.’ Ik had dat zelf niet door. Eerlijk gezegd wilde ik het niet. De verantwoording vond ik veel te groot. Bovendien was ik toen nog zo gefocust op ‘ik kan dit niet’ en op ‘ik mag dit niet’. Ik had toen nog een diepe overtuiging, want ik dacht; dit mogen alleen de Groten der Aarde. Om Gods woord te vertolken moet je echt heel groots zijn dacht ik. Dát mag je niet zomaar doen.”

Wat was dan de omkeer, dat je toch bent gaan spreken?

“De omkeer kwam door een visioen over Jezus. In mijn visioen zag ik een gouden kamer met een grote tafel. Aan deze tafel zaten alle meesters. Jezus zat aan het hoofd van de tafel en wenkte mij ‘kom erbij’. En ik was heel verlegen, ik stond in de hoek van de kamer, zo van… nee, nee. Nee, ikke niet. Hij wenkte mij: ‘Kom nou maar’. Het was mijn grootste les om te erkennen dat ik ervoor moest gaan staan. Een meester die je gidst en steunt, die heb ik stiekem wel gewild. Nu niet meer. Het kán wel, maar het is niet nodig. Het is niet voelbaar in mij. Ik zie ons allemaal als één. Ik voel één hart, één grote intelligentie.”
Dit gesprek heeft rechtstreeks mijn hart geraakt en dat is met geen pen te beschrijven. De waarheid is niet in woorden te vangen, maar in de bezieling en liefde waarmee Carien spreekt volgens ons.

Liesbeth Metsemakers & Milan van Seggelen

Bekijk hier het interview van Patrick Kicken met Carien.
Meer info over The Carien Foundation: www.carien.org.
Ook op Facebook (‘Carien’) en Instagram (‘thecarienfoundation’).

Meer lezen over non-dualiteit op deze site.

Meer lezen over liefde op deze site.


Tags: ,
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest