Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Drie keer een geheim om tot bloei te komen – door Lisette Hooft

/
/
/
617 Views

Drie geheimen om tot bloei te komen door zelfonderzoek, ontspanning en zelfacceptatie. Lisette Thooft schreef een heerlijke e-cursus persoonlijke ontwikkeling, waarin ze de chakra’s langsgaat met verhalen, oefeningen en tips uit haar cursus: Oei, ik bloei! Hier enkele tips daaruit: drie keer een geheim om tot bloei te komen.

 

Door Lisette Thooft

 

Bloeien is jezelf ontplooien, je hele liefdevolle, wijze, creatieve en speelse potentieel tot uitdrukking brengen. Je karakter, je vermogens en je talenten tonen aan de wereld. Wanneer je bloeit, mag alles wat je in je hebt, er zijn – alles kan zichzelf laten zien en zich koesteren in het licht. Echt bloeien is opengaan omdat je niet anders kunt dan opengaan, omdat je houdt van het licht.

Je kunt zelfs bloeien terwijl je faalt, of terwijl er iets mis loopt. Je kunt ook bloeien als je leven zoals je het tot nog toe gekend hebt, onder je ogen instort. Als je je werk verliest, of afscheid moet nemen van een geliefde, of ontdekt dat je een ernstige ziekte hebt.

Sterker nog, zo’n knoop in je leven blijkt vaak het begin te zijn van waarachtige bloei. De groei gaat in zulke tijden namelijk zo hard, dat alles in je dringt en duwt en zwelt en verlangt om open te barsten in bloei.

Bloei betekent: het mag er allemaal zijn. Perfectie heeft er niets mee te maken. Integendeel: het is juist wanneer je je ideeën over perfectie loslaat en het imperfecte accepteert zoals het is, dat je opbloeit.

 

Elk mens wil bloeien, en elk mens kan bloeien. Maar er zijn wel factoren die de bloei kunnen vertragen of tegenhouden. We kunnen onszelf dicht houden, klein houden.

Een soort universele spirituele Wet van het Leven is: als je je ergens van bewust wordt wat niet helemaal in orde is, wil het zich herstellen.

Ga maar na. Hoe zit je nu te lezen? Word je bewust van je lichaamshouding. Als je niet echt lekker zit en je wordt je daarvan bewust, ga je verzitten om je houding te verbeteren. Terwijl je urenlang verkrampt kan blijven zitten als je niet weet wat je aan het doen bent. Zo is het met alles.

 

Bloei kun je niet bestellen bij het Universum, of programmeren als een doel, à la ‘Daar wil ik zijn over vijf jaar’. Want je kunt het niet bedenken met je gedachten; je kunt het niet van te voren vastleggen en omschrijven. Het is een vitaal proces dat zich voltrekt in een diepe laag van je. Het laat zich niet programmeren, want het is iets dat van binnenuit gebeurt. Maar je kunt je eigen bloei wel uitnodigen, als je je bewust bent van de drie geheimen van bloei.  Het eerste geheim om tot bloei te komen:

 

 1. Dit is het eerste geheim om tot bloei te komen: Bloeien is opengaan.

Maar let op! Opengaan is niet hetzelfde als je grenzen openzetten, alles ongeremd binnen laten komen, over je heen laten lopen of alles maar goed vinden. Gezonde openheid betekent dat je veilig bent, ook als je jezelf opent – omdat je in contact bent met je eigen behoeften en kwetsbaarheid.

Hoe kun je je veilig openen?

 

 

 1. Dat is het tweede geheim om tot bloei te komen: Opengaan is jezelf leren kennen.

Jezelf leren kennen is een proces dat misschien wel je leven lang duurt. Hoe meer je opengaat, hoe meer je bloeit.

Het begint met voelen: je lichaam voelen, je gevoelens voelen, zelfs je gedachten voelen, en het effect van je gedachten. Voelen kan iedereen, maar vaak zitten we een beetje te veel in spanning of in een plooi om goed te voelen; en soms is ons leven echt te ingewikkeld of te pijnlijk en hebben we ons gevoel uitgeschakeld. Dan blijft de knop gesloten.

 

 1. De vraag is dus nu: hoe leer je jezelf kennen? Dat is het derde geheim om tot bloei te komen:

Je leert jezelf kennen als je stopt met oordelen over jezelf.

Stoppen met oordelen over jezelf betekent niet: jezelf geweldig vinden, of jezelf beter of geslaagder vinden dan anderen. Juist niet. Zolang je jezelf vergelijkt met anderen, is er altijd iemand te vinden die slimmer, brutaler, mooier, geslaagder, beroemder of braver is dan jij. (Er is trouwens ook altijd iemand te vinden die dommer, onderdaniger, lelijker, mislukter, onbekender of minder braaf is dan jij. Dus die kun je gewoon tegen elkaar wegstrepen…)

Vergelijken werkt niet. Jezelf proberen te overtuigen dat je geweldig bent ook niet.

Je kunt juist onzeker worden als je in de spiegel gaat affirmeren: “Ik ben geweldig, ik kan dit, ik ga het helemaal maken…” Je zet jezelf ermee op spanning, want de schaduw van wat je zegt – de mogelijkheid dat je faalt – komt automatisch mee. Dus je gaat op je tenen lopen en dat is een wankele bezigheid.

Vriendelijk, accepterend en liefdevol contact hebben met àl je gevoelens, ook de minder fraaie en de ongemakkelijke, geeft je een intieme verbinding met wat er in je lichaam, ziel en geest gebeurt. Om jezelf te kunnen onderzoeken zonder angst voor wat je zou kunnen tegenkomen is het nodig dat je je ontspant en jezelf accepteert zoals je bent.

 

Oefening: Hoe ben jij als je bloeit?

Stel je voor dat er vannacht, als jij in diepe rust bent, een toverfee je kamer in komt zweven en die zwaait drie keer met haar magische stafje over je slapende lichaam. Een sterretjesregen daalt op je neer, een wolk van bijna onzichtbaar goudstof. Ze spreekt een toverspreuk uit die te geheim is om te openbaren, maar het komt neer op: ‘Jij gaat bloeien.’

Nu word je wakker, de zon schijnt door je raam naar binnen en je beseft: wow, ik bloei ineens! Mijn wens rond het geheim om tot bloei te komen is verhoord, mijn verlangen vervuld.

Wat doe je? Hoe sta je op, hoe voel je je? Wat ga je doen? Hoe ziet jouw dag eruit? Wat is er anders? Hoe doe je je werk nu? Hoe ga je om met je partner, met kinderen, met collega’s, met vrienden?

Let op: de toverfee heeft alleen JOU betoverd. Dus verder is alles hetzelfde in je leven: je bent niet ineens verhuisd en je hebt niet ineens een andere partner of baan. JIJ bloeit, jij bent opengegaan, jij hebt intiem contact met je gevoelens en gedachten en jij bent gestopt met zelfveroordeling en vergelijking. Hoe ben je dan? Wat is er in jou veranderd?

 

Nog een geheim om tot bloei te komen?Die worden gegeven in de e-cursus Oei, ik bloei! in de volgende hoofdstukken:

 1. De kracht van vragen (en de gouden vraag)
 2. Wat zit er in je Schaduw? De Reichiaanse karakterstructuren
 3. Hoe veilig ben je geworteld? Eerste chakra
 4. Kan het stromen? Tweede chakra
 5. Mag het vlammen? Derde chakra
 6. Bubbelen van blijdschap! Vierde chakra
 7. Wat wil je zeggen? Vijfde chakra
 8. Hoe helder is je blik? Zesde chakra
 9. Hoe transparant is je ego? Zevende chakra
 10. Hoeveel ruimte heb je? Over oordelen of ontspannen
 11. Samenvatting, en: de zilveren draad in je leven.

Kosten van de e-cursus: v.a. € 30. Geïnteresseerd? Zie http://www.lisettethooft.nl/online-cursussen/ voor aanmelden en meer informatie.

 Plaats een reactie

  Artikel delen
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest