Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Het pentagram van Venus

/
/
/
744 Views

De planeet Venus symboliseert de verbindingen die je aangaat met mensen en met dingen waar je van houdt. Het is de liefde die je tot een totaal mens maakt. Maar Venus is zoveel meer dan dat. Er is een prachtige mythe verbonden aan deze planeetkracht die een indrukwekkende transformatie – het pentagram van Venus – laat zien.

De mythe rond de Venuskracht is niet alleen prachtig als verhaal maar ook zichtbaar aan de nachtelijke hemel. Sterren zijn de vaste lichten en de planeten zijn de bewegende lichten. Elke avond schuiven ze een klein stukje op ten opzichte van de aarde. Soms verdwijnen planeten helemaal zoals bijvoorbeeld de Maan en Mercurius. Venus doet dat ook en volgens een vast patroon. Het patroon dat Venus in een cyclus van acht jaar maakt is een pentagram. In de afbeelding het pentagram van Venus is deze beweging van Venus getekend. Elke acht jaar trekt Venus een pentagram bestaande uit de vijf punten. Over een punt doet ze 18 maanden en daar is een retrogradegang bij betrokken. Ze mindert vaart en komt in de zogenaamde schaduwzone te staan. Die schaduwzone begint op de graad waar Venus retrograde naar zal terugkeren en van waaruit ze weer direct gaat lopen. In dit geval gebeurt dat op 5 graden Tweelingen. We zijn de schaduwperiode in 2020 al voorbij gegaan op 10 april en ook het moment waarop ze van richting verandert en retrograde gaat hebben we al gehad op 13 mei.

Inanna’s afdaling

De mythe waarlangs we dit proces verbeelden is die van Inanna’s afdaling in de onderwereld. Inanna is een Babylonische godin die een tweelingzus in de onderwereld heeft. Inanna leeft als een koningin boven

Inanna als Venus
Inanna als Venus

de aarde. Ze is rijk, ze is wellustig, gevreesd en geliefd. Tegenwoordig zouden we haar een sterke vrouw noemen die haar vrouw-zijn neerzet als kracht. Ze heeft een geliefde, Dumuzzi, die haar aanbidt en waarvan ze veel houdt. Inanna is Venus, Venus is Inanna.

Zij zal de afdaling gaan maken in de onderwereld om daar haar tweelingzus en wederhelft Ereshgikal te ontmoeten.

Maar daaraan gaat iets vooraf.

Als Inanna van de godenwereld naar de aarde en in de tijd komt, heeft zij geen lichaam en is zij onzichtbaar. Bij elke stap die ze dichter bij haar nieuwe leven op aarde komt, krijgt ze een geschenk. In totaal krijgt ze zeven geschenken en daarmee wordt ze van vlees en bloed, gekleed in een prachtige jurk en met mooie sieraden. Ze komt tevoorschijn als een ware koningin, klaar om haar land (haar leven) te besturen.

Van avondster naar ochtendster

Zij weet dat ze een tweelingzus heeft die onder de grond een heel ander leven leidt dan zij zelf. Zij weet ook dat deze zus, haar andere helft Ereshgikal, gekend wil worden. Pas dan zal Inanna een geheel zijn.

Inanna met alle attributen.
Inanna met alle attributen.

Zij weet dat ze daarvoor de afdaling in de gevreesde onderwereld moet maken. Als Venus aan de hemel in de schaduwzone komt op 10 april, hoort zij de roep om te gaan. Als Venus retrograde gaat op 13 mei maakt zij zich op. Zij waarschuwt haar grootvader Enki, de oppergod, dat als zij binnen drie dagen en nachten niet is teruggekeerd, hij helpers moet sturen om haar te redden.

Ondertussen zakt de planeet Venus aan de hemel steeds verder naar de horizon en op 28 mei is Venus niet meer te zien aan de hemel. Inanna staat op dat moment aan de eerste van zeven poorten van de onderwereld. Bij elke poort ontmoet ze een wachter op de drempel die iets van haar wil. Ze staat haar mooie jurk en haar mooie sieraden af tot ze naakt de ruimte binnenkomt waar Ereshgikal is. De ruimte is laag, donker en benauwd.

Haar tweelingzus is jaloers, woest en doodt Inanna. Het laatste wat nog van haar over is, haar karkas, hangt ze aan een grote vleeshaak aan de muur. Het is dan zeven dagen later en 3 juni, de dag waarop de astronomische Venus het dichtst bij de Zon staat. Inanna sterft en dat is haar grootste transformatie. De avondster verandert in een ochtendster.

Evenwicht

Ondertussen is Venus nog altijd niet te zien aan de hemel en Enki maakt zich zorgen. Hij stuurt helpers naar de onderwereld om Inanna te redden. De helpers zien het tafereel en beginnen te wenen. Zij wenen om de onmacht en het verdriet van de jaloerse Ereshgikal, boos als ze is dat ze niet boven de aarde mag leven. Ereshgikal raakt ontroerd door de compassie en het medeleven van de helpers. Nooit eerder heeft er iemand om en voor haar geweend. Ze wekt Inanna tot leven.

De twee zussen spreken af dat de ene zus een half jaar boven de grond mag leven met Dumuzzi en de andere zus leeft dan ondergronds. Na een half jaar wisselen zij van positie en zo komt er evenwicht in hen beiden waarmee ze verenigd zijn. Op 10 juni wordt Venus zichtbaar als ochtendster en is Inanna of Ereshgikal weer bovengronds. Een cyclus is volbracht, een proces voltooid.

Tweelingen

Het sterrenbeeld waarin deze poot van het hemelse pentagram wordt geschreven is in Tweelingen. Dit teken gaat over dualiteit en over onbevangen zijn als een kind. Leren, nieuwsgierig zijn, alles is nieuw, over humor en relativeringsvermogen. Tweelingen bestaat uit de Griekse tweelingbroers Castor en Pollux; een broer in de hemel en de ander op aarde. Samen vormen zij de verbinding tussen de goden en de mensen en brengen zij hogere kennis naar de aarde op een toegankelijke manier. In Jip en Janneke taal, die ook een beetje op een tweeling lijken.

Deze punt van het vijfpuntige pentagram van Venus wordt geschreven in het element lucht. Een pentagram kent vijf elementen; aarde, lucht, water, vuur en de geest en samen vormen zij een magische eenheid.

Op 25 juni gaat Venus aan de hemel weer direct lopen en gaat het proces naar de laatste fase; de synthese. Deze vindt plaats op en na 28 juli als Venus de schaduwzone van 5 graden Tweelingen is gepasseerd.

Elodie Hunting heeft 30 jaar ervaring in astrologie, westerse esoterie en mystiek. Zij schrijft persoonlijke horoscoopboeken op bestelling. Daarnaast geeft ze lezingen, lessen, consulten en schrijft ze astrologische content. Kijk op www.horoscoopboek.nl voor meer informatie.

Pentagram van Venus in het kort:

 • 10 april Venus treedt de schaduwzone binnen op 5 graden Tweelingen.
 • 13 mei Venus gaat retrograde op 21 graden Tweelingen.
 • 28 mei Venus wordt onzichtbaar aan de hemel.
 • 3 juni Venus staat bij de Zon en maakt daar de transformatie van avond- naar ochtendster.
 • 10 juni Rond deze datum verschijnt Venus herboren als ochtendster.
 • 25 juni Venus gaat direct.
 • 28 juli Venus komt uit de schaduwzone.
astrologie pentagram van venus
Het pentagram van Venus

In de afbeelding het pentagram van Venus staat de poot die in mei en juni 2020 wordt gevormd nét voor Kreeft en dus in Tweelingen.Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest