Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Basta ayahuasca – Hoge Raad bekrachtigt verbod

/
/
/
614 Views

Het doek valt voor ayahuasca in Nederland: de Hoge Raad heeft op 1 oktober 2019 een hoger beroep van de Nederlandse vestiging van de Braziliaanse Santo Daime-kerk verworpen waarin de kerk op grond van de vrijheid van godsdienst bezwaar maakte tegen een veroordeling van hun invoer van dik 30 kg ayahuasca-thee. Invoer, bezit én gebruik van de DMT-bevattende ayahuasca zijn op grond van de Opiumwet ten strengste verboden, aldus de Hoge Raad. Basta ayahuasca.

De kerk maakte eerder bezwaar bij het Hof van Amsterdam op grond van de vrijheid van godsdienst; de thee werd tijdens erediensten als sacrament genuttigd. De ca 140 leden bezochten jaarlijks de diensten vele malen en werden daarnaast vergezeld door duizenden gasten die ook van de ayahuasca thee nuttigden.

Justitie nam hiermee geen genoegen en speelde het tot het hoogste niveau, maar het beroep van de Santo Daime-kerkbestuurder werd afgewezen. “De concrete toetsing van invoer, bezit en gebruik van ayahuasca (…) leidt tot de vaststelling dat er sprake is van een onaanvaardbaar gevaar voor de volksgezondheid. Het hof is van oordeel dat er ook overigens geen omstandigheid aannemelijk is geworden die de strafbaarheid van het bewezenverklaarde uitsluit, zodat dit strafbaar is”, aldus het arrest van het hof. Met andere woorden: invoer, bezit én gebruik van ayahuasca zijn écht strafbaar en er zijn geen opties die het niet strafbaar zouden maken.

Volksgezondheid

De essentie van het oordeel is dat de Hoge Raad vindt dat de DMT, werkzame stof in ayahuasca, als verboden stof op lijst die onder de Opiumwet valt, een gevaar voor de volksgezondheid is. En die reden weegt zwaarder dan de vrijheid van godsdienst.

Dat is op zijn minst discutabel, betoogde de Santo Daime in de procedure kort gezegd. Maar onderzoeken, een deskundige en allerhande formulieren ten spijt, de Hoge Raad zag nergens een mogelijkheid om de DMT-bevattende stof ook maar een beetje toe te staan. En zelfs dan: Nederland heeft in een internationaal verdrag zich vastgelegd op het handhaven van het verbod op DMT.

Wat zegt dit verbod voor de ayahuasca-branche, een aanzienlijke industrie intussen in ons land met tientallen aanbieders van workshops, sessies en intensives? Dat ayahuasca nu definitief verboden is.

En dus dat een hele bedrijfstak met dit bekrachtigde verbod op ayahuasca moet uitzien naar alternatieven. en dat de opsporingsdiensten nu aan de slag kunnen met het beboeten en eventueel arresteren, want op het verhandelen van DMT staan flinke straffen omdat het onder de Opiumwet valt.

“Pas op de plaats”

Een anonieme aanbieder: “Er is tot nu toe geen prioriteit gegeven aan de handhaving van het verbod. Dat maakt dat talloze aanbieders op internet vrijelijk communiceren over hun ayahuascaceremonies. Dat gaat nu hoogstwaarschijnlijk veranderen. Dat er dit jaar al twee dodelijke ongelukken, in Eersel en in IJzendijke, hebben plaatsgevonden in Nederland met een (vermeende) relatie tot ayahuasca helpt niet met de beeldvorming. Houdt dat nu op? We weten het niet. En of er vanaf morgen strenger gehandhaafd gaat worden weten wij evenmin. Zijn er legale alternatieven? Ja, die zijn er. Vandaag al hebben andere aanbieders ingespeeld op de actualiteit door een andere en daarmee legale combinatie aan te bieden. Een MAO-remmer gecombineerd met truffels. Wij maken even een pas op de plaats. We gaan ons bezinnen en kijken wat er van ons gevraagd wordt.”

In de dagen na bovenstaande publicatie ging NRC dieper in op de materie:

24-10-2019: ‘Trippen met legale truffels’

24-10-2019: ‘Trimbos vindt psilohuasca gevaarlijk’

25-10-2019: ‘Trippend tegen klimaatverandering’

Lees ook de andere artikelen op deze site met het zoekwoord “ayahuasca”.
Zoals: https://kd.nl/2015/11/27/high-tea-liever-een-kopje-ayahuasca-dan-een-jarenlange-training/

En:

https://kd.nl/2015/10/02/ayahuasca-een-katalysator-voor-bewustzijn/


Tags: ,
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest