Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Gezond & lekker: Ratatouille uit de Langue d’Oc

/
/
/
506 Views

Met dit zomerse weer, kun je ook de zomer in je keuken halen. Een seizoensgerecht bij uitstek is ratatouille: dunne plakjes courgette, aubergine en tomaat in een heerlijke saus.

De bekendheid van dit authentieke groentegerecht uit de Langue d’Oc kreeg sinds de gelijknamige film uit 2007 een enorme boost en sindsdien vind je de ratatouille schotel weer op talloze menukaarten. De kunst is om de plakjes overal even dik te snijden. Hier kun je natuurlijk een scherp mes voor gebruiken, maar met een mandoline of grote kaasschaaf krijg je een gelijkmatiger resultaat. We laten je graag een moderne interpretatie van deze Franse klassieker zien. Door de ingrediënten voor de saus te poffen in de oven, krijgt het gerecht een heerlijk zoet karakter. Het heeft even wat tijd nodig, maar dan heb je ook een spectaculair groentegerecht.

De ingrediënten voor de ratatouille:

1 ui

3 tenen knoflook

2 (punt)paprika’s

7 vleestomaten

2 courgettes (het liefst een groene en gele, voor de kleur)

1 aubergine

1 takje verse tijm

2 laurierbladeren

Olijfolie

Balsamico-azijn

Zeezout en peper

De saus

Voor de saus smeer je twee (punt)paprika’s, een ongepelde ui, drie tomaten en drie ongepelde knoflooktenen in met olijfolie en gaar je ze in een oven van 180 graden gedurende twintig tot dertig minuten. Haal alles uit de oven en laat het even afkoelen. De knoflook en ui kun je zo uit de schil duwen, voor de paprika haal je met een aardappelschilmesje de vellen van de paprika. Meng de ingrediënten en pureer in de blender. Schenk er wat extra olijfolie overheen, breng op smaak met zout, peper, tijm en oregano. Geen blender of staafmixer? Geen nood: snijd dan alles zo fijn mogelijk en meng tot een geheel. Giet de saus in een grote, ondiepe ronde schaal.

De groenten

Verlaag ondertussen de oventemperatuur tot 135 graden. Snijd met een scherp mes of een mandoline de courgette, aubergine en tomaten in plakjes van gelijke dikte. Leg afwisselend de plakjes aubergine, courgette en tomaat op de saus en vorm er een cirkel van. Sprenkel er extra vierge olijfolie over, breng op smaak met zeezout, peper en verse tijm en leg de laurierbladeren op de groenten. Maak van bakpapier een cartouche: knip een cirkel ter grootte van je schaal uit het bakpapier en knip een klein gat in het midden om stoom door te laten. Dek hiermee de schaal af en bak gedurende twee uur in de oven. Haal de cartouche uit de schaal en gaar nog een half uur. Hierdoor kunnen de groenten karamelliseren en krijgt het gerecht een zoet accent.

De opmaak

De laagjes groenten van de ratatouille over de zoete saus vormen een spectaculair groentegerecht. Dit kun je zo op zichzelf eten, of als garnituur serveren. Besprenkel eventueel met extra olijfolie en enkele druppels balsamico-azijn. Extra lekker als je er een droge witte wijn bij drinkt.

Door Mark Wagemakers

Mark Wagemakers schrijft over eten, cultuur, kunst en bijzondere streekgerechten. Meer: www.eigenzinnig.org.Plaats een reactie

    Artikel delen
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest