Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Versta jij de taal van het lichaam?

/
/
/
707 Views

Je kent ze wel: mensen die iets duidelijk willen maken over iets maar er niet in slagen dat geloofwaardig op je over te brengen. Dikke kans dat het ligt aan de taal van hun lichaam. En dat dit in zo’n geval iets anders communiceert dan de gebruikte woorden. De taal van het lichaam, een vak apart…

Door Tessa Harts

De taal van het lichaam komt tot uitdrukking in de ademhaling, de houding en de bewegingen. Maar bijvoorbeeld ook in de stand, de helderheid van de ogen. In al deze elementen van ons fysieke lijf kun je de bezieling van het lichaam ontdekken. Het lichaam is niet voor niets het voertuig van de ziel en de geest. Door deze elementen te verkennen, te ervaren en begrijpen kan je als mens en professioneel begeleider contact maken met wat essentieel is. Hiermee wordt het lichaam zowel een kompas voor jezelf om op te varen als een spiegel voor wat zich afspeelt in de ander.

Uit het karakter van de bewegingen die iemand maakt, kun je de kwaliteiten afleiden die iemand bezit. Bijvoorbeeld of iemand heel doelgericht is of juist gericht op contact.

Vloeiende bewegingen van het bekken bij het lopen en een soepel bekken, hangt vaak samen met in hoeverre iemand zijn eigen ervaring toelaat en zijn of haar impulsen volgt.

De diepgang van de adem vertel of en in hoeverre je jezelf inzet in het sociale verkeer of dat je iets van je potentie terughoudt.

Neem bijvoorbeeld Koen

Koen geeft leiding aan een groep technische professionals. Zijn coachvraag gaat over het laten zien van zijn potentieel; steeds als hij zich moet uitspreken in een groep of grenzen moet stellen, trekt hij zich terug. Koen heeft een verlangen om zijn kracht te ervaren en daarin te blijven staan. In zijn lijf is zijn vraag en thema terug te zien. Als hij staat in zijn houding in elkaar gedrukt bij zijn middenrif. Zijn hoofd en nek zijn een beetje ingetrokken. De taal van het lichaam roept het beeld op van een kind, dat zich verstopt, aldus de taal van het lichaam. Als hij oefent met strekken van zijn wervelkolom en het rechthouden van zijn hoofd, voelt Koen angst opkomen en de herinnering aan zijn oudere broer die hem vroeger in elkaar sloeg. Hij is letterlijk bang dat zijn kop eraf gaat als hij zich laat zien in zijn volle lengte. Een oude angst, die hem veel heeft behoed voor erger door zich kleiner en stiller te houden, houdt hem nu nog in de greep.

Bij het verkennen van de nieuwe houding en het toelaten van de angst die dat oproept, komt er heel veel energie vrij. Zijn adem wordt dieper en hij krijgt meer lucht in zijn borst. Koen gaat gaandeweg voelen hoe sterk en krachtig hij is als hij zich letterlijk opricht. Daarnaast ontdekt hij dat hij nieuwsgierig wordt naar contact als hij rechter op staat: “Als ik me helemaal laat zien, heb ik ook meer ruimte en interesse voor anderen”. “Kom maar op!” zegt hij. In de sessie erna zie ik een andere man. Koen: “Het helpt me enorm door gedurende de dag en voor belangrijke momenten eerst rechtop te gaan staan en dan te ontspannen in mijn nieuwe houding. Ik merk nu ook wanneer ik weer in elkaar krimp en kan mezelf dan corrigeren. Mensen reageren ook anders op me. Enerzijds heb ik minder discussies omdat ik steviger sta. Anderzijds ga ik zelf meer de confrontatie aan en ik merk dat het eigenlijk heel leuk is om mijn mening te laten horen, omdat het anderen ook uitnodigt zich uit te spreken.”

Emotionele bouwstenen

Ons lichaam is opgebouwd uit bouwstenen, die op elk niveau bestaan uit een fysieke, emotionele en een mentale component. Herinneringen en emoties worden fysiek opgeslagen in ons lichaam, als oplossing om de bronervaring het hoofd te kunnen bieden. Het resultaat is dat dit deel van het lichaam minder meedoet. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in hoe je ademt in dat lichaamsgebied, maar ook je houding past zich aan, zoals in het voorbeeld van de taal van het lichaam van Koen. Zijn kracht en weerstand brachten hem vroeger in gevaar, dus heeft hij geleerd zich kleiner te houden. Zijn lichaam is ernaar gaan staan. Ook als dat niet meer nodig en passend is in zijn leven nu.

Wie de taal van het lichaam verstaat, kan de signalen van het eigen lichaam herkennen en vertalen, maar ook de lichaamssignalen van anderen lezen en de wijsheid die daarin schuilgaat, ontdekken. Dit doe je door het lichaam aan te spreken door te reageren op subtiele lichaamssignalen. Het verkennen van die signalen, brengt iemand bij de mentale betekenis en het gevoel dat erbij hoort. De integratie van het fysieke, emotionele en mentale aspect, zorgt dat de potentiële energie van de ervaring weer kan stromen. Het resultaat is dat denken, voelen en handelen meer samenvallen waardoor iemand de juiste richting kan kiezen en datgene kan realiseren wat echt past.

Tessa Hart - Taal van het lichaam

Tessa Harts is A&O psycholoog, lichaamsgericht psycholoog en coach en geeft de opleiding ‘de psychologie van het lichaam’ over taal van het lichaam. Zij is opgeleid in het werken met en vanuit het lichaam door Annet van Laar. Zij schreef “Van binnen weet je alles” (Altamira, 2012) en is oprichter van de opleiding. Bij het ontwikkelen van haar gedachtegoed is zij geïnspireerd door Ad Stemerding, de eerste energetisch psycholoog in Nederland.

In de opleiding wordt gewerkt met lichaamsbeleving, bewustzijn en energie. De methodiek is fysiek energetisch, van waaruit het mentale, emotionele en het fysieke aspect samen kunnen komen.

Meer info: www.depsychologievanhetlichaam.nl/masterclass-lichaamswijsheid-herkennen-en-toepassen/


Tags:
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest