Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Lulu Wang: ‘Mediteren heeft me tot wie ik nu ben gemaakt’

/
/
/
274 Views

Voor de bekroonde schrijfster Lulu Wang is er geen bezielend leven mogelijk zonder de dagelijkse routine van meditatie.

Door Wendy van den Berg (www.quentext.nl)

Dat zegt de bekende en bekroonde auteur Lulu Wang (Peking, 1960), die in 1997 in Nederland doorbrak met haar debuutroman Het Lelietheater. Voor Lulu Wang is er geen bezielend leven mogelijk zonder de dagelijkse routine van meditatie. ’Ik schrijf ook niet voordat ik heb gemediteerd,’ vertelt ze. ‘Bovendien, ik schrijf alleen als ik me gelukkig voel. Als ik voel dat ik in contact sta met de universele levensenergie, met de stroom. En ik ga met de stroom mee. En dan schrijft het leven het boek. Zo voelt dat voor mij. Naast sporten, ik jog elke dag anderhalf uur, en twee uur per dag meditatie, draait mijn hele dag verder om schrijven.’

Het dagelijks leven bestaat voor de sympathieke schrijfster dus naast schrijven voor een groot deel uit mediteren, maar met name ook het integreren van Chi: universele levenskracht of ook wel kosmische energie genoemd. Ze legt uit: ‘Het is deze energie die onze fysieke, mentale en spirituele gezondheid op een positieve manier beïnvloedt. Je kunt het ervaren als warmte, als licht, maar ook als een stroom in de zin van elektriciteit. Dat is voor iedereen verschillend. Ik integreer Chi niet middels een bewegingsvorm zoals in Taijiquan of Qigong, maar via meditatie. Ik mediteer om Chi binnenin mijn lichaam te sturen. Het leren voelen en sterker maken van deze prachtige energiestroom in je lichaam maakt dat je minder wordt beheerst door je gedachten. Je kunt je hoofd leeg maken, als het ware gedachteloos worden en je staat open om te ontvangen wat uit de kosmos komt. De plek waar we allemaal vandaan komen en waardoor we dichter bij onszelf en bij onze helende levenskracht komen.’

Boommeditatie

Het focussen op Chi beoefent Lulu Wang middels de zogeheten boommeditatie. Deze eenvoudige maar

Lulu Wang
Lulu Wang: “Ik heb diep in mijn hart altijd al willen schrijven, maar ik had de rust niet.”

doeltreffende meditatie helpt haar om te aarden en tegelijkertijd een verbinding te maken met de kosmische energie. ‘Het systeem van de boommeditatie is dat je vanbinnen de Chi laat stromen, in plaats van dat je zelf loopt,’ licht ze toe. ‘En dat is wat ik doe. Ik sta stil. En vanbinnen gaat het stromen. En net als een boom die diep de wortels in de aarde laat schieten, maak ik contact met de aarde, terwijl ik me tegelijkertijd verbind met de kosmische energie.’ Ter illustratie schrijft Lulu Wang een prachtig Chinees teken op een stuk papier waarmee ze in één keer duidelijk maakt waar de boommeditatie voor staat. ‘In het zenboeddhisme of zen meditatie wordt niet tot een beeld, zoals bijvoorbeeld God of Maria gebeden, maar tot een geschrift.  Dit teken staat voor stilte en innerlijke rust. Bij het concentreren hierop voel je vanbinnen stilte en rust ontstaan terwijl je vanzelf contact maakt met zowel de aarde als de hemel. Die bewustwording, die balans voelen en ervaren….dat is fantastisch en is een oneindig proces dat steeds dieper gaat. ’

Meditatie is een alles bepalende factor geweest is het leven van de enthousiast verhalende Lulu Wang en is dat nog steeds. Ze weet nog goed hoe ze er voor het eerst mee in aanraking kwam. ‘Dat is een grappig verhaal,’ vertelt ze. ‘Ik zat op de universiteit en ik was verliefd. Die bewuste jongen zag me echter niet staan. En daar had ik slapeloze nachten van. En medestudent leed ook onder een onbeantwoorde liefde en wij hadden medelijden met elkaar. ‘We moeten iets doen aan die slapeloze nachten’ zeiden we tegen elkaar waarop hij bedacht dat leren mediteren misschien weleens zou kunnen helpen. Dan leer je het mij daarna ook, riep ik en zogezegd zo gedaan. En oh wat voelde ik me gelukkig. En dat niet alleen, door meditatie ben ik ook schrijfster geworden. Dat kwam vanwege een artikel dat ik las over de dochter van de toenmalige president van Amerika, Ronald Reagan, die aan yoga deed. Na een tijdje aan yoga te hebben gedaan, bleek ze heel mooi boeken te kunnen schrijven. Ik ging mediteren en niet lang daarna debuteerde ik. Mijn eerste artikel won zelfs een Prozaprijs. Toen wist ik; ik heb diep in mijn hart altijd al willen schrijven, maar ik had de rust niet. En de helderheid niet.’

Hartenboek

Die kreeg ze pas toen ze dagelijks ging mediteren. Ze zegt: ‘Je hoofd wordt rustig en helder en je overziet de dingen duidelijker. Je kunt zonder woorden iets begrijpen. Mediteren heeft me gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Ik heb veertien boeken geschreven, twaalf uitgegeven. Ik heb boek-apps ontwikkeld. Mensen vragen mij hoe het mogelijk is dat ik, als Chinese, zo goed Nederlands kan schrijven. Maar weet je, als mensen veel praten, kan ik de zinsbouw aanvoelen. Ik zie en voel het totale plaatje. Vervolgens werk en schrijf ik vanuit mijn hart, mijn intuïtie. Lachend: ‘Ik lees het liefst mijn hartenboek. Als ik mediteer lees ik mijn boek van binnenin. Ken je dat? Je hartenboek lezen? Dat is zo’n gelukzalig gevoel. Een gevoel van helemaal bij jezelf komen. Je vanbinnen sterk en stabiel voelen en minder gevoelig zijn voor de omstandigheden om je heen of voor vervelende situaties. Want je doorziet ze. Als je de essentie van het leven begrijpt, weet je waarom het leven is zoals het is. En meditatie is daar een prachtig hulpmiddel bij. En geloof me, er is niets mis met het leven hoor. Het is onze perceptie die er vaak een potje van maakt. Onze hebzucht, onze hang naar materie, naar macht en ga zo maar door. Pas als je je verdiept in meditatie, leer je dat je eigenlijk niets nodig hebt. Het maakt je onafhankelijk van materie, of van wat dan ook. Je wordt je eigen leraar, je eigen financierder, je dokter, je minnaar of je minnares. Je leert aan jezelf te geven wat je nodig hebt. ‘

Maar niet iedereen hoeft op dezelfde manier te mediteren, laat ze weten. Mediteren kan volgens Wang ook prima tijdens dagelijkse werkzaamheden als schoonmaken of eten koken. ‘Weet je waarom monniken elke dag de binnenplaats vegen?  Om hun hoofd leeg te maken. Als je bijvoorbeeld zelf je huis schoonmaakt, is dat ook een soort meditatie. Dan ben je trots op jezelf en hoef je ook niet zo te stressen om geld te verdienen om die poetsvrouw in te huren. Bovendien, niemand kan jouw huis zo liefhebben als jijzelf. Een vreemde doet het alleen voor de centen. Als je je eigen behoeften beperkt, ben je veel tevredener. Laat iedereen ophouden met het najagen van status en showgedrag,’ lacht ze.

Leren

Toch laat ook Lulu Wang weten nooit klaar te zijn met leren. ‘Het is je levensproces om te werken aan je innerlijke bewustwording. Mijn uitdaging is om nog dieper te gaan in meditatie. Meditatie is oneindig. Ik houd me graag blijvend bezig met het leren zien van de diepgang en de wijsheid van het leven. Ik ben er daarnaast van overtuigd dat wij hier allemaal gekomen zijn om iets te betekenen voor een ander. We zijn niet alleen maar voor onszelf hier op aarde. Het is de bedoeling dat wij uitdragen wat we weten. Al is dat soms moeilijk omdat sommige mensen niet begrijpen wat wij zeggen en dan is het zoeken naar de juiste expressievormen om het wel over te kunnen brengen. Als ik zie dat andere mensen mijn schrijven inspirerend en mooi vinden, dan ben ik tevreden. Tegelijkertijd probeer ook ik manieren te zoeken om een balans te vinden in wat ik geef en wat ik mag ontvangen. Ons leven is bedoeld om ons geweten te vervolmaken zodat we hiermee verder kunnen. En niet alleen in dit leven. We zijn onsterfelijk.  En het leven ziet alles. We moeten ons verantwoorden voor wat we doen. We kunnen onszelf niet bedriegen,’ besluit ze.

Over Lulu Wang

Lulu Wang geeft regelmatig lezingen en voorstellingen over de Chinese cultuur en cultuurverschillen

Lulu Wang
Lulu Wang: “Ik schrijf alleen als ik me gelukkig voel. Als ik voel dat ik in contact sta met de universele levensenergie, met de stroom. “

tussen Nederland en China. Met haar werk slaat ze een succesvolle brug tussen de twee landen. Voor het boek Het Lelietheater ontving zij in 1998 het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut en in het jaar daarop de internationale Nonino Prijs. Hierna volgden elf andere boeken, en in juni 2012 gaf ze als een van de eerste literaire auteurs in Nederland en daarbuiten de boekapplicatie ‘Nederland, wo ai ni’ uit. Deze boekapplicatie is, meer dan het gewone e-book,  voorzien van animaties, een discussieforum en muziek.  In 2013 werd haar tweede boekapplicatie ‘Zomervolliefde’ uitgegeven. Dit tweetalige multimediaboekapplicatie (Nederlands en Chinees) omvat kleine gedichten over de liefde, met illustraties, een lied en filmpje. In 2014 verscheen ‘Adam en Eva in China’, non-fictie. Ook verscheen haar tweetalige poëziebundel ‘Levenlangverliefd’. Deze bundel werd gemaakt in samenwerking met vier kunstenaars. Sinds 2013 werkt Lulu ook als columnist voor twee prestigieuze Chinese tijdschriften World Affairs en World View.

Meer informatie over Lulu Wang is te vinden op www.luluwang.nl.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest