Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

5 D’s voor spirituele groei: death, disease, deception, dismissal en divorce

/
/
/
1421 Views

Beginnen met spirituele groei is vaak geen keuze: het overkomt je gewoon. Wees welkom in de rollercoaster die de 5d’s death, disease, deception, dismissal en divorce opleveren. Want na het ervaren van een of meer van de 5 D’s dan gaat het ontwikkelen zich vaak echt verdiepen.

Het leven straalt je toe, je voeding, kleding, vrienden, relaties en je leven zijn dik in orde. Natuurlijk is er wel een diep verlangen naar iets meer, iets anders, iets van een hele andere orde. Wat dat is? Dat ziet er bij iedereen net iets anders uit, maar dat het over liefde, harmonie, openheid en verbinding gaat, weet je. Het is een echo van een ver verleden, een pre-leven misschien, een vorig leven als je erin gelooft, of de onbewuste herinnering van de goddelijke vonk die je bent, je oorsprong. Maar het kan ook het verlangen naar de baarmoeder of de wieg zijn. Feit is dat ieder mens diep in zich het zachte wenken kan voelen van absolute harmonie en verbinding. Je connectie met alles.

Maar op een dag…

Toch blijft de zon niet altijd schijnen. Na regen komt zonneschijn en na zonneschijn komt vaak ook wel eens iets anders. Natuurlijk zijn er zondagskinderen bij wie het licht een levenlang aan blijft. Ze zijn er. Maar de zanger en dichter Leonard Cohen zong ‘there is a cack in the wall and that’s where the light gets in’. Bij veel mensen komt op een dag de krak in hun muur. Het moment waarop hun Licht naar binnen kan vallen.

Zelfs als je nog in de baarmoeder zat, kan die krak al klinken. Dan is de zoete harmonie daar al doorvlochten met een vage ruzie-energie buiten op de achtergrond. Wat een perfecte harmonische situatie had kunnen zijn tussen moeder en kind, werd een onvoorspelbare serie spanningsvolle momenten. Voor een ander komt de krak later: in de voege of late jeugd, met een brede waaier aan ‘gedoe’ met ouders. Welke kraks zijn er zoal? Hier de 5 D’s voor spirituele groei

Death

Er gaat iemand dood die je na aan het hart staat. “Het ging toch om harmonie en vrede”, vraagt de ziel aan de werkelijkheid. “Het is niet eerlijk dat deze persoon sterft”, vindt de persoonlijkheid. Je kan zeggen dat je ziel een fundamenteel oneens-zijn ervaart met de werkelijkheid. Bij wie met deze van de 5 D’s voor spirituele groei te maken krijgt op jonge leeftijd, zal dit doorwerken in zijn of haar hele leven. Waarom, waarom gebeurt dit …

Disease

Ziek worden vindt niemand leuk. Vooral niet als de ziekte je leven flink verandert. Met een handicap, ongeluk, medicijnen of langdurig op bed en in ziekenhuizen liggen, is lijden. Nog erger wordt het als blijkt dat je er nooit meer vanaf komt. Waarom, waarom overkomt mij dat …

Deception

Teleurstelling in van alles. Je dacht dat de wereld eerlijk was, dat sterken de zwakken helpen of dat er bescherming was onder bepaalde omstandigheden. Dat de waarheid zou winnen? Dan wordt je geloof, nee fundamentele vertrouwen, stevig beschadigd. Waarom, waarom doen ze dat …

Dismissal

Al op de basisschool spelen kinderen het spelletje van ‘wij zijn nu vriendjes hè’ om dit niet veel later te ontkennen. Weggestuurd worden, niemand die jou nodig heeft. Je hoeft er niet te zijn. Pijnlijk. Sterker, het maakt niet uit of je er wel of niet bent. Ga maar, of het nu een familielid, vriend, werkgever, klant of autoriteit is. En je de ziel dacht nog wel dat iedereen ertoe doet. Iedereen is toch waardevol? Niet? Waarom, waarom mag ik er niet zijn …

Divorce

Wie een stevige verbinding heeft, kan toch met scheiding te maken krijgen. Boterbriefjes, contracten of huwelijksboekjes blijken geen garantie voor een blijvende verbinding. Hoe graag de ziel dat ook zou willen. Het ‘ik wil jou niet meer’ van de ander snapt de ziel eigenlijk niet, deze D van de 5 D’s past niet in het wereldbeeld. Want het was toch zo mooi samen, zo warm, zo harmonieus? Waarom, waarom gaat hij/zij nu …

Verdriet

Moet je eerst een of meer D’s ervaren voor je met spirituele groei begint? Nee, maar helaas is dit wel vaak het geval. Daarom zie je dat dit proces bij wat oudere volwassenen, vanaf 35 jaar, begint. Leren jongeren dan nog niets? Dat ook niet. Hun motief is vaak anders: ze willen iets wijzer worden, dingen snappen en het leven nóg leuker maken. Wie met de 5 D’s te maken heeft, komt in een innerlijke en vaak pijnlijke worsteling terecht. Spiritualiteit kan dus ook niet leuk zijn…

De eerste stap in spirituele groei is vaak het verdriet écht gaan voelen, diep in je ziel. De teleurstelling van het verlorene in zijn volle omvang voelen. Het is jouw allerindividueelste disagreement of life; diep, heel diep van binnen ben je het he-le-maal niet mee dat deze van de 5 D’s bestaat of zich kan voordoen. Maar deze D is in je leven gekomen en gaat nooit meer weg. Never.

Advies: maak contact met dat verdriet. Leef het, zie het, voelt het en brul het uit. Want het is je ticket naar een nieuwe ontwikkelingsfase, al zal je dat op dat moment nog helemaal niet zien, voelen of ervaren.

Acceptatie

De tweede fase in wat we nu dan al een heus spiritueel proces mogen noemen, heet accepteren. Zóó moeilijk is dat. Hoe kun je nu accepteren dat die D gebeurde? Het kan, maar het lukt niet vanuit je ik dat zoveel verdriet beleeft. Je zal hoger in je bewustzijn een plekje moeten vinden waar de echo van innerlijke vrede en harmonie heerst die je ziel als een zachte herinnering koestert.

Nu gaat er innerlijk iets open. De wereld wordt een uitnodiging. Het wonder van de spirituele ontwikkeling is gestart. De basis is gelegd. Het bouwen kan beginnen. En in verwondering leert je ziel aan je ik dat er alternatieven zijn voor angst, het eeuwige ‘ik vind’, ‘ik wil dit’ en ‘ik wil dat niet’. Het lijden is niet onvermijdelijk en er zijn alternatieven voor goed en kwaad. Dan ga je zien hoe alles bijdraagt aan het je herinneren wie je werkelijk bent; de oneindige ruimte waarin alles verschijnt. Dan komt je spirituele reis goed op gang. Met dank aan de 5 D’s.

Ewald Wagenaar is hoofdredacteur van Koorddanser, schrijver, coach en onder meer adviseur en hij wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van bewustwording door lezingen, consulten en spirituele evenementen. Zie ook www.horusonline.nl.

Meer over spirituele groeipijn: https://www.kd.nl/2014/02/28/wake-up-call-van-spirituele-groeipijn/

PS er zijn meer D’s in omloop. Wie even googlet vindt er allerhande soorten. Zoals disability, discomfort, dissatisfaction, despair, disaster, dysfunction en depression. Alleen disaster zou misschien een 6e D kunnen zijn, want de andere kunnen onder een van de eerdergenoemde van de 5 D’s vallen.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest