Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Kijk eens naar je overtuigingen 

/
/
/
546 Views

De manier waarop spirituelen steeds het ego verketteren maakt menigeen  moe en verveeld. Toch verdient het kijken naar ons actieve ‘ikje’ aandacht. Niet om het te versterken of te verketteren, maar om ons zonder belemmerende overtuigingen vrijer, blijer en innerlijk rustiger te maken.

Door Jacqueline Tamminga

Meteen is hier de lastige uitdaging de definitie van het ego te benoemen omdat deze op allerlei manieren wordt uitgelegd. Het ego, zoals ik hier bedoel, is het kleine “zelf” dat een pakket van belemmerende overtuigingen over zichzelf heeft gemaakt en doet alsof dat alles is wat je bent. Die overtuigingen ontstaan veelal in de vroege jeugd. Door kleinere en grotere voorvallen heeft het ego overtuigingen over onszelf gemaakt die ons kleiner maken dan we zijn. Dat gebeurt grotendeels op een onbewust niveau. Daarna zijn we het grootste deel van ons leven bezig om te “bewijzen” dat die overtuigingen over ons zelf waar zijn. Dat is in het belang van het ego, want die bestaat bij de gratie van die overtuigingen. Dat betekent dat we eigenlijk steeds in de herhaling zitten. Het lijkt erop dat we steeds in nieuwe situaties zitten, maar in werkelijkheid zoeken we eindeloos herhalingen op van situaties die de oude overtuigingen bewijzen.

Een voorbeeld

Een man heeft sinds zijn tienerjaren faalangst. Op de basisschool was hij altijd de beste van zijn klas en daarom ging hij naar het VWO. Maar daar was hij ineens niet meer de beste, sterker nog: voor een belangrijk proefwerk haalde hij een onvoldoende. Daar begon zijn overtuiging dat “hij niet goed genoeg was”.

Dit is een belangrijk moment in zijn verhaal. De man in dit voorbeeld interpreteert het simpele feit dat hij faalt voor een proefwerk naar de overtuiging dat hij niet goed genoeg is. Hij had ook kunnen zeggen “oh jammer, volgende keer leer ik iets langer voor dit proefwerk” of “blijkbaar liggen mijn talenten niet op dit vlak, een onvoldoende is ook niet erg”. Op zich is de onvoldoende voor dat proefwerk een objectief feit, maar hij kiest ervoor een nogal heftige overtuiging aan dit feit te hangen. Dit moment van keuze is belangrijk. Je kleine zelf, ofwel je ego, kiest op dit soort momenten voor een overtuiging die daarna een groot deel van je leven kan bepalen. Dit is goed nieuws, want als je zelf hebt gekozen voor bepaalde overtuigingen, kun je ook een nieuwe keuze maken! Jammer genoeg zitten hele volksstammen vast in een leven, gebaseerd op belemmerende overtuigingen en realiseren ze zich niet dat ze ook anders hadden kunnen kiezen. Het slechte nieuws is dat je niemand de schuld kunt geven voor een leven dat je zelf gekozen hebt. Het goede nieuws is dat je zelf de regie hebt om andere keuzes te maken. Maar dan moet je wel eerlijk durven kijken.

Twijfel krijgt overhand

Om verder te gaan met het voorbeeld: vanaf het moment dat de overtuiging ontstond trok de man steeds situaties aan waarin zijn overtuiging van “niet goed genoeg zijn” bevestigd werd. Na zijn studiejaren ging hij werken voor grote bedrijven en in eerste instantie leek dat heel goed te gaan. Maar steeds kwam er een moment dat de twijfel over eigen kunnen de overhand kreeg en hij faalde. Meermaals wisselde hij van baan en nooit vond hij de juiste plek. Het lag niet aan zijn kennis en kunde, want aan intelligentie ontbrak het hem zeker niet. Wel ontbrak het hem aan geloof in zichzelf. De overtuiging dat hij niet goed genoeg was won het keer op keer van het geloof in eigen kunnen.

En daarmee werd slechts zijn eigen oordeel over zichzelf bevestigd. Uiteindelijk belandde hij in een depressie. Althans dat dacht hij. Hij dacht dat hij in een depressie belandde, maar in werkelijkheid koos hij er zelf voor. En dan hebben we het weer over het kleine zelf, het ego. Eigenlijk is het zo dat hij koos voor een depressie als ultiem bewijs dat hij niet goed genoeg was. Hij trok zich gewoon terug, zodat hij inderdaad niets meer kon. En zo bleef de overtuiging overeind.

En dan komen we bij Einstein. Hij zei: “Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het probleem veroorzaakt heeft.”

Uit de vicieuze cirkel van het ego-overtuigingen

De denkwijze van het ego is in het kort:

 1. Er is een gebeurtenis.
 2. Het kiest daarbij een belemmerende overtuiging over zichzelf.
 3. Met het eigen gedrag zoekt het steeds bevestiging voor die overtuiging.
 4. Dit bezorgt je een naar gevoel over jezelf.
 5. Dat resulteert in een oordeel over jezelf.
 6. De overtuiging wordt daarmee (keer op keer) bevestigd.

Dit is de vicieuze cirkel van het ego. Zolang je in de denkcirkel van het ego en zijn overtuigingen  ronddraait kun je het probleem niet oplossen. Dat kun je pas doen als je je bewust bent van die cirkel.

Ego

Dan kun je in de cirkel stappen van je hogere Zelf/ je Ziel. Ook hier is het handig meer uitleg te geven. De Ziel of je hogere Zelf is dat deel van jezelf dat kan kijken naar het doen en laten van het ego. Het is de observator. Maar om te kunnen observeren moet je in een bepaalde mate los staan van je ego. Je moet werkelijk ruimte maken tussen de trucs van je ego en jouw hogere Zelf. Dan kun je je ook realiseren dat het maar trucs zijn en dat je uit die cirkel van het ego kunt stappen. Het hogere zelf/je ziel is de innerlijke leiding die je krijgt als je je ervoor openstelt. Het is het tijdloze deel in ieder van ons dat een intrinsieke waarde heeft en niets hoeft te bewijzen. Het simpele feit dat we hier op aarde zijn, geeft ons het bestaansrecht om onze ruimte in te nemen en ons deel bij te dragen aan het Grote Geheel.

Kwestie van kiezen

In ons voorbeeld kan dat betekenen dat de man beseft dat hij zelf kiest voor een depressie en dat hij ook een andere keuze kan maken. Als hij ooit zelf heeft gekozen voor een overtuiging die hem belemmert een vrij en gelukkig leven te leiden, dan kan hij ook een nieuwe keuze maken. Dat klinkt simpel en in wezen is het dat ook.

Maar waarom lukt het ons dan vaak niet om die andere keuze te maken? Omdat we al zo lang gewend zijn aan de keuzes die we ooit gemaakt hebben. Het zijn patronen geworden die ons op een gekke manier ook structuur geven in ons leven. Op de een of andere manier is het ook wel comfortabel te blijven hangen in een denkwijze over onszelf waarmee we vertrouwd zijn. We zouden niet weten wie we zijn zonder al die beperkende overtuigingen! Als we oprecht willen kiezen voor een gelukkiger leven, moeten we uit onze comfortzone komen en betekent het vaak veranderingen op allerlei vlakken in ons leven. Dat is spannend en soms moeilijk. En toch is het de enige manier om te komen tot een moeiteloos en gelukkig leven.

Groter geheel

Om het voorbeeld af te maken. Als de man beseft dat hij onderdeel is van het Grote geheel en dat hij niets hoeft te doen om dat te bewijzen, valt er veel van hem af. Dan kan hij zijn grootheid gaan leven, “gewoon” met de talenten die hij van nature in zich heeft. Vervolgens weet hij dat hij altijd al goed genoeg was. Zo kan hij de shift maken van “doen” naar “zijn” en dat houdt automatisch in dat hij de omslag maakt van een leven in de illusie van afgescheidenheid naar een leven in eenheid en verbondenheid met zichzelf en anderen.

En stel je nu eens voor dat we dat allemaal gaan doen! Wat een heerlijk, moeiteloos leven krijgen we dan, in harmonieuze verbinding met alles en iedereen om ons heen. We hoeven alleen maar opnieuw te kiezen!

Meer lezen: http://www.jacquelinetamminga.nl/boek-schatkist-van-de-ziel/ Op basis van het

Jacqueline Tamminga - overtuigingen
Jacqueline Tamminga

boek heeft Jacqueline Tamminga o.a. de Shift 2-daagse ontwikkeld en verzorgt ze coaching. Gedurende 2 dagen gaan deelnemers de diepte in om overtuigingen te herkennen en nieuwe keuzes te maken. Zie website voor data.  Boek bestellen: mail naar info@jacquelinetamminga.nl.


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest