Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Geheim minnaarschap, maar niet stiekem  

/
/
/
547 Views

Wie verlangt er niet naar een levendige vitaliserende inspirerende vriendschap? Een verkering groeit als je elkaar vaak ontmoet en als het samenwerken een feest is. Er is een wederzijdse klik van verstandshouding, humor en levensenergie. Beginnende relaties geven je levensenergie en ze zijn daarom verrassend. Een nieuwe vlam is vaak vitaliserender dan een trouwe maat. Een vaste relatie voelt vertrouwd, je bent aan elkaar gewend, maar ook gewoon. Na verloop van tijd is het de kunst om de relatie spannend en helder te houden, dankzij geheim minnaarschap?

Na het begin van een nieuwe relatie proberen beide partners elkaar een pietsie naar eigen wens om te sleutelen, wat soms resulteert in ruzie en onbegrip, of in het accepteren of inslikken van wat niet past. Als ik me niet tijdig uitspreek en ik niet ‘moeilijk wil doen’ over de ongemakken die er zitten ontstaat er een grijs gebied, heb ik zelf gemerkt. Zodra dat gebied me terughoudt om mijn partner echt te ontmoeten, zullen we daardoor van elkaar verwijderen, heb ik gemerkt. Dan ga ik me minder gezien, gecharmeerd en verwarmd in de aandacht voelen. Dit grijze gebied zit vol met onhoorbare ongenoegens, roestige verwijten en onmacht. En precies dit is een goede voedingsbodem voor een ontmoeting elders, iemand anders. Een minnaar.

Draaipunt

Een levendige ontmoeting kan van grote waarde zijn. Voor jezelf, je partner en degene die je ontmoet. Zo’n ontmoeting brengt je terug bij je warm kloppende hart. Je kan het ontmoeten als een keerpunt, een kantelpunt, ervaren. Het geeft aanleiding tot de erkenning dat in je huidige relatie iets niet aan bod kwam. Nu pas weet je wat je miste in die gewone trouwe vaste relatie. Een vonk van leven, oprechte interesse? Was dat al een tijdje niet aan bod gekomen? De dagelijkse drukte en het wederzijds mededogen en begrip dat het niet altijd een feestje hoeft te zijn, had je doen indutten. Wanneer mijn hart klopt en ik opleef na een ontmoeting, hoop ik dat ik de moed heb met mijn partner te spreken.

Want juist in deze situatie is het van groot belang in gesprek te komen met je partner en liefde te uiten en respect te tonen. “Ik heb een ontmoeting gehad en dat was gezellig. Ik voelde me gezien en gehoord. Dat doet me deugd. Tegelijkertijd wil ik onderzoeken hoe dat nu bij ons is. Ik moet bekennen, ik heb je gemist.” Hoe zou het zijn als je dat tegen je partner zou zeggen?

Stiekem is de grootste breuk

Als ik stiekem met een ander zou zijn met het idee ‘ik doe niets fout’ of ‘het is alleen maar platonisch’, sluit ik mijn partner uit van de draai die ik van de ander weg maak. Deze heeft misschien wel vermoedens en wordt achterdochtig of terughoudend over een mogelijk geheim minnaarschap. In plaats van een mogelijke groeispurt om elkaar wederzijds opnieuw te erkennen in de waarde die de relatie wél heeft, wordt er dan vaak gemopperd en ontweken. Dit doet geen recht aan de bestaande relatie. Maar een geheim minnaarschap zonder dat deze stiekem wordt, kan juist in een relatie van grote betekenis zijn. Het is het moment waarop beiden opnieuw kunnen kiezen, tonen en erkennen waarom je voor elkaar dierbaar bent. Geheim betekent hier niet stiekem, maar eerder verborgen. Soms mondt de gedeelde levensvreugde met de nieuwe ontmoeting uit in een liefdesrelatie; platonisch, erotisch of seksueel van aard.

Diskrediet

“Niet de hele goegemeente hoeft het fijne te weten over mijn leven. Zeker omdat ik een verantwoordelijke functie bekleed en een buitenechtelijke relatie mijn geloofwaardigheid in de buitenwereld ondermijnt”, wordt nogal eens gedacht. Maar niet alleen jezelf breng je in diskrediet, ook je partner. Zij/hij geeft je blijkbaar niet voldoende genoegens. “Het is beter om privacy te houden rondom onze escapades”, lijkt dan nogal eens de reactie op deze ongemakkelijke situatie. Bij stiekem geheim minnaarschap weet de vaste partner het gewoon niet. Haar of zijn eigen besluit om zo lief te hebben wordt dan ontnomen. Vaak kunnen vrouwen zich niet goed openen of vrijen als hun lichaam een vermoeden heeft dat de partner iets heeft met een andere vrouw. Zij zal zich minder kunnen openen uit discomfort.

Mijn advies dus: gun jezelf en je vaste partner de ruimte en de kans om je verbinding waar te nemen, wat je voor elkaar kan betekenen en wat niet. Zo kan je beiden kiezen of je voor deze relatie gaat en zelf kan bepalen waar jouw grens ligt.

Anneke Wittermans

Anneke Wittermans
Anneke Wittermans

“Sinds 1981 dans ik, breng mensen fysiek en mentaal in beweging, stel vragen achter de vragen, ontdek dansend woorden en begrippen die nieuwe leefruimte bieden. Van het lichaam leer ik, wat waar is. In 2012 kwam mijn boek ‘Vrijgeven, vieren van verbintenissen’. Ik coach mensen in relaties, herken de waarde van lichaamstaal, erken het hartebelang en geef trainingen in autonomie en eigenwaarde.

Meer: www.beweegreden.org en www.diadans.nl.
Video’s: Geheim minnaarschap maar niet stiekem


Tags: ,
Meer van:

Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest